Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

De ce are voie Ganea să joace la Bilbao deşi nu s-a născut în Ţara Bascilor. Athletic, clubul cu una din cele mai ciudate "reguli nescrise" din lumea fotbalului

De ce are voie Ganea să joace la Bilbao deşi nu s-a născut în Ţara Bascilor. Athletic, clubul cu una din cele mai ciudate "reguli nescrise" din lumea fotbalului

Superliga

Comentarii

Cristi Ganea va deveni oficial jucătorul lui Athletic Bilbao începând cu vara lui 2018, după ce Viitorul şi-a dat acordul ca mutarea să fie perfectată în următoarea perioadă de transferuri.

Internaţionalul român de 25 de ani va îmbrăca astfel tricoul echipei din Ţara Bascilor, care urmează o regulă nescrisă de mai bine de un secol. Athletic Bilbao este, din acest punct de vedere, clubul cu una dintre cele mai ciudate politici de transferuri.

"Cu talente şi suport local, nu ai nevoie de străini!"

Începând cu 1912, clubul Athletic Bilbao urmează cu sfinţenie o regulă prin care clubul are voie să transfere doar jucători născuţi în Ţara Bascilor sau care au învăţat fotbalul la un club basc. "Cu talente şi suport local, nu ai nevoie de străini!", este motto-ul prin care clubul basc şi-a motivat decizia. Iniţial, şi Real Sociedad a avut o politică de transferuri similară, dar a renunţat la ea în 1989.

Regula nescrisă folosită de Athletic Bilbao a strâns multe laude la nivel local, dar şi critici din partea celor care văd în urmarea ei un mod de a discrimina potenţiali jucători suficient de valoroşi pentru a reprezenta clubul, dar care nu îndeplinesc aceste criterii.

Cazul Ganea

Ganea va deveni astfel primul român care va îmbrăca tricoul lui Athletic Bilbao şi unul din puţinii jucători de o altă naţionalitate care vor juca pentru formaţia din Ţara Bascilor. În acest moment, în lotul lui Athletic se mai află un singur străin, francezul Aymeric Laporte.

Cristian Ganea are dreptul să joace pentru Athletic Bilbao deoarece a crescut în Ţara Bascilor, în oraşul Basauri, şi tot aici început fotbalul. Fundaşul legitimat în prezent la Viitorul, nu a reprezentat vreun club din Ţara Bascilor la nivel de seniori, dar a jucat pentru grupele de copii şi juniori ale echipelor Basconia şi Indartsu. Astfel, internaţionalul român îndeplineşte al doilea criteriu din regula urmată de Bilbao din 1912: a învăţat fotbalul la un club basc, şi are deci dreptul să joace pentru Athletic.

Afla mai multe despre: cristian ganeaathletic bilbaotara bascilorregula bilbaoregula transfer athletic 

viewscnt
Articole similare