Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

A semnat cel mai mare contract din istoria sportului şi l-a depăşit pe Messi! Povestea lui Shohei Ohtani, un sportiv legendar ”interzis” românilor | SPECIAL

A semnat cel mai mare contract din istoria sportului şi l-a depăşit pe Messi! Povestea lui Shohei Ohtani, un sportiv legendar ”interzis” românilor  | SPECIALgalerie foto

Alte sporturi

Comentarii

Poate în România baseball-ul nu este un sport prea atractiv. Nici măcar televiziunile de profil nu se îngrămădesc să transmită partidele din cel mai important campionat al lumii - Major League Baseball (MLB), însă, la nivel global, baseball-ul este un real fenomen.

Iar în acest moment, cel mai important reprezentant al sportului asemănat de români cu oina, este un japonez născut la Mizusawa, considerat unul dintre cei mai mari jucători din istorie: Shohei Ohtani.

Poate, din nou, numele său nu spune foarte multe pentru România, însă realizările sale în baseball îl pun pe acelaşi piedestal cu foştii mari sportivi ai lumii, care au dominat sportul: Michael Jordan, Babe Ruth, Lionel Messi sau Tom Brady.

De ce este atât de popular Shohei Ohtani? Ei bine, este primul sportiv de la Babe Ruth (activitate ca jucător: 1914-1935), care reuşeşte să fie în TOP 10 cei mai buni jucători din MLB atât la aruncare (pitcher), cât şi la lovire (hitter). Un lucru considerat imposibil până la apariţia sa.

Practic, mai pe înţelesul tuturor: el centrează, el dă cu capul! Adică, îşi scoate adversarii din joc prin ghiulele sale aruncate cu aproximativ 160 km/h, apoi cu o precizie niponă de calibru, izbeşte peste gard majoritatea mingilor aruncate înspre el de către adversari, adunând punct după punct pentru echipa sa.

A semnat cel mai mare contract din istoria sportului

Binecuvântat cu o statură impunătoare (1,95 metri şi 100 de kilograme), un atlet desăvârşit, Shohei Ohtani este comparat din ce în ce mai des cu legendarul Babe Ruth, cel considerat cel mai valoros jucător de baseball din istorie.

După lungi discuţii şi amânări, Shohei Ohtani a semnat cel mai mare contract din istoria sportului: va primi 700.000.000 de dolari, în următorii 10 ani, lăsându-l în urmă pe Lionel Messi, cel care a încasat de la Barcelona aproximativ 673.000.000 de dolari.

  • Implicit, Ohtani a semnat şi cel mai bănos contract din istoria baseball-ului. Următorul clasat, Mike Trout, de la Angels, semna pentru ”doar” 426.000.000 de dolari.

Contractul nu este doar unul uriaş, ci şi unul atipic. Sportivul nu va primi în medie 70.000.000 de dolari pe an. Ohtani şi Dodgers au convenit asupra unei amânări masive, fără precedent în MLB.

Mai exact, Ohtani va primi un salariu de doar 2.000.000 de dolari pe sezon, în perioada contractuală 2024-2033, apoi, între 2034 şi 2043, va primi cei 68.000.000 de dolari pentru fiecare an.

Analiştii financiari anunţă că, din cauza inflaţiei din următorii ani, suma pe care o va încasa Ohtani se va ridica, mai exact, la aproximativ 462.000.000 de dolari, deoarece, practic, metoda aleasă de Ohtani, de a amâna încasarea salariului, nu este decât un împrumut fără dobândă pentru Dodgers.

Decizia este una care să o ajute pe Dodgers să se încadreze în bugetul salarial anual, de 250.000.000 de dolari. Alţi doi colegi ai lui Ohtani, Mookie Betts şi Freddie Freeman, vor amâna şi ei salariile. Primul are de încasat 120.000.000 de dolari până în 2044, în timp ce cel de-al doilea ”doar” 57.000.000 de dolari până în 2040.

Cine este Shohei Ohtani

Shohei Ohtani s-a născut pe 5 iulie 1994, la Mizusawa (acum parte din Oshu), Iwate, în Japonia. Mama sa, Toru, era jucătoare de badminton, iar tatăl său, Kayoko, lucra la o uzină locală de fabricare a autoturismelor Mitsubishi şi era jucător amator de baseball în Liga Industrială Japoneză.

  • Ohtani mai are o soră mai mare, Yuka, dar şi un frate mai mare, Ryuta, care este şi el jucător de baseball în Liga Industrială Japoneză.

 

Încă din şcoala primară, Ohtani se dovedea a fi un real talent la baseball. Tatăl său a fost primul om care l-a antrenat, iar rezultatele s-au văzut rapid. În clasa a 7-a, Ohtani bifa 18 eliminări (fără una), într-un joc din campionatul regional, cu şase reprize.

