Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Bugetul MTS a rupt sportul în nouă | Canotajul a luat peste 7 milioane de lei din banii statului. Federaţii fără niciun rezultat s-au aşezat şi ele la masa bogaţilor. Rezultatele pe 2017 - deloc impresionante

Bugetul MTS a rupt sportul în nouă | Canotajul a luat peste 7 milioane de lei din banii statului. Federaţii fără niciun rezultat s-au aşezat şi ele la masa bogaţilor. Rezultatele pe 2017 - deloc impresionante

Diverse

Comentarii

Ministerul Tineretului şi Sportului a împărţit banii pe 2017 şi aşa cum era de aşteptat nu toată lumea a fost mulţumită. Nici rezultatele obţinute până la finele lunii august nu au fost din cale afară de strălucite pentru unele ramuri. 94 de milioane de lei a avut la dispoziţie MTS-ul, adică puţin peste 20 de milioane de euro. Aproape 15 milioane din această sumă au reprezentat bani de la bugetul de stat în timp ce restul au provenit din venituri proprii

Anul acesta au existat câteva diferenţe clare între banii impărţiţi în 2016, an olimpic şi cei din 2017. Rege peste toţi a rămas CANOTAJUL. Deşi în fruntea ministerului nu mai există tehnocratul Elisabeta Lipă, numit de fostul premier, Dacian Cioloş. Ba mai mult de atât, ramura a primit chiar bani în plus. Astfel, dacă în 2016, canotajul a luat 6.395.000 lei de la bugetul statului acum în conturile Federaţiei au intrat cu 675 de mii de lei peste, adică 7.070.000 ron. 
 
O singură medalie a adus canotajul României la Jocurile Olimpice de la Rio. Barca de 8+1 rame plus cârmaci a cucerit bronzul pe tărâm brazilian şi a contribuit la zestrea săracă a delegaţiei tricolore. 
 
Canotajul este însă pe plus în 2017 - a adus cele mai multe medalii până acum. Zece de la Mondialele de juniori, tineret şi cadeţi, alte şapte de la Europenele rezervate categoriilor enumerate mai sus şi trei de la Europenele seniorilor. Zece dintre ele au fost de aur.
 
ATLETISMUL a fost marele perdant al bugetului pe acest an. Dacă în 2016 se afla pe locul 2, eşecul de la Rio a scos de pe podiumul banilor încasaţi acest sport. Scăderea a fost însă nesemnificativă - în 2016 atletismul a luat 6.300.000 ron, în timp ce pentru 2017, Federaţia a primit 6.015.000 ron. 
Aşadar, nu cei 285 de mii de ron în minus au aruncat de pe podium atletismul ci mai degrabă creşterea importantă înregistrată de alte federaţii. Nici rezultatele înregistrate până acum n-au fost senzaţionale. Disciplina a ieşit pe plus la Jocurile Francofone şi Campionatele Balcanice.
 
HANDBALUL şi-a continuat trendul ascendent şi a luat aproape 500 de mii de lei în plus faţă de 2016. A ajuns la un total de 6.190.000. Gimnastica a prins şi ea TOP 3 în acest an - fără medalie la Rio a luat 6.242.000 ron cu aproape un milion în plus faţă de 2016. Patru medalii la Europene a luat delegaţia noastră, două fiind de aur.
 
O creştere uşoara s-a înregistrat şi într-un sport care nu este olimpic. RUGBY-UL a primit peste 5 milioane de lei. 
 
Singura medalie de aur a României la ultimele Jocuri Olimpice a cântărit enorm. SCRIMA a avut în 2016 buget de 4.408.000. S-au schimbat multe acum - 5.670.000 ron au mers către această ramură care a bifat în 2017 două medalii de bronz la Europene. 
 
