Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Gigi Becali, campion la transferuri. Top 10 fotbalişti cu care finanţatorul a dat lovitura de când a preluat FCSB

Gigi Becali, campion la transferuri. Top 10 fotbalişti cu care finanţatorul a dat lovitura de când a preluat FCSB

FCSB

Comentarii

Gigi Becali (61 de ani) este cel mai de succes patron din Liga 1. Începând cu 2003, anul în care FCSB a fost preluată integral de omul de afaceri, roş-albaştri au câştigat nu mai puţin de cinci titluri, au jucat de 13 în grupele competiţiilor europene şi au obţinut zeci de milioane de euro din transferuri.

În cele aproximativ două decenii de când a preluat-o pe FCSB, Gigi Becali s-a îmbogăţit nu doar de pe urma numelui clubului pe care îl conduce, dar a demonstrat şi că este un foarte bun om de afaceri. „Latifundiarul din Pipera” a investit sume infime în unii fotbalişti, iar apoi a reuşit câteva dintre cele mai spectaculoase transferuri din istoria Ligii 1.

Gigi Becali, campion la transferuri. FCSB a dat lovitura cu aceşti zece fotbalişti

1. Nicolae Stanciu

În vara lui 2013, FCSB le-a plătit 700 de mii de euro celor de la FC Vaslui pentru transferul lui Nicolae Stanciu. După doar trei sezoane petrecute în tricoul roş-albastru, mijlocaşul a devenit cel mai scump fotbalist din Liga 1. 9,7 milioane de euro este suma pe care Anderlecht a achitat-o pentru a obţine serviciile lui Stanciu.

2. Vlad Chiricheş

Titlul de „cel mai scump fotbalist român” a fost preluat de Stanciu de la Vlad Chiricheş. Înainte ca mijlocaşul să ajungă la Anderlecht, FCSB l-a vândut la Tottenham pe căpitanul echipei naţionale a României pentru 9,5 milioane de euro. Tranzacţia s-a făcut în vara lui 2013, la un an şi jumătate după ce Gigi Becali a plătit 1,3 milioane de euro pentru transferul lui Chiricheş de la Pandurii Târgiu Jiu.

3. Florin Gardoş

Podiumul în topul afacerilor reuşite de Gigi Becali este completat de Florin Gardoş. În iulie 2010, la insistenţele lui Victor Piţurcă, FCSB l-a cumpărat pe fundaşul de atunci al Concordiei Chiajna pentru 150 de mii de euro. Patru ani mai târziu, Gardoş s-a despărţit de gruparea roş-albastră după ce Southampton a plătit 6,8 milioane de euro.

4. Bogdan Stancu

„Motanul” este fotbalistul din acest top pe care FCSB a plătit cel mai mulţi bani înainte să îl vândă. În 2008, Bogdan Stancu venea de la Unirea Urziceni în schimbul a două milioane de euro. După doi ani şi jumătate, atacantul s-a despărţit de gruparea care evolua în Ghencea la acea vreme, fiind achiziţionat de Galatasaray pentru 5 milioane de euro.

5. Alexandru Chipciu

O afacere similară cu cea a lui Stancu a fost cea a lui Alexandru Chipciu. Mijlocaşul, care acum joacă la CFR Cluj şi este rivalul roş-albaştrilor, a fost cumpărat de la FC Braşov, în iarna lui 2012, pentru 1,95 milioane de euro. Aventura lui Chipciu la FCSB s-a terminat în iulie 2016, atunci când Gigi Becali l-a lăsat să plece la Anderlecht în schimbul a 3 milioane de euro.

6. Cyril Thereau

Fanii roş-albaştrilor în consideră şi acum pe francez ca fiind cel mai bun atacant străin pe care l-a avut vreodată echipa lor favorită. Deşi a marcat zece goluri în cele 17 partide jucate în Liga 1, Thereau nu a fost şi preferatul lui Becali. Finanţatorul l-a lăsat să plece după doar un sezon, la prima ofertă importantă. În august 2006, Thereau a venit de la Charleroi pentru 700 de mii de euro, iar în iulie 2007 a plecat la Anderlecht pentru 2,9 milioane de euro.

