Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Ricardo Izecson dos Santos Leite. Ultimul "muritor" care a câştigat Balonul de Aur

PREMIUM | Ricardo Izecson dos Santos Leite. Ultimul "muritor" care a câştigat Balonul de Aurgalerie foto

Premium

Comentarii

În buletin, stă iscălit Ricardo Izecson dos Santos Leite. E ultimul pământean care a pus mâna pe Balonul de Aur. Mai apoi, dintr-o altă galaxie, Messi şi Cristiano Ronaldo şi-au împărţit supremaţia. Şi dacă numele te-a băgat în ceaţă, atunci hai să-i spunem aşa cum o lume întreagă îl ştie: KAKA!

"Atunci când m-am apucat de fotbal mi-am pus două dorinţe: să ajung la echipa mare a lui Sao Paolo şi să joc un meci în naţionala Braziliei. Dumnezeu mi-a dat mult mai mult decât i-am cerut". Sunt vorbele lui Kaka, după ce a primit, în 2007, Balonul de Aur.

Dar să purcedem la drum cu începutul. Povestea lui Kaka n-are absolut nicio legătură cu stilul clasic al fotbaliştilor brazilieni. Nu vine din vreo favelă, n-a crescut pe străzi cu pistolul la cingătoare şi nici n-a răbdat de foame. Tatăl, Bosco, inginer. Mama, Simone, profesoară. Kaka a crescut cu servitoare şi pian în casă, aşa că a avut tot timpul din lume să facă fix ce îşi doreşte. N-a ratat nicio temă pentru şcoală şi niciun antrenament pentru Sao Paolo.

S-a născut şi a prins drag de viaţă în Gama, dar pe când avea şapte ani ai săi au decis să se mute la Sao Paolo. A început fotbalul la "Alphaville", un club pentru copii şi juniori, iar de acolo a fost remarcat, la un turneu, de scouterii de la Sao Paolo.

PUTEA SĂ RĂMÂNĂ PARALIZAT, DUPĂ UN ACCIDENT LA PISCINĂ

La 18 ani, Kaka a fost la un pas să-şi nenorocească viaţa. Un salt greşit în piscină i-a afectat coloana. La prima strigare, medicii îi puseseră pe părinţi să se obişnuiască: "Ricardo s-ar putea să rămână paralizat. Noi vom face tot ce putem, dar coloana...". Dar şi doctorii au momentele lor în care greşesc. Sau, dacă îl întrebi pe Kaka, îţi va spune că Dumnezeu s-a uitat la el şi i-a mai dat o şansă.

Se recuperează miraculos şi îşi continuă cariera de fotbalist. Pe 1 februarie 2001, la 19 ani, debutează pentru echipa mare a lui Sao Paolo şi îşi îndeplineşte deja primul vis. În total, va bifa 58 de meciuri pentru Sao Paolo şi, din poziţia de mijlocaş ofensiv, va marca 23 de goluri.

În 2003, Milan intră pe fir. E greu să-i cedezi lui Silvio Berlusconi într-o negociere şi Sao Paolo îşi dă acceptul. "L-am luat pe Kaka pentru 8,5 milioane de euro. Erau bani de seminţe pentru mine, dar am ştiut că am dat lovitura". Şi Berlusconi are dreptate. Ce lovitură!!!

10 goluri şi 30 de apariţii în primul său sezon de Serie A, o performanţă senzaţională. AC Milan câştigă titlul, dar e eliminată dramatic de Deportivo La Coruna în Champions League. E nominalizat pentru prima dată la Balonul de Aur şi termină pe 15 în clasament. Era anul în care Şevcenko câştiga trofeul, iar Ronaldinho era pe trei. Între ei îşi făcuse loc Deco.

PRINDE DRAMA DE LA ISTANBUL

Kaka face parte dintr-o echipă fabuloasă a lui Milan. Apărarea e cu Maldini şi Nesta, la mijloc îi are în preajmă pe Gattuso, Seedorf şi Pirlo, în timp ce în faţă e cu Crespo şi Şevcenko. Povestea din finala de la Istanbul o ştie şi-un copil de zece ani care e fiert măcar pe FIFA, dacă nu şi pe fotbalul real.

  • Pe repede înainte. Milan are 3-0 la pauză. Evoluţie de excepţie. E 3-3 scorul de după 90 de minute şi, mai apoi, de dupa 120. Se trece la penalty-uri. Kaka şi Tomasson dau gol pentru Milan, dar Serginho, Pirlo şi Şeva ratează. Dincolo, o bagă-n aţe Hamann, Cisse şi Smicer şi "cormoranii" ridică trofeul.

Brazilianul continuă să crească şi devine vedeta echipei după ce Şevcenko alege să plece la Chelsea. Începe să şi marcheze, nu doar să dea pase de gol, iar Milan ajunge, după un an de pauză, din nou într-o finală de Liga Campionilor. Tot cu Liverpool, dar de această dată "diavolii" sunt campioni.

2 decembrie 2007. Ricardo Izecson dos Santos Leite devine al 8-lea jucător din istoria lui AC Milan care câştigă Balonul de Aur. Kaka, omul care putea ajunge la 18 ani în scaun cu rotile, e cel mai bun fotbalist din lume.

REAL, MILAN, SAO PAOLO şi ORLANDO

În 2009, Kaka merge la Real. E al doilea cel mai scump jucător al lumii la acea vreme, după Zidane. Îl macină accidentările şi nu reuşeşte să-şi atingă potenţialul maxim pe Bernabeu. Le oferă fanilor blanco doar 85 de meciuri şi 23 de goluri în patru ani petrecuţi la Madrid.

Revine la Milan, în 2013. 30 de meciuri, şapte goluri şi o nouă plecare. La Orlando City. Până să debuteze în MLS, face o escală la Sao Paolo, cât să le ofere brazilienilor şansa să-l vadă din nou jucând. Când Orlando apare în prima ligă, se întoarce în Statele Unite.

Pe 11 octombrie 2017, Kaka anunţă că nu îşi va mai prelungi contractul cu Orlando. În plus, după 75 de meciuri şi 24 de goluri în Statele Unite, brazilianul îşi prezintă retragerea.

Băiatul cu "I Belong to Jesus" scris pe tricou, ultimul "muritor" care câştigă Balonul de Aur îşi încheie povestea de fotbalist profesionist. Şi-a împlinit dorinţele, ba chiar a primit multe lucruri în plus. Ca un băiat de treabă, Kaka a şi dat la schimb.

Ricardo, mulţumesc!

Un articol de Alberto-Sorin Boţoghină

 Galerie foto

Afla mai multe despre: kakabalon de aurpovestepremiummilanrealbrazilia 

viewscnt
Articole similare