Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Cristina Neagu, înainte de turneul care o poate face să se simtă cu adevărat împlinită: "Ăsta e cel mai mare vis al carierei!"

EXCLUSIV | Cristina Neagu, înainte de turneul care o poate face să se simtă cu adevărat împlinită: "Ăsta e cel mai mare vis al carierei!"galerie foto

CM Handbal

Comentarii

Campionatul Mondial de Handbal feminin se vede LIVE pe Telekom Sport. Competiţia se va disputa în Germania, între 1 şi 17 decembrie.

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii, a vorbit în exclusivitate pentru Telekom Sport înainte de startul competiţiei din Germania. Starul naţionalei a vorbit despre problemele cu care se confruntă România la acest Campionat Mondial, despre selecţia făcută de Martin Ambros şi a explicat de ce nu ar trebui să se pună presiune pe tricolore la acest turneu final.

Aflaţi din interviul de mai jos cum e liderul Neagu în relaţia cu jucătoarele tinere, de ce o deranjează comparaţiile cu Messi şi ce ar face-o să se simtă împlinită din punct de vedere sportiv.

Cum te simţi înaintea unei competiţii aşa de importante?


Bine, mă simt bine, sunt încrezatoare. De fiecare dată îmi face plăcere să particip cu echipa naţională la un turneu final. Ştim cu toţii că România e singura care a participat la toate ediţiile Campionatelor Mondiale şi ne mândrim cu acest lucru.

Fizic? A fost mai solicitant anul acesta pentru tine?
Da, a fost un pic mai greu, pentru că m-am întors în ţară de curând, în vară, şi nu mai eram obişnuită în ultimii 4 ani să am un program atât de încărcat şi, aşa cum spuneţi şi dumneavoastră, plin de deplasări şi cu multe meciuri. Însă în general mă simt bine fizic, cu mici probleme, dar nimic serios.

E o pregătire specială înainte de un astfel de turneu?
Nu, nu am făcut nimic special şi mai ales că de data asta timpul alături de echipa naţională a fost extrem de scurt. N-am avut la dispoziţie decât o săptămână de pregatire. Chiar şi aşa, încă ne lipseşte omogenitatea şi nu am reuşit să punem chiar 100% la punct relaţiile de joc. Însă eu personal nu, nu fac niciun fel de pregătire specială.

Lipsa asta de omogenitate se simte aşa de tare?
Se simte pentru că avem multe fete care participă pentru prima dată la un turneu final. Şi atunci, de exemplu cu Ana Berbece e prima oară când mă întâlnesc şi trebuie sa ... Ne-am antrenat împreună o săptămână şi trebuie să Jucăm la Campionatul Mondial.  Şi mai sunt fete în această situaţie, cu care m-am antrenat poate de două sau trei ori. Pentru că şi aşa ne vedem destul de rar în decursul unui an. Aşa că este, este destul de greu. De aia, întotdeauna, echipele care au cam acelaşi lot de jucătoti au un avantaj din punctul ăsta de vedere. Pentru că se întâlnesc aceleaşi fete, relaţiile de joc sunt foarte bune şi nu le trebuie decât câteva zile să pună la punct ultimele detalii. Lucru care se întâmpla şi la noi în trecut, pentru că aceleaşi jucătoare veneau, sau în proporţie foarte mare, la echipa naţională şi lucrul acesta era mult mai simplu de făcut. Însă nu avem ce face, avem o naţională în reconstrucţie , cu multe fete noi şi încercăm... Încearcă fiecare fată să dea cât mai mult de la ea, pentru că fiecare dintre noi este conştientă că avem nevoie să facem un efort suplimentar în această perioadă.


Mai sunteti doar şase fete din vechiul lot de la turneul final. Chiar şi aşa, declaraţia ta că nu trebuie să avem aşteptări foarte mari a fost criticată. Se pune presiune? Sunt interese?
Eu îmi amintesc că... nu stiu, oamenii din handbal sau anumiţi antrenori pe care i-am avut la un moment dat, chiar şi cu jucătoare extrem de valoroase şi experimentate în lot, spuneau să nu mai punem presiune pe echipă şi să nu mai vorbim despre medalii. Iar eu spuneam de fiecare dată că îmi doresc medalie. Aşa îmi doresc şi anul acesta. Nu ştiu ce au înţeles oamenii şi nu este problema mea să comentez ce au comentat ei de fapt. Eu ştiu doar că avem o echipă neexperimentată la momentul actual, cu foarte multe debutante. Şi este foarte greu, când o jucătoare vine pentru prima oara la echipa naţională, să vii să îi pui în cârcă această presiune şi să îi spui 'Mergi să câştigi medalie!' Din moment ce noi am reuşit să câştigăm doar trei medalii în ultimii 15 ani cu jucătoare extrem de valoroase şi experimentate pe care echipa României le-a avut în ultimii 15 ani