7. Nicolae Dică şi Constantin Budescu

Nicolae Dică a fost unul dintre primele transferuri de top pe care Gigi Becali le-a făcut la FCSB. În ianuarie 2004, fostul playmaker a ajuns în Ghencea pentru 250 de mii de euro. După trei ani şi jumătate, în care a luat două titluri, a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA şi a jucat în grupele Ligii Campionilor, Dică a făcut pasul în Italia, la Catania, echipă care a achitat 2,5 milioane de euro.

Un singur sezon a evoluat Budescu în tricoul roş-albastru. A fost însă suficient pentru ca mijlocaşul să fie subiectul unui transfer de milioane de euro. În vara lui 2017, Gigi Becali s-a hotârât să îl ia pe „Budi” de la Astra achitând 700 de mii de euro, iar la finalul sezonului a fost lăsat să plece la Shabab, în Arabia Saudită, pentru 2,5 milioane de euro.

8. Claudiu Keşeru şi Mihai Pintilii

Liber de contract după despărţirea de Bastia, Claudiu Keşeru s-a hotărât să revină în România şi să joace pentru FCSB, în 2014. Cele 28 de goluri înscrise în tricoul roş-albastru au făcut ca atacantul să plece din nou în străinătate după doar un an. Atacantul s-a transferat în Qatar, la Al Gharafa, pentru 2,4 milioane de euro.

Aceeaşi sumă, 2,4 milioane de euro, Gigi becali a încasat-o şi din transferul lui Mihai Pintilii. Mijlocaşul a plecat în Golf, la Al Hilal, după ce a jucat doi ani în tricoul roş-albastru. Pintilii a ajuns la FCSB în 2012, de la Pandurii Târgu Jiu, în schimbul a 850 de mii de euro.

9. Raul Rusescu

Raul Rusescu reprezintă una dintre cele mai profitabile ale lui Gigi Becali, atât sportiv, cât şi financiar. În 2011, „Pufulete” a fost cumpărat de la Unirea Urziceni în schimbul a 200 de mii de euro. Doi ani mai târziu, golgheterul campionatului în sezonul 2012-2013, cu 21 de reuşite, a plecat la Sevilla. Andaluzii au plătit 2,2 milioane de euro pentru transferul lui Rusescu.

10. Dorin Goian şi Romario Benzar

2 milioane de euro a încasat Gigi Becali de pe urma transferului lui Dorin Goian la Palermo, în 2009. Finanţatorul FCSB-ului nu a ieşit însă pe plus decât cu 700 de mii de euro, după ce în 2004 l-a cumpărat pe fundaş de la FCM Bacău.

Aceeaşi sumă, 2 milioane de euro, a încasat-o şi pe Romario Benzar. Achiziţionarea fundaşului dreapta s-a dovedit a fi însă mult mai profitabilă. Transferul lui Benzar la Lecce a venit la doi ani distanţă după ce Gigi Becali a achitat 700 de mii de euro pentru a îl lua de la Viitorul.

Man, Coman sau Tănase atentează la top 10 fotbalişti cu care Becali a dat lovitura la FCSB

Aşadar, Gigi Becali a încasat nu mai puţin de 55,3 milioane de euro din transferurile a zece dintre fotbaliştii pe care i-a cumpărat de când a preluat-o pe FCSB. Suma ar fi fost şi mai impresionantă dacă în top ar fi intrat şi fotbaliştii pe care Becali i-a găsit la FCSB sau care au fost crescuţi de către roş-albaştri(ex: Rădoi, Ogăraru).

În ultimii ani, Gigi Becali a schimbat strategia şi speră să încaseze sume şi mai impresionante de pe urma fotbaliştilor pe care îi cumpără. Finanţatorul vicecampioanei României ia jucători tineri şi visează să încaseze zeci, dacă nu chiar sute de milioane de euro.

În actualul lot al FCSB-ului, Florinel Coman, Dragoş Nedelcu şi Florin Tănase sunt cei trei fotbaliştii pentru care Gigi Becali a plătit peste un milion de euro. De neglijat nu sunt însă nici transferurile lui Dennis Man, Olimpiu Moruţan sau Răzvan Oaidă, fotbalişti care au costat-o pe FCSB aproximativ jumătate de milion de euro şi pentru care Becali cere de asemenea sume colosale.

Afla mai multe despre: fcsbliga 1fotbal intern 

viewscnt
Articole similare