Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Sovacul Andrej Martin a primit o suspendare de 14 luni pentru dopaj. Tenismenul a ]ncurcat sticlele dar a fost sancţionat drastic

Sovacul Andrej Martin a primit o suspendare de 14 luni pentru dopaj. Tenismenul a ]ncurcat sticlele dar a fost sancţionat drastic

Tenis

Comentarii

Jucătorul de tenis slovac Andrej Martin a primit joi o suspendare de 14 luni după ce a fost testat pozitiv la ostarină.

Andrej Martin (33 de ani, locul 554 ATP)  a fost testat pozitiv la ostarină, în iunie 2022, cu ocazia turneului de la Bratislava. Martin a fost suspendat iniţial pentru patru ani, dar sancţiunea a fost redusă la 14 ani după ce s-a constatat caracterul neintenţionat al dopajului.
 
Martin a explicat că jucând un meci de floorball – sport înrudit cu hocheiul – a confundat sticla sa de apă cu cea a unui coleg, consumând din aceasta şi ingerând astfel, din neatenţie, substanţa. Coechipierul său a recunoscut ulterior că în sticla proprie de apă adusă la sală aduăgase şi ostarină. Ostarina este un medicament care are ca scop creşterea masei musculare şi a densităţii osoase la vârstnici, dar nu este un steroid anabolizant. Produsul a fost interzis din anul 2008.
 
”În conformitate cu TADP, perioada de ineligibilitate pentru prima abatere de această natură a unui jucător este de până la patru ani, cu excepţia cazului în care poate stabili lipsa intenţiei, caz în care perioada de neeligibilitate va fi de până la doi ani.
 
La 22 iulie 2022, ITIA l-a notificat pe Martin că este posibil să fi comis încălcări ale regulilor anti-doping în temeiul articolului 2.1 şi/sau 2.2 TADP, iar jucătorul a fost supus unei suspendări provizorii. Audierea lui Martin a avut loc pe 23 martie 2023. Jucătorul a afirmat că a jucat într-un turneu de floorball între 3 şi 6 iunie 2022 şi că prezenţa substanţei a fost cauzată după ce a băut din greşeală din sticla de apă a unui coechipier, în timpul unui turneu de floorball. În timpul audierii, coechipierul lui Martin a recunoscut că a adăugat picături de Ostarine (un alt nume al substanţei SARM S-22) în sticla sa de apă.
 
Tribunalul Independent a considerat că declaraţia lui Martin este plauzibilă şi a decis că jucătorul a acţionat fără greşeală sau neglijenţă semnificativă. Tribunalul a mai constatat că Martin nu a ingerat cu bună ştiinţă substanţa interzisă, deşi nu a putut stabili complet nevinovăţia. Conform TADP, responsabilitatea le aparţine jucătorilor pentru tot ceea ce ingerează, iar achitarea se dictează doar în circumstanţe excepţionale. Tribunalul a decis că o perioadă de neeligibilitate de 14 luni este adecvată, iar toate rezultatele lui Martin de la data testului pozitiv vor fi anulate. Ca atare, interdicţia este atribuită din ziua deciziei Tribunalului Independent (5 aprilie 2023) şi se va încheia la 5 iunie 2024″, se arată în comunicatul postat de ITIA pe site-ul oficial.

Afla mai multe despre: andrej martin 

viewscnt
Articole similare