Te regăseşti în copilele astea, îţi aduci aminte de debutul la echipa naţională?
Da, îmi aduc aminte pentru că fix acum 10 ani am debutat la primul meu CM. Aveam şi eu 19 ani şi eram foarte emoţionată. Dar îmi aduc aminte şi că erau jucătoare cu nume grele în acea perioadă la echipa naţională şi tocmai din acest motiv le cer oamenilor să nu mai pună presiune, pentru că ştiu ce înseamnă, am trecut şi eu prin asta. Iar eu poate eram atunci singura debutantă la echipa naţională, iar noi avem acum poate jumătate din echipă care debuteaza la un CM şi cu siguranta va exista mult trac şi multă presiune, iar echipa nu are nevoie de aşa ceva.

Cum eşti în postura de lider? Eşti dură, sau vin fetele la tine să te întrebe, să discutaţi?
Păi asta trebuie să le întrebaţi pe ele. Sunt un pic mai dură, dar, nu ştiu, aşa am fost mereu. Pe partea cealaltă, încerc de fiecare dată sa le ajut cum pot. Dar, mă rog, am aşa o fire mai impulsiva şi sunt, sunt de multe ori o fire mai dură.

La handbal, selecţionerul străin a dat rezultate. Ce schimbă un selecţioner străin?
Păi în primul rând este vorba de mentalitate. Exact ce spuneam mai devreme, să nu uităm că echipa României a avut generaţii extraordinare de jucătoare, dar mă întreb eu, oare s-a întrebat cineva vreodata dacă antrenorii, la momentele respective, au ştiut ce să facă cu ele? De ce nu au existat rezultate cu jucătoare de legendă ale echipei Romaniei?  Iar acum venim şi ne dorim să punem presiune pe nişte fete care nu au experienţă la acest nivel.


Trăim din amintiri?
Nu, nu trăim din amintiri, pentru că totuşi echipa naţională de handbal feminin a făcut performanţă în ultimii ani. Chiar dacă nu a reuşit un rezultat bun la Olimpiada de la Rio, totuşi a fost acolo, a venit cu un bronz mondial acum doi ani...  Nu trăim din amintiri, din contra, din punctul meu de vedere, ele trebuie să rămână amintiri, să rămâna acolo unde au fost acum un an, doi sau trei sau zece, nu contează, şi să privim prezentul.

E o grupă grea...
Da, este o grupă foarte grea şi grupa cu care ne încrucişam este, poate, şi mai grea. Vom întâlni un adversar foarte bun în meciul de optime, dar orice se poate întâmpla la un CM cu un sistem eliminatoriu.

Avem noi, românii, o problemă cu echipele mai mici, le luam aşa un pic de sus?
Nu, nu cred că... De obicei, cel puţin de când joc eu la echipa naţională, niciodată nu am vorbit cu fetele despre un adversar ca şi când ar fi mai usor sau nu trebuie să ne concentrăm prea mult pentru că oricum o să câştigăm sau ceva de genul ăsta. Însă şi eu, şi staff-ul încercăm să luăm, exact ce spuneam, această presiune de pe umerii echipei. Şi să ne gândim doar la urmatorul meci, că până la urmă asta conteaza cel mai mult, următorul adversar. Exact cum am zis-o, poţi să joci foarte bine în grupă şi să te califici de pe primele locuri şi să întâlneşti un adversar în optime care te trimite acasă. Sau poţi să joci nu la fel de bine şi să ieşi pe locul 3 sau 4 în grupă şi să ai o zi de excepţie în optime şi să mergi mai departe.

Cine îţi lipseşte cel mai mult dintre fetele care s-au retras? De cine am avea mai mare nevoie acum?
Eu cred că jucătoarele aflate în momentul de faţă la echipa naţională sunt exact jucătoarele de care avem nevoie.