Bani mai puţini, dar în continuare importanţi au intrat în conturile Federaţiei de SCHI - BIATLON: de la 4.925.000  la 4.045.000 a scăzut bugetul, o ramură, evident, fără rezultate uriaşe încă. La capitolul diminuări a intrat şi polo-ul, dar suma în minus a fost una nesemnificativă.  Sunt însă vremuri grele şi ape adânci pentru nataţia românească!!! Într-o ţară aproape fără bazine, performanţele lui Robert Glinţă au reprezentat mai degrabă miracole. Peste două milioane de lei pleacă anual de la bugetul statului către înot.
 
Două milioane şi douăzeci de mii de lei - atât a primit Federaţia de NATAŢIE în 2016, an olimpic, de la MTS. O sumă ridicolă dacă ne aducem aminte de banii pe care îi anunţa la cheltuieli pentru înot în perioada 2009 - 2011 guvernul aflat la putere atunci prin Ministerul Turismului si Dezvoltarii Regionale. Oficial 133,6 milioane de lei, adică 31 de milioane de euro au plecat de la bugetul statului pentru construcţia de bazine de înot. Prea puţine au fost însă finalizate din cele promise, ba chiar majoritatea au sfârşit abandonate încă din stadiul de proiect.
 
Banii pe 2016 au fost împărţiţi în echipament, doping, congrese, cursuri, pregătire, cantonamente, concursuri şi nu în ultimul rând juniori. Rezultatele au fost departe de adevăr - singura finală prinsă la Jocurile Olimpice a venit de la Robert Glinţă la 100 metri spate, probă pe care sportivul a încheiat-o pe locul 8. Ceilalţi 5 sportivi prezenţi în Brazilia nu s-au apropiat nici măcar de semifinale. 
 
Trei medalii de aur are nataţia românească la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului. Surpriza Diana Mocanu a erupt la Sydney 2000 şi a urcat de două ori pe prima poziţie la 100 şi 200 metri spate în timp ce Camelia Potec a luat şi ea aur la Atena 2004, 200 metri liber. România are şi două medalii de argint obţinute prin Noemi Lung la 400 mixt la Seul 1988 şi Beatrice Nicoleta Câşlaru Coadă la 200 metri mixt, Sydney 2000. Alte patru medalii de bronz sunt în palmaresul nataţiei româneşti la Jocurile Olimpice. 
 
Nici 2017 nu a adus rezultate mari până acum - un argint şi un bronz la Europenele rezervate juniorilor. 
 
Cel mai tânăr preşedinte de federaţie, Camelia Potec nu a ascuns faptul că la Rio orice medalie luată ar fi reprezentat o minune. Planurile fostei campioane olimpice se leagă de competiţia de la Tokyo din 2020 şi Robert Glinţă este categoric unul dintre pariurile Federaţiei
 
Bugetele acordate baschetului şi voleiului au stârnit rumoare. Fără rezultate importante la nivel de echipe naţionale, ba chiar catalogate de mulţi drept slabe, cele două ramuri au primit împreună din banii statului peste 5 milioane de lei. BASCHETUL e pe plus în 2017 şi e pe plus bine. A trecut de 3.715.000, bani repartizaţi anul trecut la nu mai puţin de 5.010.000. Organizarea unei grupe din Campionatul European de baschet masculin Eurobasket a cântărit enorm în această strategie. 
 
VOLEIUL este şi el un caz aparte. Aflat la al patrulea mandat de preşedinte al Federaţiei, Gheorghe Vişan este contestat din toate părţile din cauza rezultatele proaste înregistrate la nivelul echipelor naţionale de seniori, dar şi a scandalurilor cu diferiţi jucători importanţi care la un moment dat au refuzat sa mai vină la lot. 
 
Cu toate acestea, voleiul a luat şi în 2017 peste 2 milioane de lei de la bugetul statului, mai exact 2.123.000. O uşoară scădere faţă de cei 2.412.000 încasaţi anul trecut
 

Afla mai multe despre: bugetmtsbanicanotajbaschetnatatieeurodolariministerul tineretuluimilioane 

viewscnt
Articole similare