Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Viaţă de sportiv! A luat bronzul la "Europene" şi se pregăteşte de primul Crăciun acasă după 5 ani: "M-am uitat la monitor şi m-am scărpinat la ochi să fiu sigur"

Viaţă de sportiv! A luat bronzul la "Europene" şi se pregăteşte de primul Crăciun acasă după 5 ani: "M-am uitat la monitor şi m-am scărpinat la ochi să fiu sigur"galerie foto

Sporturi

Comentarii

Andrei Ungur a adus prima medalie pentru România Campionatele Europene în bazin scurt de la Otopeni .

Andrei Ungur a fost mare surpriză a României la Campionatele Europene de înot în bazin scurt care au loc la Otopeni. El a adus prima medalie pentru ţara noastră, terminând pe locul 3 în proba de 100 m spate! E cel mai mare succes al înotătorului în vârstă de 25 de ani, care a petrecut ultimii cinci ani la facultate, în SUA.  

„Nu mi-a venit să cred! La finalul cursei m-am uitat la monitor şi m-am scărpinat la ochi să fiu sigur că văd bine. Apoi, m-am uitat cu atenţie la timpul pe care l-am scos şi mi-am dat seama că e timp bun, de medalie”, a declarat Andrei Ungur pentru Sportsnet.ro

Sportivul a mers bine şi în serii, şi în semifinale, unde s-a clasat tot al treilea. Finala a fost, însă, cu totul diferită, iar Andrei recunoaşte că a fost atât de concentrat, încât n-a auzit deloc galeria care-l încuraja în timpul cursei. 

„A fost o cursă grea, dar frumoasă şi, după rezultat foarte bună pentru mine. În ultimele luni m-am antrenat cu fratele meu şi mă bucur mult că am reuşit amândoi să ajungem la această performanţă. În timpul cursei nu am auzit încurajările oamenilor dim tribună, doar la start şi la finish” - Andrei Ungur, medaliat cu bronz Campionatul European de înot în bazin scurt. 

Absolvent al Universităţii din Utah, Andrei spune că perioada petrecută acolo l-a făcut să se acomodeze atât de bine cu bazinul scurt, care i-a adus şi cel mai mare rezultat al carierei. 

„De cinci ani mă antrenam în bazin scurt şi ăsta e favoritul meu. În bazin lung am impresia că nici nu mă pricep aşa de bine. Sunt ca şi două sporturi diferite” – Andrei Ungur, medaliat cu bronz Campionatul European de înot în bazin scurt. 

El spune că bazinul de la Otopeni, în care se dispută şi actualele Europene, este perfect pentru obţinerea de performanţe deosebite. Singura problemă e că e prea departe de Baia Mare, acolo unde se antrenează sub îndrumarea fratelui său, Cătălin. 

„Ne place, e un complex foarte nou, ne place cum se simte apa, ne place tot despre bazinul ăsta. Atât că e cam departe decât Baia Mare. În SUA sunt mai multe autostrăzi şi e mult mai simplu. Dacă nu esti cel ce conduce, te urci în spate, dormi şi eşti acolo” – Andrei Ungur, medaliat cu bronz Campionatul European de înot în bazin scurt. 

După cinci ani petrecuţi la Universitate în SUA, Andrei Ungur va face primul Crăciun acasă, alături de familie. El recunoaşte că îi e dor să meargă cu colindul. De asemenea, spune că experienţa americană l-a schimbat mult ca om şi că încearcă să pună în practică şi aici ce a învăţat acolo. 

Originar din Firiza, o localitate alipită municipiului Baia Mare, Andrei spune că la ei încă se mai ţin tradiţiile.  

