Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Ştefan Radu nu vrea statuie. Ce alţi români au surprins cu retragerea din naţională şi exemple celebre din străinătate

PREMIUM | Ştefan Radu nu vrea statuie. Ce alţi români au surprins cu retragerea din naţională şi exemple celebre din străinătategalerie foto

Special

Comentarii

Avea aproape 8 ani când România rata şansa de a se califica în semifinalele Campionatului Mondial din SUA, după un turneu final de vis. Performanţa, conştientizată sau nu, şi emoţiile trăite în faţa televizorului i-au determinat pe mii de copii să iubească fotbalul şi să viseze să îmbrace la un moment dat tricoul naţionalei. Mii de părinţi şi-au dus copiii la fotbal, în speranţa că la un moment dat aceştia ar putea deveni cândva, pentru România, eroii unui turneu final.

"Întorşi în ţară, oamenii ne-au trezit. Noi încă eram sub influenţa eşecului. Ne-am trezit puţin şi ne-am dat seama de performanţa în sine pe care reuşisem s-o facem, abia când am ajuns în ţară şi am văzut cât de entuziasmată era lumea. De la Otopeni, până în centru, de-a lungul drumului, erau mii de oameni care ne aşteptau.

Abia atunci ne-am dat seama ce impact a avut asupra oamenilor şi cât de fericită era lumea", povestea recent Bogdan Stelea într-un interviu pentru Adevărul.

"Ţineţi cu echipa naţională! V-am obişnuit prost timp de 10 ani. La ce condiţii avem, nu avem niciun fotbal. Ce performanţe sunt în România? Suntem capi de serie la Mondiale. Nu ne preţuiţi! Noi jucăm fotbal bine. Merităm să ne faceţi statuie!".

Avea aproape 12 ani când Hagi rostea vorbele profetice, într-un moment în care naţionala României se pregătea de Mondial. El nu vrea statuie.

În 1999, un conflict între Piţurcă şi liderii naţionalei, Hagi şi Popescu, "dinamita" naţionala. Cei doi ameninţau că vor refuza convocările dacă Piţurcă rămâne selecţioner. Preşedintele FRF de atunci, Mircea Sandu, a cedat presiunilor jucătorilor şi l-a demis pe Piţurcă.

"Apăruseră nişte discuţii între jucătorii importanţi: 'Domne, cum să ia Hagi cât noi pentru calificare, când a venit doar în finalul campaniei?'. Am şi avut o discuţie cu Gică, i-am explicat, dar s-a supărat că am dat o declaraţie în presă despre acel subiect. Însă Hagi era doar un jucător. Atât! Sigur, cel mai valoros, dar pentru mine toţi trebuie să aibă acelasi statut", explica Piţurcă mai târziu pentru Gazeta Sporturilor.

România mergea la Euro 2000 cu Emerich Ienei pe bancă şi cu Hagi şi Popescu pe teren.

În acea campanie, "Regele" a avut o revenire spectaculoasă la naţională. Hagi s-a întors atunci pentru meciul cu Ungaria, 2-0, în preliminariile Euro 2000. "Regele" a fost convins de Adrian Păunescu într-o emisiune televizată, care a intrat în istorie.

Hagi a cedat, el nu cedează.

Ştefan Radu n-a făcut niciodată parte dintre copiii care au rămas marcaţi de performanţele reuşite de Hagi şi ceilalţi tricolori din Generaţia de Aur.

În prezent, Radu are aproape 31 de ani şi i-a transmis noului selecţioner Contra, prin intermediul Gazetei Sporturilor, că n-are nicio şansă de a-l convinge să revină la naţională: "Îl aştept la Roma, uşa mea e larg deschisă. Îl anunţ însă că bate drumul degeaba dacă îşi imaginează că mă va determina să revin. Ce-am zis rămâne zis".

Radu joacă la Lazio din 2008, iar ultima apariţie a sa în tricoul naţionalei datează din martie 2013, dintr-un meci Ungaria - România 2-2, din preliminariile Mondialului din Brazilia. 

Răzvan Burleanu şi Christoph Daum se numără şi ei printre cei care au încercat să-l înduplece pe fundaş să onoreze din nou convocările. Fără succes. 

"Pentru Radu Ştefan ar trebui să fie o onoare, o plăcere să joace la echipa naţională. Am vorbit cu prieteni din Roma, cu impresarul lui. Am încercat şi eu să vorbesc cu el, dar nu răspunde la telefon, nu vrea să vorbească. Am încercat şi prin intermediul altora, dar încă îşi menţine poziţia", declara Daum, la început de mandat.

"Mă apropii de 30 de ani şi nu mai sunt june, aşa că prefer să mă păstrez pentru echipa de club. Nu mai pot să mă împart pentru că nu rezist pe două fronturi. Nu uitaţi că Serie A e o competiţie extrem de solicitantă. Te stoarce ca pe o lămâie, te epuizează", explica Radu în 2016, într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.

Situaţia lui Ştefan Radu e stranie şi unică pentru România din mai multe puncte de vedere. Un jucător care evoluează de aproape 10 ani titular în Serie A a strâns doar 13 selecţii la naţională! Radu refuză de câţiva ani convocările fără să fi avut vreun conflict cu vreun selecţioner şi fără să facă public un motiv întemeiat, în afara explicaţiei că Serie A e un campionat solicitant.

