Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Nume grele din Rusia în expectativă. N-au primit invitaţie, dar vor să meargă la Jocurile Olimpice

Nume grele din Rusia în expectativă. N-au primit invitaţie, dar vor să meargă la Jocurile Olimpice
Comentarii

Un număr de 32 de sportivi ruşi care nu au fost invitaţi de CIO la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang din cauza bănuielilor de dopaj, între care se află patinatorul de viteză Viktor Ahn şi biatlonistul Anton Şipulin, au făcut apel în faţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) şi speră încă să primească invitaţia la timp pentru debutul probelor.

Apelurile, depuse şi de fondistul Serghei Ustiugov sau patinatoarea Ksenia Stolbova, vicecampioană olimpică la perechi în 2014, vor fi examinate de o cameră ad-hoc a TAS instalată la PyeongChang, iar "deciziile vor fi probabil comunicate miercuri seară", cu două zile înaintea ceremoniei de deschidere, a anunţat secretarul general al TAS, Mathieu Reeb.

Printre cei 32 de ruşi care au făcut apel în baza unei proceduri de urgenţă, se află şi specialistul de short-track Viktor Ahn, sextuplu campion olimpic şi o legendă a sportului său. Născut sud-coreean, Ahn a devenit cetăţean rus înainte de Soci 2014, iar prezenţa sa la JO 2018 ar fi una dintre cele mai aşteptate.

La rândul său, Anton Şipulin, campion olimpic la ştafetă la Soci şi unul dintre cei mai buni biatlonişti din lume, figurează regulat în Top 5 al clasamentului general al Cupei Mondiale.

Cei 32 de sportivi ruşi neinvitaţi şi care au făcut apel sunt distincţi de cei 15 a căror suspendare pe viaţă a fost ridicată de TAS, dar cărora CIO nu le-a acordat nicio invitaţie.

Joia trecută, TAS a anulat total sancţiunile şi suspendările pe viaţă dictate împotriva a 28 de sportivi sau membri ai staff-ului Rusiei, dictate de CIO pentru presupusa implicare a acestora în sistemul de dopaj instituţionalizat din ţara lor.

O comisie de disciplină a CIO a suspendat pe viaţă, în total, 43 de sportivi ruşi, dintre care 42 au făcut apel la TAS, iar 28 dintre aceştia au obţinut anularea totală a sancţiunilor lor, în timp ce alţi 11 au scăpat la rândul lor de suspendările pe viaţă, însă le-a fost menţinută interdicţia de participare la Jocurile de la PyeongChang.

Sâmbătă, CIO a anunţat că dintre cei 28 de sportivi sau tehnicieni exoneraţi, 15 (13 sportivi în activitate şi 2 antrenori) au şanse să ia parte la JO 2018, după ce cazurile lor vor fi analizate de către o comisie a forului olimpic mondial.

În celelalte 13 cazuri, deşi TAS le-a anulat total sancţiunile, sportivii respectivi au fost declaraţi neeligibili ori s-au retras între timp din activitate. 

Afla mai multe despre: rusiasportivi suspendaticiojocurile olimpicetribunalul arbitraj sportivpatinatori 

viewscnt
Articole similare