Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Schema completă a ”transferului” lui Manea la Chelsea. Cum a ajuns să-i aparţină lui Roman Abramovici

Schema completă a ”transferului” lui Manea la Chelsea. Cum a ajuns să-i aparţină lui Roman Abramovici
Comentarii

În 2014, Cristian Manea (26 de ani) a fost vândut de Viitorul Constanţa unui offshore din Cipru, condus de impresarul Pini Zahavi, un apropiat al oligarhului rus, Roman Abramovici. La momentul respectiv, puţini ştiau acest lucru, iar toată lumea se aştepta ca Manea să ajungă la Chelsea.

Chiar şi Cristi Manea, a recunoscut, la un moment dat, că se aştepta să ajungă la Chelsea, nu la Apollon Limassol în Cipru, apoi să fie trimis sub formă de împrumut la Mouscron, în Belgia.

Roman Abramovici, implicat în transferul ”fantomă” al lui Manea

Dacă până acum nu exista nicio legătură între Cristi Manea şi Roman Abramovici, aceasta a ieşit la suprafaţă în aceste zile.

Conform context.ro, investiţia internaţională ”Cyprus Confidential” a scos la iveală că Pini Zahavi era doar un simplu ”executant” al lui Roman Abramovici. 

Zahavi îşi luase angajamentul de a recruta cei mai valoroşi jucători din Europa printr-un offshore care îi aparţinea lui Roman Abramovici, iar mai apoi să-i împrumute la cluburile unde avea strânse legături, pentru a-i creşte.

Ulterior, cei mai valoroşi dintre aceştia ar fi ajuns la Chelsea, acolo unde îl ”aştepta” Roman Abramovici. O schemă ieşită la iveală în urmă cu câţiva ani, cu ajutorul documentelor scurse din ”Football Leaks” şi care a obligat UEFA să ancheteze în amănunt situaţia.

Cum a ajuns Manea să fie deţinut de Abramovici

Arhiva ”Cyprus Confidential” consultată de sursa citată, conţine zeci de documente despre cum a ajuns Manea în portofoliul lui Roman Abramovici.

Pe 27 iunie 2014 a fost semnat un acord de împrumut între Leiston Holdings Limited, din Insulele Virgine Britanice, şi Silva Trading Limited, din Limassol, companie ce apare ca acţionar în clubul de fotbal Apollon Limassol.

În acel acord era menţionat că Leiston Holdings este interesată să cumpere 100% din drepturile federative şi economice ale jucătorului Cristian Manea, legitimat la acel moment la Viitorul Constanţa. Documentele consultate arată că beneficiarul real al Leiston Holdings Limited este oligarhul rus Roman Abramovici.

  • Din documentele ce reies din Cyprus Confidential, proiect iniţiat de ICIJ, şi consultate de context.ro în parteneriat cu publicaţii precum OCCRP, The Guardian sau Der Standard, reiese că cel puţin 21 de jucători au fost preluaţi de Leiston Holdings Limited.

Achiziţia lui Manea s-a făcut sub forma unui contract de împrumut. Offshore-ul controlat de oligarhul rus a împrumutat Silva Trading cu 3 milioane de euro. Suma urma să fie recuperată din transferurile viitoare ale jucătorului român, iar Silva să rămână cu doar 25.000 de euro.

  • În schimb, dacă Manea nu ar fi jucat deloc pentru Apollon Limassol, clubul cipriot urma să reţină 5% din profitul net al viitorului transfer.

Ulterior, pe 21 noiembrie 2016, se fac modificări la contractul iniţial. În scenă intră o altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice – Conbair Holdings Limited care preia drepturile economice şi federative ale lui Cristian Manea. Totodată, în acel contract era stipulat că trebuia făcută o nouă plată, de 200.000 de euro, între off-shore-uri, pentru că Manea jucase în sezonul 2016-2017 la Mouscron.

Trei ani mai târziu, la 31 decembrie 2019, Cristian Manea apărea drept „bun intangibil”, în valoare de 3,4 milioane de euro, pe situaţia financiară a companiei Conbair Holdings Limited. Şi acest offshore era controlat tot de către Roman Abramovici.

Sursa citată a încercat să obţină un punct de vedere din partea reprezentanţilor de la Farul Constanţa, însă nimeni nu a răspuns solicitării. Întrebarea era simplă: a ştiut Gică Hagi că l-a vândut pe Cristi Manea lui Roman Abramovici?

  • 2.500.000 de euro a obţinut Gică Hagi din transferul lui Cristian Manea către offshore-ul din Cipru, condus de Zahavi, dar care aparţinea lui Abramovici.

Afla mai multe despre: cristi maneachelsearoman abramoviciapollonmouscron 

viewscnt
Articole similare