Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Secretul celei mai bune halterofile a Europei! Mihaela Cambei: „Nu pot concura dacă nu sunt machiată. Mi-ar plăcea să fiu fotomodel”

Secretul celei mai bune halterofile a Europei! Mihaela Cambei: „Nu pot concura dacă nu sunt machiată. Mi-ar plăcea să fiu fotomodel”galerie foto

Sporturi

Comentarii

Mihaela Cambei are un singur vis: să cucereacă o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cea mai valoroasă halterofilă europeană a anului 2023, triplă campioană continentală la Sofia, în acest an şi deţinătoare a tuturor recordurilor „Bătrânului Continent” la categoria 49 de kilograme, Mihaela Cambei trage din greu în sala de antrenamente pentru a-şi atinge obiectivul: o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris.

În vârstă de 21 de ani, ea are acest vis încă din 2018, când a fost medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice pentru tineret de la Buenos Aires. Atunci, şi-a tatuat pe braţul drept cercurile olimpice, iar în vară, după Paris, intenţionează să-şi completeze desenul cu medalia obţinută acolo.

„Mi-au plăcut tatuajele încă de când eram mai micuţă. Primul meu tatuaj a fost cel cu cercurile olimpice şi am zis să mai fac câteva. L-am făcut în 2018, după Olimpiada de tineret. Aş vrea să-l continui, dar după ce termin Parisul. Să-mi trec Olimpiada din Buenos Aires şi Paris 2024 şi bineînţeles să îmi tatuez şi medalia dacă mă voi întoarce cu ea acasă”, a declarat Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023, pentru Sportsnet.ro.

Între timp, a ajuns la 11 tatuaje şi recunoaşte că, deşi tatuajele dor atunci când sunt făcute, durerile sunt mai mari la antrenamente, când ridică tone.

„Nu am calculat niciodată cât ridic, dar se adună multe tone pe săptămână. Ambele dor, şi ridicările şi tatuajele, dar cred că doare mai mult să ridici decât să te tatuezi” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Tânăra sportivă e atrasă şi de piercinguri, dar spune că acum încearcă să-şi ţină în frâu această pasiune.

„Îmi plac şi piercingurile. Le-am început înainte de tatuaje, de când eram mai micuţă, de la 16 ani. Doar că m-am oprit, că nu trebuie nici să exagerez cu asta” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Dincolo de calităţile ei fizice, Mihaela Cambei atrage atenţia şi prin frumuseţea ei. Sportiva recunoaşte că nu există antrenament sau concurs la care să nu fie machiată.

„Mă simt foarte bine machiată, chiar şi la antrenament, mai ales la cele de tehnică. Mă simt eu mult mai bine în pielea mea când vin fresh, machiată, aranjată şi parcă altfel ridic. Parcă nu am stare de a ridica şi de a concura dacă nu sunt machiată. Deja am prins experienţă, îmi ia în jur de 20 de minute, o jumătate de oră să mă machiez. Uneori, când am eu chef să mă aranjez ca lumea, stau şi o oră, dar nu mă plictisesc, mă destinde chiar” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Din păcate, la haltere nu se organizează ca în alte sporturi concursuri neoficiale de Miss. Ea recunoaşte cu modestie că simte că ar avea şanse să câştige şi acolo aurul.

„Nu se face concurs de Miss la haltere. Nu se face, dar cu siguranţă cred că aş avea mari şanse să câştig dacă s-ar organiza vreodată” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Până atunci, pentru că se simte foarte bine în faţa aparatului de fotografiat, nu ar refuza o ofertă de a deveni fotomodel.

„Mi-ar plăcea să fiu fotomodel. Nu mi-a propus nimeni încă, dar nu se ştie niciodată” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Când a început halterele credea că face gimnastică

Povestea de iubire cu halterele a celei care a ajuns să cucerească şase titluri europene în acest sport a început la 9 ani, dintr-o joacă, în leagănul gimnasticii româneşti, la Oneşti. De altfel, în primul an, ea era convinsă că a fost selecţionată pentru a face gimnastică!