Am văzut jucătorii de baseball şi mi s-au părut fascinanţi. Aşteptam mereu cu nerăbdare weekend-ul să pot juc şi eu. Nu credeam că sunt bun la baseball. Înainte de liceu, nu am participat la multe turnee, aşa că am presupus că sunt mulţi jucători mai buni decât mine”, recunoştea Ohtani într-un interviu.

Era bun şi ca înotător. Totuşi, a preferat baseball-ul

Valoarea lui Ohtani era incontestabilă, iar toate marile licee din Osaka şi Yokohama îl doreau ca student. Cu toate acestea, Ohtani a preferat să rămână în Iwata, la Şcoala Superioară Hanamaki Higashi, precum a optat şi unul dintre idolii săi, aruncătorul Yusei Kikuchi.

În liceu, niponul s-a dovedit a fi foarte bun şi la înot. Antrenorul său de baseball, Hiroshi Sasaki, s-a bucurat când Ohtani a ales să meargă pe mâna baseball-ului în continuare, chiar dacă timpii săi îl indicau drept unul dintre cei mai rapizi sportivi de pe continent, la nivelul său de vârstă.

Sub atenta supraveghere a antrenorului Sasaki, jucătorii de la Hanamaki Higashi locuiau în campus şi mergeau acasă doar şase zile pe an.

În 2012, la doar 18 ani, Ohtani a aruncat o minge cu 160 km/h, ceea ce stabilea un nou record pentru baseball-ul de liceu.

  • Şase ani mai târziu, Roki Sasaki avea să-i doboare recordul cu o aruncare de 163 km/h.

 

Pasul spre baseball-ul profesionist

Ohtani îşi stabilise ţeluri înalte, chiar din timpul liceului: voia cu orice preţ să evolueze în Major League Baseball, în Statele Unite ale Americii, iar dorinţa avea să i se împlinească.

Imediat după liceu, Ohtani a primit oferte din MLB, de la formaţii precum Texas Rangers, Boston Red Sox, New York Yankees şi Los Angeles Dodgers.

  • Pe 21 octombrie 2012, a venit anunţul oficial: Shohei Ohtani va părăsi Japonia şi va merge să joace în MLB.

Cu toate acestea, niponii au insistat ca Ohtani să joace câteva sezoane în campionatul intern, pentru a se obişnui cu presiunea şi pentru a face mai uşoară trecerea către MLB, chiar dacă viitorul star al baseball-ului mondial nu mai avea răbdare.

Într-un final, a fost ”draftat” de către Hokkaido Nippon-Ham Fighters, pentru care a debutat în martie 2013, şi avea se evolueze până în 2017.

Performanţe alături de Hokkaido: campion al Japoniei (2016), de cinci ori ales în NPB All-Star, Pacific League MVP (2016), de două ori cel mai bun aruncători din Japonia (2015, 2016).

 

Chiar dacă era deja plătit foarte bine pentru nivelul Japoniei şi era unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi din ţară, Ohtani a preferat să locuiască în căminul facultăţii în perioada sa de la Hokkaido, aşa cum o făcea pe timpul facultăţii.

Nu era deranjat nici măcar de faptul că, pentru a părăsi complexul, trebuia să ceară permisiunea antrenorilor sau a oficialilor din club. Acest lucru nu se întâmpla prea des oricum, deoarece Ohtani nu era disperat după atenţia publică şi ieşea foarte rar în oraş. Iar complexul Fighters îi oferea tot ce avea el nevoie: mâncare, sală de pregătire, facilităţi de recuperare şi divertisment.

Acesta afirma că, în loc să iasă în oraş, preferă ca timpul liber să şi-l umple citind despre noi metode de antrenament sau nutriţie, sau să urmărească filme despre sport, preferatele sale fiind: Rudy şi Remember The Titans.

Nu a fost niciodată surprins de jurnalişti gustând din viaţa de noapte a Japoniei, în ciuda faptului că era unul dintre cei mai ”vânaţi” sportivi ai Japoniei. Nici măcar permis de conducere nu avea. Poate din acest ”motiv” a ajuns la un nivel inimaginabil în lumea baseball-ului.

A semnat cu Los Angeles Angels

Shohei Ohtani avea să semneze cu Los Angeles Angels în decembrie 2017.  Pe 29 martie 2018, în primul joc al sezonului, Ohtani debuta în confruntarea cu Oakland Athletics, ca hitter (bătător).

Pe 1 aprilie, Ohtani şi-a bifat şi debutul ca aruncător, reuşind să elimine şase adversari în şase reprize şi să ofere trei puncte echipei sale, bifând, totodată, şi prima sa victorie în MLB.

