Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Carles Puidgemont îşi doreşte o Catalonie independentă, dar amână proclamarea independenţei

Carles Puidgemont îşi doreşte o Catalonie independentă, dar amână proclamarea independenţeigalerie foto

Special

Comentarii

Preşedintele separatist catalan Carles Puidgemont a declarat marţi seara în Parlamentul regional că respectă votul în favoarea independenţei acestei regiuni, dar va căuta mai întâi să negocieze cu autorităţile spaniole.

UPDATE 20:55 ”Astăzi, îmi asum mandatul pentru independenţa Cataloniei. Suspendăm declaraţia de independenţă pentru câteva săptămâni,  deoarece ne dorim un dialog rezonabil şio mediere cu statul spaniol” a nuanţat Puigdemont.

UPDATE 20:40 ”Am cerut de 18 ori dreptul la vot. Tot ce ne-am dorit a fost un vot ca cel scoţian, în care ambele părţi au putut să-şi exprime liber viziunea. Am fost respinţi în mod repetat”, a declarat Puigdemont


UPDATE 20:25 "Este un moment excepţional în istorie", spune Puigdemont, care anunţă că ceea ce "pregăteşte" nu reprezintă decizia sa, ci "rezultatul referendumului" de pe 1 octombrie.


UPDATE 20:10 Carles Puigdemont şi-a început discursul: "A devenit clar că problema noastră nu mai e una internă. Catalonia e acum o problemă europeană. 

Avem însă toţi o responsabilitate în a ajuta la liniştirea situaţiei, pentru ca violenţele să nu escaladeze"


Programat iniţial să aibă loc la ora locală 18:00 (19:00 ora României), discursul lui Puigdemont a fost amânat cu o oră, conform unui anunţ al purtătorului de cuvânt al Guvernului Cataloniei, Jordi Turull.

  • În tot acest timp, guvenul Spaniei insistă asupra faptului că acţiunile întreprinse de guvernul Cataloniei şi conducătorul său sunt ilegale.

Jordi Turull a refuzat să spună dacă Carles Puigdemont va proclama independenţa Cataloniei, precizând că va vorbi despre "situaţia politică".

Punct pentru El Clasico?

Dincolo de implicaţiile politice uriaşe, ruperea Cataloniei de Spania ar produce efecte iremediabile şi în lumea sportului, acolo una din cele mai mari rivalităţi din istoria fotbalului, duelul Real Madrid - Barcelona, s-ar mai putea desfăşura doar la nivel internaţional. E puţin probabil ca echipele din Catalonia să mai poată juca în campionatul Spaniei, în cazul declarării independenţei. Au fost vehiculate mai multe ipoteze, însă poziţia Ligii Profesioniste din Spania a fost fermă în acest caz: echipele catalane n-ar mai putea evolua în La Liga. 

Afla mai multe despre: cataloniaindependentabarcelonareal madrid 

viewscnt
Articole similare