Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Studiu de caz. Investiţia pentru noul stadion din Craiova s-ar putea amortiza în 167 de ani! Comparaţia cu Naţional Arena

Studiu de caz. Investiţia pentru noul stadion din Craiova s-ar putea amortiza în 167 de ani! Comparaţia cu Naţional Arenagalerie foto

Special

Comentarii

Noul stadion din Craiova a fost construit din bani publici cu 50 de milioane de euro, dar oficialii lui CS U au anunţat că stadionul va fi folosit în exclusivitate de clubul din Banie. Primaria ar urma să primeasca astfel 10% din încasările pe bilete la fiecare partidă.

Acest lucru înseamnă că încasările ar urma să fie mai mici decât dacă Primăria ar fi dat în folosinţă arena cu o chirie fixă, pentru orice fel de eveniment, aşa cum se întâmplă pe Naţional Arena. Cu un exerciţiu de imaginaţie am realizat un calcul simplu din care rezultă că investiţia de 50 de milioane de euro în stadionul din Bănie ar putea fi amortizată în 167 de ani, după cum urmează:

- În medie, CS U Craiova ar urma să dispute 20 de meciuri pe sezon pe teren propriu

- Daca la fiecare meci s-ar vinde toate cele 30 de mii de bilete la preţul mediu de 5 euro, adică în jur de 22 de lei, s-ar obţine aproximativ 150 de mii de euro / meci.


- Acest lucru înseamnă că într-un sezon s-ar încasa 3 milioane de euro, din care în bugetul Primariei ar intra 300 de mii de euro.
- Cu 300 de mii de euro pe an încasaţi, investitia de 50 de milioane de euro s-ar amortiza în 167 de ani.

Spre deosebire de stadionul din Craiova, Naţional Arena are o chirie fixă, indiferent de numărul de bilete vândute, după cum urmeaza:

- Campionatul intern de fotbal - 13.000 euro/eveniment
- Cupa Ligii şi Cupa României - 13.000 euro/eveniment
- Meciuri ale echipei naţionale - 13.000 euro/eveniment
- UEFA Champions League - 28.000 euro/eveniment
- UEFA Europa League - 23.000 euro/eveniment
- Evenimente culturale - 18.000 euro/ eveniment
- Evenimente speciale, cu inchiriere inclusiv a Arenei Naţionale - 30.000 euro/eveniment



FCSB este singura echipă care îşi desfăşoară toate meciurile de pe teren propriu pe Naţional Arena, iar chiria pe un singur sezon se ridică în jurul sumei de 372 de mii de euro:

- 18 meciuri în Liga I: 234.000 euro;
- 2 meciuri UCL: 46.000 euro;
- cel puţin 4 meciuri UEL: 92.000 euro;

Doar că FCSB nu e unica echipă care închiriază Naţional Arena. Dinamo a disputat şi ea doua meciuri, unul în campionat şi unul în Europa League, care au adus 36 de mii de euro în bugetul Primăriei Bucureşti. FRF plăteşte şi ea 26 de mii de euro, în timp ce concertul Kings of Leon a adus în bugetul de stat încă 30 de mii de euro.

În total, în acest sezon, folosirea Naţional Arena va aduce 464 de mii de euro în conturile Primariei Bucureşti, cu menţiunea că mai mult ca sigur Dinamo se va mai folosi de stadion până la finalul sezonului, deci suma poate creşte.
 

Afla mai multe despre: craiovanoul oblemencostudiu de cazinvestitie oblemencocontract cs u craiova 

viewscnt
Articole similare