„De cinci ani nu am mai făcut Crăciunul acasă, de când am fost plecat. Mergeam cu colindul, dar nu ştiu dacă s-a mai păstrat tradiţia în ăştia cinci ani în care am fost plecat. Unde stau eu, în Firiza, e posibil să mai vină colindătorii, dar în Baia Mare şi în oraşe am auzit că nu prea se mai ţine tradiţia. Numai aşa, între familii, se merge la colindat între prietenii de familie şi la bunici” – Andrei Ungur, medaliat cu bronz Campionatul European de înot în bazin scurt. 

Ştie să gătească mâncăruri româneşti şi mexicane 

Sportivul recunoaşte că de fiecare dată când e plecat de acasă, abia aşteaptă să se întoarcă în casa părintească, acolo unde mama lui îi face felul de mâncare preferat: ciorba rădăuţeană. Aşa cum a mărturisit, peste Ocean a învăţat să gătească şi el foarte bine. 

 „Cred că o să mă aştepte cu supa preferată. Supa, ciorba rădăuţeană. Dintre cei 5 ani în care am fost plecat în ultimii trei am stat în apartament cu colegi de casă şi atunci am fost nevoit să învăţ să gătesc. Ştiu să fac două feluri de dish-uri. Şi româneşti şi mexicane şi ce îmi venea. Ce aveam prin frigider. Mă descurcam eu cumva. Am încercat de câteva ori să fac şi prăjituri, dar nu mi-a ieşit aşa de bine. Mai bine le cumpăr” – Andrei Ungur, medaliat cu bronz Campionatul European de înot în bazin scurt. 

Andrei Ungur este o figură aparte în rândul înotătorilor români. El a terminat specializarea Film şi speră că va putea îmbina calităţile sportive cu cele artistice pentru a-şi împlini visul: acela de a filma rechini în Hawaii şi de a ajunge apoi să lucreze pentru National Geographic. 

„Am terminat şcoala în America, am studiat Film, Film Media Arts. Am ajuns pe o bursă completă pe sport, pe înot. Am primit o bursă completă în Divizia a II-a, după care ulterior după doi ani am reuşit să devin mai bun la înot şi mi s-a oferit o bursă în Divizia I. La University of Utah”– Andrei Ungur, medaliat cu bronz Campionatul European de înot în bazin scurt. 

Visează să filmeze documentare cu rechini 

El visează să filmeze documentare în junglă, dar pentru a-şi face mâna, vrea să facă un stagiu de pregătire în Hawaii, printre rechini. Până atunci, vrea să încerce să obţină cât mai multe rezultate bune la înot. 

„Aş vrea să fac documentare, cel mai mult mi-ar plăcea să lucrez la National Geographic, să mă trimită prin junglă, prin Amazon şi să filmez. O să-mi fie frică de junglă, dar frica trebuie învinsă. Momentan vreau să mă concentrez pe o carieră de înot, şi ulterior tare mult mi-ar place să mă mut în Hawaii, să filmez delfini şi rechini şi ce mai este pe acolo. Să-mi fac un pic de experienţă şi cu camere mai bune şi cu echipe şi după aia, dacă mă vor, foarte bine” – Andrei Ungur, medaliat cu bronz Campionatul European de înot în bazin scurt. 

Chiar dacă a absolvit Universitatea din Utah, Andrei şi-a şocat prietenii prin postarea unor fotografii cu roba de absolvent pe plaja din Hawaii sau în Ocean. El a povestit cum i-a venit această idee.  

„Am vrut să văd Hawaii de când am ajuns în America. Am zis că trebuie, şi chiar voiam să mă mut acolo, dar nu am reuşit nicicum. Şi cum am terminat şcoala am zis hai, dacă tot am terminat ar fi o perioadă perfectă să merg în Hawaii. Cu două zile înainte am avut ceremonia de premiere şi am zis că le pun în bagaj, le iau cu mine şi apoi văd eu ce poze fac” – Andrei Ungur, medaliat cu bronz Campionatul European de înot în bazin scurt. 

 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: andrei ungurcampionatele europene în bazin scurt 

viewscnt
Articole similare