Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | "Angelo Niculescu mi-a zis că nu mă bagă pentru că sunt maghiar şi Partidul crede că vând meciul. Sper să nu prind ziua când ne vor bate iar"

EXCLUSIV | "Angelo Niculescu mi-a zis că nu mă bagă pentru că sunt maghiar şi Partidul crede că vând meciul. Sper să nu prind ziua când ne vor bate iar"
Comentarii

Fostul mare internaţional stelist Lajos Sătmăreanu (70 de ani) a acordat un interviu pentru www.dolcesport.ro, în care a povestit episoade neştiute din istoria confruntărilor România - Ungaria

Lajos Sătmăreanu este un nume de referinţă pentru fotbalul românesc, fiind component al echipei naţionale participantă la Cupa Mondială din Mexic, ediţia 1970.

Cele mai bune meciuri la nationala le-a făcut în "tripla" cu Ungaria, doi ani mai târziu, când tricolorii au fost la un pas de turneul final Euro 1972, ediţie la care nu se calificau 24 de echipe ca în prezent, ci doar 4!

Lajos Szatmari, pe numele său real, a marcat unicul gol de la naţională chiar contra Ungariei, la Budapesta, deşi înainte de meci autorităţile comuniste îl avertizaseră pe selecţionerul Angelo Niculescu să nu-l folosească.

Astăzi, Sătmăreanu (70 de ani) antrenează o echipă din a patra divizie a Judeţului Giurgiu, Unirea Mihăileşti, însă are tolba plină cu amintiri. Citeşte mai jos interviul acordat pentru www.dolcesport.ro!

Cât de mare era rivalitatea fotbalistică româno-ungară pe vremuri?
Maghiarii aveau nişte fotbalişti de temut la acea vreme. Eu sunt născut lângă Salonta, la 8 kilometri de graniţa cu Ungaria, ştiu la perfecţie maghiara şi mă jucam cu vecinii de la casa mea vorbind maghiara. Ascultam meciurile marii echipe a Ungariei la Mondialul din 1954 la difuzor, atenţie, nu la radio, iar când încingeam un fotbal cu ceilalţi copii ne gândeam că suntem Kocsis sau Puşkaş. Niciodată cu nume de români, nu pentru că nu exista un respect, ci pentru că fotbalul maghiar era la vârf la acea vreme. Ca să înţelegeţi mai bine, Puşkaş de atunci era un fel de Messi azi.

Cum a fost acel baraj de trei meciuri România - Ungaria din 1972?
Cele mai frumoase amintiri ale carierei mele de fotbalist la naţională. De neuitat... Am fost un pic speriat, deoarece selecţionerul Angelo Niculescu mi-a spus că e posibil să nu mă bage fiindcă sunt maghiar şi cei de la partid l-au avertizat că voi vinde meciul. Doar mi-a zis, apoi m-a băgat fără probleme. Avea încredere în mine şi nu l-am dezamăgit, oricum era o prostie fără margini. De altfel, cred că toată atmosfera încărcată din punct de vedere politic ne-a făcut să pierdem acest baraj.

La ce vă referiţi?
Înainte de meciul de acasă, am fost plimbaţi prin toate fabricile bucureştene, de la APACA până la Tricodava şi IMGB, cred că au fost vreo 7-8, în care oamenii muncii ne cereau să învingem Ungaria. În loc să ne pregătim mai bine, să ne odihnim, noi umblam prin intreprinderi. Partidul ne cerea victoria şi a pus o presiune prea mare. Ţin minte că au fost cu noi doi oameni politici care înţelegeau fotbalul foarte bine: Ilie Verdeţ şi Ştefan Andrei. Dar cred că nu depindea doar de ei... Oricum, aceşti doi oameni ne-au ajutat cu tot ce am avut nevoie.

Vă amintiţi golul de la Budapesta?

Îl visez noapte de noapte. Mă cam codeam să urc în careu, dar Culae Lupescu m-a sprijinit: "Du-te in fata, ca raman eu aici!". O centrare din corner semnată de Anghel Iordănescu, am strigat în maghiară "las-o!", ungurii s-au oprit şi eu am înscris nestingherit cu capul (râde)... L-am avut adversar direct pe unul Zambo Sandor, fotbalist de valoare, viteză şi dribling năucitor, m-am întâlnit acum trei ani cu el la aniversarea a 100 de ani a clubului FC Bihor. Am stat la o cafea şi am depănat amintiri. Vorbeam în maghiară cu el pe teren, ajunsesem să ne împrietenim. Să vă povestesc un amănunt mai puţin ştiut?

Ar fi extraordinar...
După meciul de la Budapesta, noi am mers la hotel să ne odihnim. Zambo Sandor m-a invitat să bem un vin şi să vizităm oraşul. M-am dus la Angelo Niculescu şi l-am întrebat dacă mă lasă. A fost de acord, iar eu, Lucescu şi Dembrovski am fost la plimbare cu Sandor, Kocsis cel mic, fratele celebrului Kocsis, şi alt jucător de al lor, Bene Francisc. Am vizitat oraşul, am mâncat şi am băut un vin roşu. Am ajuns la hotel pe la 4 dimineaţa, însă la timp. Selecţionerul ne avertizase că la 6 pleacă avionul şi să nu facem vreo prostie că îl împuşcă partidul la întoarcere.

