Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Primul DERBY din istorie şi cronica lui: ”O greşeală, un goal...”

Primul DERBY din istorie şi cronica lui: ”O greşeală, un goal...”

Superliga

Comentarii

În data de 21 noiembrie 1948 se disputa primul ”Derby de România” din istorie. Cronica acelui meci a fost scrisă de Petre Gaţu, tatăl lui Cristian Gaţu, în ”Sportul popular”. Titlul: ”O greşeală, un goal...”. Dinamo abia se înfiinţa, iar FCSB evolua sub numele de C.S.C.A, prescurtarea de la Clubul Sportiv Central al Armatei.

”În prima repriză, dominare timp de mai bine de 35 de minute din partea CSCA-ului. Militarii au jucat aproape numai în jumătatea de teren a lui Dinamo, foarte lejer, dar fără nerv, şi numai până la marginea careului, unde acţiunile stopau lipsite de finalitatea simplistă din football: shotul la poartă. În min. 42, portarul Săbăslău nu încearcă să iasă după minge la un corner, Nanciu, în loc să încerce să respingă mingea spre out, respinge în teren, în picioarele lui Marin Apostol, care reia puternic cu latul. Mladin în zadar încearcă să intervină pentru că mingea a intrat în plasă: 1-0. La reluare, jocul îşi schimbă complect aspectul. Se joacă mai dîrz, înverşunat chiar, jocul se echilibrează şi asistăm la o serie de acţiuni de o parte şi de alta. Se joacă chiar nervos, dar nu se mai reuşeşte nici un goal.

Este clar că insuccesul CSCA-ului se datoreşte în bună parte liniei de atac şi este just că atacul lui Dinamo a fost mai periculos prin jocul său în adâncime. Totuşi, CSCA - care a confirmat impresia că nu poate juca bine pe teren propriu - avea dreptul la un match nul”.

Fostul selecţioner al României, Colea Vâlcov, era antrenorul steliştilor. Mai târziu, acesta îi va antrena pe dinamovişti, în 1954. De partea cealaltă, ”câinii” erau pregătiţi de Coloman Braun-Bogdan, care tocmai ce o antrenase pe Steaua, cu un an în urmă. Primul ”Derby de România” s-a terminat 1-0 pentru Dinamo. Unicul gol a fost opera lui Marin Apostol.

Echipele de la primul derby:

Dinamo: Lăzăreanu - Ambru, Novac, Ignat, Teodorescu, Şiclovan, Carol Bartha, Apostol, Petculescu, Moisescu, Nacin.
C.S.C.A: Săbăslău - Mladin, Cernea, Nancin, Duşan, Onisie, Gică Popescu, Mercea, Iosif Bartha, Frentz, Moldoveanu.

Afla mai multe despre: steauafcsbliga 1derby de romaniacccaprimul derby 

viewscnt
Articole similare