Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

El a scris istorie în baschet, fiica lui vrea să devină voleibalistă: "Eu am început cu fotbalul până la 14 ani, când am schimbat macazul"

El a scris istorie în baschet, fiica lui vrea să devină voleibalistă: "Eu am început cu fotbalul până la 14 ani, când am schimbat macazul"galerie foto

Sporturi

Comentarii

Fetiţa fostului internaţional Cătălin Burlacu s-a numărat printre cei 80 de copii prezenţi la Festivalul de Baby Volei

A scris istorie pentru România în baschet, având sute de meciuri la naţională, dar fata lui a ales alt sport. Fostul international Cătălin Burlacu s-a numărat printre părinţii emoţionaţi care au venit să-şi urmărească prichindeii la prima acţiune oficială din viaţa lor: Festivalul de Baby Volei.  

Sofia, fetiţa de 9 ani a fostului baschetbalist, a fost atrasă de volei de foarte mică. Ea spune că la baschet nu îi plăcea că trebuia să bage mingea în coş, pe când la volei are un teren întreg unde să o trimită. 

„Fac volei de trei ani jumate, iar acum am 9 ani. Îmi place mai mult voleiul decât baschetul. La volei îmi place mai mult pentru că nu este coşul de la baschet, şi nu trebuie să dai coş. Adică terenul la volei e mare şi este uşor pentru mine", a declarat Sofia Burlacu, conform Sportsnet.ro

Cătălin Burlacu a recunoscut că voleiul a fost alegerea Sofiei, iar el şi soţia sa nu au influenţat-o în nici un fel.  

„Pasiunea este a Sofiei, nu este a mea, însă noi susţinem toţi copiii pe care-i avem. Avem trei, doi fac baschet şi ea face volei. Ea a ajuns la volei prin simpla pasiune. Ei au trecut prin aproape toate sporturile şi fiecare şi-a ales” – Cătălin Burlacu, fost internaţional baschet. 

Jucător care a cucerit numeroase titluri în ţară şi în străinătate la baschet, Cătălin recunoaşte că la vârsta fiicei sale practica alt sport. Făcea fotbal şi abia la 14 ani a trecut la baschet, după ce a fost foarte aproape să ajungă şi la rugby.  

„Eu am început cu fotbalul până la 14 ani, când am schimbat macazul către baschet. Nu m-am gândit să fac volei. Atunci când am terminat cu fotbalul la 14 ani a venit un profesor să tragă de mine la rugby şi unul la baschet. Şi aşa am ajuns la baschet” – Cătălin Burlacu, fost internaţional baschet. 

Sofia Burlacu visează să joace în Italia 

Legitimată la clubul Activ Ploieşti, Sofia abia face primii paşi în baschet, dar are deja vise mari: vrea să ajungă să joace în Italia, ţară în care şi tatăl ei a jucat baschet, la Avellino. 

„Mă jucam cu mătuşa mea volei şi a zis tati să merg la volei. Fac trei antrenamente pe săptămână. Aş vrea să fac mai multe. Mie îmi place la volei. Vreau să ajung în Italia” – Sofia Burlacu, 9 ani, jucătoare Baby Volei. 

Dacă la volei, Cătălin Burlacu şi fiica lui împart aceeaşi pasiune, ei sunt în tabere diferite în ceea ce priveşte personajele favorite din desenele animate. 

„Când plouă mă uit la desene animate sau mă joc cu fraţii mei. Iar când nu plouă şi e frumos afară mă joc volei în curte. Îmi place Rapunzel” – Sofia Burlacu, 9 ani, jucătoare Baby Volei. 

„Mie îmi place Mickey Mouse. Vă daţi seama că o susţin pe Sofia, însă nu sunt un părinte vehement, înţeleg tot procesul care trebuie parcurs şi o încurajăm mereu, cum îi încurajăm şi pe ceilalţi doi copii. Fie că e matematică, fie că e baschet, fie că e volei. Deci nu există reţinere. Există doar susţinere” – Cătălin Burlacu, fost internaţional baschet. 

După cum recunoaşte, Cătălin Burlacu încă nu se consideră părinte de sportiv, pentru că, spune el, sportul de performanţă începe la o vârstă mai înaintată. Acum, totul e ca o joacă, în care copiii trebuie să-şi dea seama dacă le place sau nu.  

„Probabil că e greu să fii părinte de sportiv, probabil că atunci când va ajunge să concureze la un nivel important, emoţiile vor fi de aceeaşi valoare. Nu pot spune dinainte ce şi cum o să fie, însă mă bucur că Sofia e într-un cadru foarte organizat şi într-un mediu sănătos. Eu cred că nu e greu nici un sport. Practic e o rutină, o muncă, care trebuie făcută cu plăcere. Ei nu au ajuns la nivel de performanţă Toţi fac cu pasiune, toţi fac mişcare. Trebuie să fim conştienţi că sportul este mult mai greu decât ceea ce pare. Acum e o joacă, minivolei, minibaschet, totul e ca un festival, ca o sărbătoare. Şi a prins şi la ei foarte bine chestia asta. Sunt într-o continuă adaptabilitate la echipă şi ierarhizare în echipă şi ei înţeleg foarte bine. Între timp, deprind şi tehnicile de rigoare” – Cătălin Burlacu, fost internaţional baschet. 

Doi invitaţi speciali din Olanda la Baby Volei Festival  

Sofia Burlacu a fost doar una dintre cei 80 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 9 ani care au participat la Festivalul de Baby Volei. Preşedintele Federaţiei Române de Volei, Adin Cojocaru, spune că principalul obiectiv al acestuia este să-i facă pe cei mici să se îndrăgostească de volei prin joacă. 

„E o activitate care trebuie să nu lipsească niciunei federaţii, pentru că până la urmă trebuie să promovezi cumva jocul ăsta de la nivelul copiilor, iar ceea ce vrem noi să facem şi ceea ce am început noi să facem e să aducem copiii într-o zonă de joacă, joaca de-a voleiul. Acum, la această ediţie, sunt copii cuprinşi între 7 şi 9 ani. Sunt 80 de copii, sunt 10 echipe venite aici, câte 8 copilaşi cu antrenorii respectivi” – Adin Cojocaru, preşedinte Federaţia Română de Volei. 

Antrenorii celor 10 echipe participante au primit sfaturi de la întemeietorii baby voleiului, olandezii Adrie Noij şi Rudi Kun-Kuti, care au fost invitaţii speciali ai Federaţiei Române de Volei.  

„Avem invitaţi din Olanda, pe Adrie Noij şi pe Rudi Kun-Kuti, cei care au promovat din 1990 în Olanda aceste modalităţi de învăţare a jocului de volei prin joc. Cu multe rezultate. Credem că e un lucru fantastic să vină să împărtăşească cu copiii, cu antrenorii români, tocmai pentru a reuşi cumva să învăţăm poate mai multe lucruri pentru viitor la această vârstă. Dânşii ne pot pune la dispoziţie anumite filmuleţe pe care să le dăm antrenorilor. Şi dacă reuşim să facem pasul de a implementa un fel de festival al jocului de volei în fiecare an cu cel puţin trei-patru întâlniri şi cea a Federaţiei în decembrie să fie ultima, am reuşi cumva să spunem că am putea implementa aceste modalităţi de joc prin care se învaţă jocul de volei” – Adin Cojocaru, preşedinte Federaţia Română de Volei. 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: catalin burlacusofia burlacu 

viewscnt
Articole similare