Per total, arbitrajul cum vi s-a părut?
În primele două manşe a fost în regulă, dar la Belgrad ne-au cam "ars". Însă la Belgrad a fost şi o serie de ghinioane, cu accidentarea lui Dembrovski la încălzire, mai multe lucruri care ne-au fost împotrivă. Deleanu s-a accidentat pe parcurs... Totul ne-a fost împotrivă.

Acum ce facem?
Dacă acum 40 de ani Ungaria era o forţă, acum n-are de ce să ne sperie. Am încredere în Piţurcă şi nu concep altă variantă decât victoria. Piţurcă ne enervează uneori, dar e un oltean încăpăţânat şi ştie ce are de făcut. Mă supără altceva. Viktor Orban, premierul Ungariei, face academii de fotbal şi juniorii români pleacă peste graniţă. Dacă nu ne mişcăm repede, să facem acele centre regionale urgent, iar ne vor bate maghiarii. Sper să nu prind ziua aia

CV Lajos Satmareanu (Lajos Szatmári)
- Data nasterii: 21 februarie 1944, Salonta
- Debut in Liga I: 17 martie 1963, Steaua - Crisul 4-2
- Ultimul joc in Liga I: 08 iunie 1977, Progresul - Resita 2-1
- Cariera de jucator: Recolta Salonta, Crisul Oradea, Flamura Rosie Arad, ASA Tg. Mures, Steaua Bucuresti, FC Bihor Oradea, Progresul Bucuresti
- Liga I: 306 meciuri / 12 goluri
- Echipa nationala: 44 selectii / 1 gol
- Palmares: participare la CM 1970, un titlu in Liga I cu Steaua (1968), 5 Cupe ale Romaniei cu Steaua (1966, 1967, 1969, 1970, 1971)


Cele 3 meciuri România - Ungaria din 1972

Ungaria-Románia 1-1 (1-0)
29 aprilie 1972., Budapesta, Népstadion, 75 000 spectatori
Arbitru: David William Smith (Anglia)

Au marcat: Branikovits László (11) / Lajos Sătmăreanu (65)

Ungaria: Géczi István - Fábián Tibor, Dr. Páncsics Miklós, Vépi Péter, Szűcs Lajos, Bálint László, Fazekas László, Branikovits László, Kocsis Lajos (59. Bene Ferenc), Dunai II Antal, Zámbó Sándor. Antrenor: Illovszky Rudolf

Romania: Necula Raducanu - Lajos Satmareanu, Nicolae Lupescu, Augustin Deleanu, Ion Dumitru, Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Emerich Dembrowski, Flavius Domide, Radu Nunweiler, Anghel Iordanescu. Antrenor: Angelo Niculescu

Romania-Ungaria 2-2 (1-2)
14 mai 1972, Bucuresti, Stadon 23 August, 80 000 spectatori
Arbitru: Kurt Tschenscher (Austria)

Au marcat: Nicolae Dobrin (14), Alexandru Neagu (81) - Szőke István (5), Kocsis Lajos (36)

Romania: Necula Raducanu - Lajos Satmareanu, Nicolae Lupescu, Augustin Deleanu (69 Dan Anca), Ion Dumitru, Cornel Dinu, Flavius Domide, Emerich Dembrowski (75 Alexandru Neagu), Nicolae Dobrin, Radu Nunweiler, Anghel Iordanescu. Antrenor: Angelo Niculescu

Ungaria: Géczi István - Fábián Tibor, Dr. Páncsics Miklós, Juhász Péter, Dr. Juhász István, Bálint László, Szőke István, Kocsis Lajos (61. Kű Lajos), Bene Ferenc, Szűcs Lajos, Zámbó Sándor (61. Dunai II Antal). Antrenor: Illovszky Rudolf

Ungaria-Románia 2-1 (1-1)
17 mai 1972. Belgrad, Stadion Partizan, 50 000 spectatori
Arbitru: Hriszte Mihasz

Au marcat: Kocsis Lajos (27) Szőke István (89) / Alexandru Neagu (34)

Ungaria: Rothermel Ádám - Fábián Tibor, Dr. Páncsics Miklós, Juhász Péter, Dr. Juhász István, Bálint László, Szőke István, Kocsis Lajos, Bene Ferenc, Kű Lajos, Zámbó Sándor. Antrenor: Illovszky Rudolf

Romania: Necula Raducanu - Lajos Satmareanu, Nicolae Lupescu, Augustin Deleanu (65 Bujor Halmageanu), Ion Dumitru, Cornel Dinu, Alexandru Neagu, Flavius Domide, Nicolae Dobrin, Radu Nunweiler, Mircea Lucescu. Antrenor: Angelo Niculescu

Romania joaca pe 11 octombrie, de la ora 19:00, cu Ungaria, in cadrul Grupei F a preliminariilor Euro 2016, LIVE cu imagini pe www.dolcesport.ro.


Urmăreşte-ne şi pe Facebook Dolce Sport! Dăm primii informaţia şi avem peste 265.000 de fani

viewscnt
Articole similare