„Cum îmi place mie să spun, nu eu am ales halterele, ele m-au ales pe mine. Am fost selectată de la şcoală, aveam 9 ani. Halterele mi-au plăcut din prima, dar abia după un an, pentru că în primul an nu am intrat în sala de haltere. De fapt, nici nu am ştiut că fac haltere. Eu la început credeam că fac gimnastică, făceam exerciţii generale de forţă, aveam şi mobilitate. Antrenorii ne puneau la pregătire fizică şi atunci alergam cu gimnastele, ne puneau să facem tot felul de chestii şi eu mă simţeam una dintre ele. Abia după un an ne-au băgat în sala de haltere şi mi-a plăcut” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023

Imaginile cu Mihaela plângând de emoţie pe podium la intonarea imnului au făcut înconjurul lumii. Ea spune că nimic nu se compară cu acele momente unice.

„Simţi o bucurie, emoţie, o slăbiciune practic, pentru că toată munca din spate, greutăţile, nu se văd. Se vede doar succesul şi atunci prin ceea ce tragi în spate, fie frici, fie limite, să încerci să te autodepăşeşti de fiecare dată în acea competiţie îţi dai seama că ai reuşit. E foarte multă muncă. E foarte greu” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Munca serioasă de la antrenamente îşi arată roadele în competiţii, acolo unde aproape fiecare apariţie a Mihaelei pe podiumul de concurs înseamnă nu doar o medalie de aur, ci şi un record european.

„Pentru mine ambele sunt importante: şi recordul şi medalia de aur. Dar în primul rând recordul, pentru că poate fi recordul tău personal, să te autodepăşeşti. Şi cu paşi mărunţi cred că după aceea îi urmează şi medalia” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Sportiva care va împlini în luna noiembrie 22 de ani recunoaşte că atunci când a aflat că a fost desemnată cea mai bună halterofilă europeană a anului 2023 a fost şocată de-a dreptul.

„Am fost şocată, nu mă aşteptam la o onoare, pentru că au mai fost aceste evenimente în care nu am fost implicată sau menţionată vreodată. M-a luat prin surprindere, m-a anunţat domnul Alex Pădure fix în competiţie, la Europenele de la Sofia, după ce am terminat. A fost o bucurie imensă. Nu pot să spun că mi s-au tăiat picioarele, pentru că încă eram în şoc de la concurs, încă eram în adrenalină, dar m-am bucurat foarte mult şi încă simt o mare bucurie când mă gândesc la asta” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Ea spune că acest titlu o obligă şi mai mult în vederea Jocurilor Olimpice.

„Cred că acest titlu aduce o mică presiune pe mine, pentru că oamenii au aşteptări şi atunci trebuie să dau tot ce pot pentru a nu dezamăgi pe nimeni. Trebuie şi vreau să mă întorc cu o medalie olimpică. Indiferent de preţ” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023.

Cea mai mare provocare: să se îngraşe, nu să slăbească!

La sporturile de forţă, una dintre provocările cele mai mari pentru sportivi e să slăbească înainte de concurs pentru a intra în categoria de greutate. Mihaela, care concurează la 49 de kilograme, recunoaşte că ea are problema în sens invers.

„Trebuie să mă menţin cu un kilogram - două peste categorie şi pun destul de greu pe mine, pentru că am arderile puternice. Şi atunci mi-este foarte greu, că trebuie să stau non-stop să mănânc şi cum <<îmi place>> mie foarte mult să mănânc, e greu. Revenirea la categorie e însă foarte uşoară, nu am probleme” – Mihaela Cambei, cea mai bună halterofilă a Europei în 2023

De şase ori campioană europeană la haltere

Născută la 18 noiembrie 2002, Mihaela Cambei este deja una dintre cele mai valoroase halterofile românce din istorie. Ea a cucerit şase titluri europene la categoria 49 de kilograme (câte 3 în 2023, la Erevan şi în 2024, la Sofia) şi deţine recordurile continentale atât la total, cât şi la smuls şi la aruncat. De asemenea, mai are în palmares un argint şi un bronz, obţinute la Europenele de la Moscova, din 2021. La Campionatele Mondiale, Mihaela a cucerit argintul în 2022 şi bronzul în 2023, de fiecare dată la procedeul smuls. De asemenea, în 2018, a obţinut medalia de bronz la Jocurile Olimpice pentru tineret desfăşurate la Buenos Aires. În plus, are numeroase titluri europene şi medalii la mondiale în competiţiile cadeţilor şi juniorilor. Pentru performanţele obţinute în 2023, ea a fost desemnată în premieră de Federaţia Europeană de Haltere cea mai valoroasă halterofilă europeană a anului trecut.

 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: mihaela cambeimihaela cambei haltere 

viewscnt
Articole similare