Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cele mai importante 10 momente din viaţa lui Diego Maradona

Cele mai importante 10 momente din viaţa lui Diego Maradonagalerie foto

Fotbal

Comentarii

Diego Armando Maradona, unul dintre cei mai buni fotbalişti din istorie, a murit la vârsta de 60 de ani.

Omagiile aduse de întreaga omenire au fost din cele mai diverse. Printre ele s-a numărat şi lansarea slotului Diego El Pibe de Oro, care probabil va fi inclus în curând în oferta Unibet păcănele.

De-a lungul carierei, starul argentinian a jucat în multe meciuri memorabile. A debutat la seniori când avea numai 15 ani, iar la 16 ani a jucat primele minute în tricoul echipei naţionale. Iată care au fost, cele mai importante 10 momente din viaţa lui Diego Maradona.

Argentinos Juniors vs Boca Juniors, debutul la 15 ani

Mare le-a fost mirarea fanilor lui Argentinos Juniors când, contra „gigantului” Boca Juniors, au văzut pe teren un copil, destul de plinuţ. Diego Armando Maradona era numelui lui şi avea 15 ani. În acel meci a marcat patru goluri, primul dintr-un penalty obţinut tot de el, după ce a trimis mingea, prin rabona, în mâna unui fundaş advers. A înscris apoi din lovitură liberă, apoi cu un şut din afara terenului, apoi din nou din lovitură liberă. Argentinos a câştigat cu 5-3.

Campionatul Mondial de tineret din 1979

Deşi debutase pentru naţionala de seniori în 1977, Maradona nu a fost reţinut în lot pentru Cupa Mondială din 1978. Un an mai târziu, a participat cu „tineretul” Argentinei la Cupa Mondială din Japonia. Pur şi simplu şi-a terorizat adversarii. Echipa sa a câştigat toate meciurile din faza grupelor (5-0 cu Indonesia, 4-1 cu Polonia, 1-0 cu Iugoslavia), fază în care Diego a marcat de trei ori. În „sferturi” a venit rândul Algeriei să fie nimicită (0-5), apoi Uruguay a cedat în semifinale. Maradona a înscris în fiecare dintre aceste meciuri, apoi a punctat de două ori în finala cu Uniunea Sovietică (3-1). Viitoarea legendă câştiga titlul de „Cel mai bun jucător al turneului”.

Sferturile Campionatului mondial 1986, Argentina vs Anglia

Diego Armando Maradona a marcat unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria fotbalului, driblând aproape toată echipa Angliei. Prin acea reuşită, Argentina avea 2-0 pe tabela de scor. S-a terminat 2-1, iar sud-americanii s-au calificat în semifinale, acolo unde au întâlnit Belgia, iar „decarul” a strălucit din nou.

Finala Campionatului Mondial 1986, Argentina vs Germania de Vest

După ce l-a văzut în acţiune contra Angliei şi contra Belgiei, Franz Beckenbauer şi-a instruit elevii să îi acorde o atenţie specială lui Maradona. Câte doi nemţi au stat în permanenţă lângă cel mai periculos adversar, ceea ce a fost o greşeală. Coechipierii lui Diego, talentaţi şi ei, au avut parte de mai multe spaţii. Junior Brown şi Jorge Valdano au făcut 2-0 după 55 de minute, dar Germania a egalat cu 10 minute înainte de final. A fost momentul în care s-a „enervat” Maradona. A cules o minge în cercul de la centrul terenului, a dus-o până la careul advers urmărit de doi vest-germani care tot încercau să îl faulteze şi i-a pasat lui Jorge Burruchaga: 3-2.

Eventul cu Napoli, în 1987

Maradona a ajuns în Europa la Napoli. În primele două sezoane nu a reuşit să exceleze, dar în sezonul 1986-1987 a devenit „zeu”. Cu o medie de 1,93 goluri pe meci, argentinianul (sigurul care nu era italian din echipa napoletană) a contribuit de plin la obţinerea eventului. El a marcat golul pentru victoria cu 1-0 contra rivalilor de la AS Roma, ducându-i pe fan în al nouălea cer. A fost primul titlu din istoria lui Napoli.

Sferturile Cupei UEFA 1988-89. Napoli a zdrobit-o pe Juve

Napoli a pierdut în faţa lui Juventus (0-2), în prima manşă a sferturilor de finală ale Cupei UEFA, în 1989. Aproape nimeni nu îi mai dădea şanse echipei din sud să ajungă în semifinale, dar Maradona a condus „remontada” din retur. A deschis scorul în minutul 10, apoi a contribuit la fazele prin care Napoli a marcat de alte două ori (golul de 3-0 fiind reuşit în minutul 119, de Alessandro Renica).

Semifinalele Cupei UEFA 1988 - 1989 

După ce a eliminat-o pe Juventus, Napoli a scos-o din competiţie şi pe Bayern Munchen, după 2-0 în Italia şi 2-2 în deplasare. Maradona a avut, din nou, prestaţii sclipitoare. Finala s-a jucat tur-retur tot contra unor nemţi. Napoli a învins-o în tur cu 2-1 pe Stuttgart, unul dintre goluri fiind marcat de Maradona, iar manşa secundă s-a terminat la egalitate 3-3.

1990, Napoli câştigă al doilea „Il Scudetto”

Maradona a fost realmente senzaţional în sezonul 1989-1990, marcând jumătate dintre golurile lui Napoli şi furnizând 7 pase de gol. Poate cel mai bun meci a fost contra AC Milanului lui Gullit, Rijkaard şi Van Basten (3-0, gol şi două pase de gol).

Cupa Mondială 1990, „optimi” Brazil vs Argentina

Chiar dacă nu se afla într-o formă fizică ideală, din cauza unei accidentări la genunchi, Maradona a strâns în jurul său patru brazilieni, apoi i-a pasat lui Claudio Caniggia, rămas liber. Atacantul a marcat singurul gol al meciului şi al calificării în „sferturi” . În faza grupelor, „El Pibe de Oro” nu prea mişcase în marcajul lui Iosif Rotariu, în Argentina - România 1-1.

Cupa Mondială 1994, Argentina - Greece

Maradona a jucat doar în faza grupelor lui World Cup 1994. Nu a apucat să evolueze şi contra României în optimi, fiind trimis acasă din cauza consumului de efedrină. Avea 34 de ani, iar cariera sa se sfârşea într-un mod oribil. Consumul de substanţe interzise era o obişnuinţă. Mulţi cunoscuţi nici nu se aşteptau să prindă vârsta de 50 de ani...

 Galerie foto

Afla mai multe despre: maradona 

viewscnt
Articole similare