Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

FOTO | Va fi prima finală a Cupei Mondiale între Noua Zeelandă şi Africa de Sud fără Nelson Mandela! Ce s-a întâmplat în 1995

FOTO | Va fi prima finală a Cupei Mondiale între Noua Zeelandă şi Africa de Sud fără Nelson Mandela! Ce s-a întâmplat în 1995galerie foto

Rugby

Comentarii

Noua Zeelandă şi Africa de Sud sunt cele mai titrate formaţii din istoria Cupei Mondiale, cu câte trei triumfuri fiecare, însă o singură dată s-au mai întâlnit în ultimul act.

Noua Zeelandă şi Africa de Sud se întâlnesc sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 22:00, pe Stade France din Paris (Franţa), în finala Cupei Mondiale de rugby, pentru a doua oară în istoria competiţiei.

Duelul celor doi ”coloşi” va fi transmis ÎN DIRECT pe Orange Sport 3, dar şi în format LIVE VIDEO pe site-ul orangesport.ro.

Nelson Mandela, talismanul Africii de Sud şi la rugby

În 1995, finala Cupei Mondiale a fost una atipică. Ţara gazdă de atunci, Africa de Sud, s-a impus împotriva celor din Noua Zeelandă, scor 15-12, după prelungiri, în faţa a 65.000 de spectatori, iar toate punctele au fost marcate de doar doi jucători:

  • Joel Stransky - 15 puncte pentru africani (pen: 10, 22, 90; drop: 31,92) şi Andrew Mehrtens - 12 puncte pentru All Blacks (pen 5,13, 83; drop: 55).

A fost prima Cupă Mondială cucerită de către naţionala Africii de Sud, chiar pe propriul teren, într-o zi ce s-a transformat în sărbătoare naţională.

Trofeul a fost decernat, în acea zi, de către legendarul Nelson Mandela, primul preşedinte al Africii de Sud votat prin vot democratic, într-un scrutin larg reprezentativ şi cu participare multirasială.

  • Nelson Mandela a lupta împotriva apartheidului - cel care prevedea segregarea raselor în Africa de Sud, cu diminuarea tuturor drepturilor persoanelor de culoare.
  • În 1962, regimul l-a acuzat de trădare şi l-a condamnat la închisoare pe viaţă. A fost eliberat după 26 de ani, la presiunile marilor ţări ale lumii.
  • Nelson Mandela s-a stins din viaţă în 2013, la 95 de ani!

În 2002, momentul lui Nelson Mandela în care înmânează trofeul echipei Springbok a fost inclus în TOP 100 cele mai mari evenimente sportive din istorie, de către jurnaliştii britanici.

Au jucat:

pentru Africa de Sud: Andre Jeubert, James Small, Japie Mulder, Hannie le Roux, Chester Williams, Joel Stransky, Joost van der Westhuizen, Mark Andrews, Ruben Kruger, Francois Piennar, Hannes Strydom, Kobus Wiese, Balie Swart, Chris Rossouw, Os du Randt, Brendan Venter, Rudolf Straeuli, Garry Pagel.
Selecţioner: Kitch Christie.

pentru Noua Zeeland: Glen Osborne, Jeff Wilson, Frank Bunce, Walter Little, Jonah Lomu, Andrew Mehrtens, Graeme Bachop, Zinzan Brooke, Josh Kronfeld, Mike Brewer, Robin Brooke, Ian Jones, Olo Brown, Sean Fitzpatrick (cpt.), Craig Dowd, Marc Ellis, Ant Strachan, Jamie Joseph, Ricard Loe.
Selecţioner: Laurie Mains.

Scandal după finală

La dineul de după meci, preşedintele Federaţiei Sud-africane de Rugby de atunci, Lous Luyt, a susţinut o cuvântare în care a declarat:

Nu au existat campioni adevăraţi la Cupele Mondiale din 1987 şi 1991, pentru că Africa de Sud nu a fost acolo”.

La auzul acestei declaraţii, delegaţia Noii Zeelande, campioană în 1987, a decis să părăsească dineul oficial, în semn de protest.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: rugbyafrica de sud - noua zeelandaorange sportlive video 

viewscnt
Articole similare