Alţi doi fotbalişti cu nume au oferit episoade în care au renunţat la naţională.

Refuzul lui Rădoi

După Hagi şi Popescu, a venit rândul lui Rădoi să se supere şi să anunţe că va refuza convocările. În 2011, ca jucător la Al Ain, Mirel s-a certat cu Lupescu.

"De când s-a dus în Arabia, are de suferit. A scăzut. Poate e şi când vii de la 40 de grade, randamentul nu mai este acelaşi. Eu m-am retras acolo, ştiu valoarea", a fost declaraţia lui Lupescu, în calitate de director general al FRF.

Rădoi a reacţionat prompt: "Nu voi mai veni atâta timp cât Lupescu va fi la FRF". S-a ţinut de cuvânt şi s-a oprit la 67 de meciuri în tricoul naţionalei şi două goluri.

Telenovela Săpunaru

Cristi Săpunaru la naţională e un caz aparte. Încă de pe vremea când juca la Porto, fundaşul s-a supărat pe Piţurcă şi a refuzat să mai vină la lot pe durata mandatului acestuia.

În 2015, rechemat de Iordănescu la naţională, Săpunaru a oferit o declaraţie amuzantă: "Sunt fericit că m-am întors la echipa naţională. Echipa naţională nu se refuză, am avut problema pe care o ştiţi toţi".

Acum, Săpunaru n-a fost inclus de Contra în lotul pentru meciurile cu Kazahstan şi Danemarca, iar Şumudică, antrenorul său de la Kayseri a povestit cât de mult l-a afectat: "Nu înţeleg de ce Săpunaru nu este. Nu am putut să-l folosesc, a avut un fel de depresie. Nu s-a aşteptat la aşa ceva, să nu fie convocat la naţională, având în vedere că e la echipa de pe locul 2 din Turcia şi joacă meci de meci".

Staruri din străinătate care s-au retras devreme de la naţională

Dacă suporterii naţionalei României au fost dezamăgiţi la un moment dat că Hagi, Rădoi, Săpunaru sau Ştefan Radu au anunţat că nu vor mai veni la naţională, sunt exemple şi de fotbalişti mai celebri care s-au retras devreme din naţională.

John Terry (Anglia)

A fost căpitan la Chelsea, dar şi la naţionala Angliei. A renunţat să mai vină la lot la doar 31 de ani. Scandalul cu Anton Ferdinand, când a fost acuzat de rasism, i-a afectat foarte mult imaginea de lider al primei reprezentative a Angliei. A fost suspendat şi amendat de Federaţie, iar apoi a anunţat că se retrage din naţională.

Eric Cantona (Franţa)

Fostul star al lui Manchester United s-a retras din activitate la doar 30 de ani, dezamăgindu-i pe fanii naţionalei Franţei. A jucat 45 de meciuri pentru "cocoşi" şi a marcat 20 de goluri. În urma unui incident la un meci cu Crystal Palace, când a lovit cu piciorul un spectator, Cantona a fost suspendat inclusiv pentru meciuri internaţionale. Cum din această cauză urma să rateze Euro '96, a decis să renunţe definitiv la fotbal.

Paul Scholes (Anglia)

Unul dintre cei mai buni mijlocaşi englezi din toate timpurile, Paul Scholes şi-a anunţat retragerea din naţională la doar 29 de ani. Fostul mijlocaş al lui Manchester United are 66 de selecţii şi 14 goluri pentru Anglia. La 29 de ani, a simţit că e momentul să se concentreze doar pe activitatea la echipa de club, dar a lăsat un gol imens în echipa britanicilor.

La naţională, a fost incomodat deseori de prezenţa unor mijlocaşi centrali precum Steven Gerrard şi Frank Lampard, din cauza cărora era uneori folosit în zonele laterale. Forma mai slabă i-a adus şi critici. Dezamăgit, şi-a anunţat retragerea şi n-a cedat nici la rugăminţile următorilor selecţioneri.

Francesco Totti (Italia)

Legendarul atacant italian şi-a întrerupt cariera de fotbalist în acest an, la 40 de ani. La naţională renunţase cu 10 ani în urmă. A strâns 58 de selecţii şi 9 goluri. A luat decizia de a se retrage din naţională din cauza problemelor fizice. Din cauza accidentărilor a ratat meciuri importante ale Italiei, dar a făcut totuşi parte din echipa care a cucerit Cupa Mondială în 2006, reuşind atunci un record de assisturi. S-a retras din naţională în 2007. Roberto Donadoni a insistat să-l determine să revină, dar Totti nu s-a mai răzgândit.

Alan Shearer (Anglia)

La doar 29 de ani, Shearer a renunţat la naţională. După 52 de meciuri şi 27 de goluri, Shearer i-a şocat pe englezi cu anunţul. Naţionala Angliei a avut probleme mari în atac după retragerea căpitanului, cel care a explicat decizia prin motive familiale. S-a retras din naţională după Euro 2000 şi e pe locul 5 în topul all time al golgheterilor naţionalei Angliei.
 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: premiumstefan radunationalarefuyretragerehagiradoisapunaru 

viewscnt
Articole similare