Selecţia a fost criticată totuşi , deşi selecţionerul străin e dincolo de orice interese...
Nu ştiu, asta nu e treaba mea....

S-a vorbit foarte des de absentele, eu stiu, Chiper, Iulia Curea... jucătoare care s-au remarcat în competiţii anul ăsta....
Da, dar aici sunt mai multe circumstanţe. Şi, în orice caz, nu pot să vorbesc eu despre selecţie, pentru că nu e treaba mea. Eu sunt o jucătoare ca şi celelalte din echipă. Eu am mare încredere în fetele care sunt aici. Chiar dacă sunt fete cu care am jucat înainte şi pe care nici macar nu trebuie să le numesc, pentru că ştim cu toţii ce au făcut pentru echipa naţionalp atâtia ani de zile, însă în momentul de faţă astea sunt jucătoarele care participă la Campionatul Mondial din Germania. Pe astea ne bazăm şi astea sunt jucătoarele în care eu am cea mai mare încredere.

Simţi că s-a schimbat handbalul romanesc de când tu eşti foarte sus în acest sport?
Sincer, nu sunt foarte la curent, pentru că am fost plecată din ţară în ultimii patru ani. Şi atunci nu îmi aduc aminte, în perioada Oltchim chiar nu ştiu foarte bine, nu prea aveam nici echipe de junioare la Vâlcea în momentul respectiv. Nu îmi amintesc foarte bine. Dar acum, fiind la CSM, cu siguranţă văd că sunt foarte mulţi copii care vor să joace handbal. Chiar la CSM sunt câteva mii. Aşa că, vă daţi  seama, eu întotdeauna o să îi incurajez să se apuce de acest sport, pentru că este sportul meu preferat, sportul pe care îl iubesc şi încerc să le transmit şi lor acest lucru.

Cum suporţi marcajul om la om?
Îl suport pentru că sunt obişnuită practic din perioada în care jucam la juniorat să fiu marcată om la om. Tot timpul s-au găsit tot felul de soluţii ca eu să fiu scoasă din marcaj, aşa că nu mă deranjează absolut deloc.

Nu apelează adversarele şi la metode mai puţin ortodoxe?
Ba da, se ma întâlmplă. Dar de obicei colegele mele le blochează sau fac tot ce e necesar ca eu să pot fi scoasă din marcaj.

De câte ori crezi că se va mai scrie despre tine ca despre Messi al handbalului?
Pentru mine, cel mai important este să dau totul pe teren şi să reuşesc să îmi ajut colegele. Pentru că atâta vreme cât eu reuşesc să joc bine, dar colegele mele nu şi noi nu reuşim să câştigăm meciuri, nu are niciun fel de importanţă ce fac eu. Pentru mine, cel mai important este să reuşesc să îmi ajut colegele să joace la cel mai înalt nivel.

Ştiu că te deranjează comparaţia. Ţi-a zis cineva Cristiano Ronaldo al handbalului?
Nu, nu mi-a zis nimeni. Mă deranjează pentru că sunt diferenţe foarte mari între handbal şi fotbal şi aceste sporturi nu se pot compara din punctul meu de vedere absolut deloc. Eu cred că am o identitate a mea şi nu îmi place să fie ştirbită prin această comparaţie.

Crezi că va apărea curând o nouă Cristina Neagu în handbalul românesc?
Habar nu am. Deocamdată sunt aici şi joc handbal, aşa că... nu ştiu.

Cum crezi că ar trebui sărbătorită o performanţă a voastră la CM?
Depinde ce înseamnă o performanţă a noastră. Pentru că dacă am câştiga medalia de aur, probabil că ar ieşi oamenii în stradă, aşa cum au ieşit la un moment dat la marile performanţe ale României. Numai ca e mult până departe şi nu vreau să mă gândesc la asta. Cu siguranţă se vor găsi metode de a sarbători o eventuală performanţă.

Te gândeşti cum ar fi o medalie pentru România?
Mă gândesc, e cel mai mare vis al carierei mele şi pentru asta continui să vin să joc pentru echipa naţională, să cred în continuare în această echipă. Şi cred că o medalie de aur cu echipa naţională m-ar face să mă simt împlinită din punct de vedere sportiv.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: cristina neagucampionat mondialcm handbal 

viewscnt
Articole similare