În sezoanele 2019 şi 2020, Ohtani a fost foarte mult măcinat de accidentări, iar din acest motiv nu a putut să strălucească atât cât şi-ar fi dorit.

Startul lui 2021 l-a găsit pe asiatic reconfigurat total: şi-a ajustat dieta, şi-a modificat toate metodele de antrenament, s-a bazat foarte mult pe datele tehnologiei, iar recuperarea şi progresul începeau să devină vizibile.. În plus, Los Angeles a renunţat la ”Regula Ohtani”, prin care acesta era restricţionat la o singură sesiune de aruncare pe săptămână, iar la lovituri de 3-4 ori.

Efectul? Shohei Ohtani a bătut toate recordurile. A fost votat în unanimitate drept cel mai valoros jucător din MLB, devenind al 23-lea aruncător şi primul hitter care reuşeşte această performanţă.

  • În acelaşi timp, Ohtani este singurul jucător din istorie care a fost selectate în ambele echipe, prima şi a doua, în All-MLB Team - în prima ca hitter, în a doua ca aruncător.
  • A fost primul aruncător, primul japonez şi primul jucător de la Angels care a câştigat premiul Edgar Martinez Outstanding Designated Hitter Award.

În plus, a fost desemnat în TOP 100 cei mai influenţi oameni din 2021. Primul ministru al Japoniei a dorit să-i ofere Ordinul de Onoare al Japoniei, pentru reuşitele sale din teren, însă Ohtani a refuzat respectuos, argumentând că este prea devreme pentru o asemenea distincţie.

În decembrie 2022, Sporting News a întocmit un top al celor mai grandioase sezoane din istoria sportului, iar ceea ce a reuşit Ohtani în 2021 s-a clasat pe primul loc. Peste sezoanele excepţionale realizate în trecut de Babe Ruth, Michael Jordan, Tom Brady, Wayne Gretzky sau Lionel Messi.

Anul 2022 a fost unul bun, dar nu la nivelul lui 2021, însă Ohtani era optimist. În anul 2023, Ohtani este ales pentru a doua oară în carieră drept cel mai valoros jucător din MLB şi face din nou un sezon formidabil, cu numeroase premii individuale.

Aşa a ajuns Ohtani să semneze cel mai mare contract din istoria sportului: 700.000.000 de dolari de la Los Angeles Dodgers, pentru următorii 10 ani.

  • Shohei Ohtani a înregistrat creşteri fantastice ale veniturilor din sponsorizări, în ultimii ani. Dacă în 2021 primea aproximativ 6.000.000 de dolari, în 2022 a ajuns la 20.000.000 de dolari, iar în 2023, se ridicau undeva la 40.000.000 de dolari.

Cum îl descriu specialiştii pe Shohei Ohtani

Joe Maddon, câştigător al campionatului în MLB şi fost antrenor la Los Angeles Angels: ”Shohei este unic, evident, un jucător cum nu am mai văzut vreodată. Ceea ce face şi modul în care o face, atât de uşor, este pur şi simplu diferit.

Dar o mare parte din el este bucurie pură pentru joc şi competiţie. Cu toate succesele pe care le-a avut, el încă păstrează acea bucurie. Aşa este Shohei: mereu concurează şi se distrează făcând asta”.

Ken Rosenthal, redactor la ”The Athletic”: ”Shohei Ohtani a avut cea mai importantă poveste a sezonului 2021 şi poate din istoria baseball-ului. În Sho-Time, Jeff Fletcher nu povesteşte doar ce a realizat Ohtani în 21, ci oferă contextul complet al realizărilor sale.

De la povestea despre originile sale japoneze, la recrutarea sa de către Angels, sezoanele pline de accidentări din 2019 şi 2020, până la locul său în istorie, alături de Babe Ruth. Cartea lui Fletcher este privirea definitivă asupra măreţiei lui Ohtani cu două abilităţi de joc

Tyler Kepne, de la The New York TImes: ”Shohei Ohtani este un fenomen singular în baseball şi nu există nimeni mai potrivit să îi spună povestea decât Jeff Fletcher. Sho-Time este portretul esenţial al celui mai captivant jucător de baseball, cronica lui Ohtani de la un copil prodigios din Prefectura Iwata, sub luminile strălucitoare din MLB.

Fletcher merge dincolo de conferinţele de presă atent regizate, dezvăluind în detaliu provocările şi triumfurile unei călătorii fără egal în baseball”.

Afla mai multe despre: japoniahokkaidoshohei ohtanilos angeles angelslos angeles dodgers 

viewscnt
Articole similare