Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO | A apărut un nou tribunal în România. Până acum exista doar unul în străinătate

VIDEO | A apărut un nou tribunal în România. Până acum exista doar unul în străinătate

Diverse

Comentarii

România ducea lipsă de un tribunal specializat în litigiile sportive. Până acum, sportivii sau părţile care se simţeau prejudiciate se adresau comisiilor care se aflau în subordinea federaţiilor sau instanţelor civile.

Cazurile mai complicate sau cele care aveau o miză financiară mare se finalizau abia în Elveţia, acolo unde este sediul Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

În 2019 litigiile pot fi judecate de Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Sportiv Român. Este o institituţie privată care vrea să îi ajute pe cei care îşi caută dreptatea în sport.

Tribunalul are în componenţă şapte arbitri judiciari, printre ei foşti medaliaţi şi jurişti specializaţi în drept sportiv.

Prof. Dr.  Veaceslav Manolachi - Rector al Universităţii de Stat pentru Educaţie Fizică şi Sport din Chişinău

Alina Alexandra Dumitru – unica judoka a României medaliată cu aur la Jocurile Olimpice

Prof. Dr. Monica Iagar – atletă, campioană europeană în proba de săritură în înălţime, doctor în educaţie fizică şi sport

Gruia Docan - Preşedinte al Federaţiei Române de Karate Kyokushin, Master în domeniul Securitate şi Apărare

Gratiela Iorgulescu-Biculescu - Consilier Juridic în Sistemul de soluţionare a litigiilor de drept sportiv, absolvent cursuri de marketing şi drept sportiv în cadrul Sport Business Academy 2017-2018

Alin Romulus Păcurar - Mediator, Vicepreşedinte al Corpului Profesional al Mediatorilor Ilfov, Preşedinte al Asociaţiei Mediatorilor Mureş

Tudor Maftei Golopenţia - mediator, jurist, formator în mediere, vice-presedinte al Corpului Profesional al Mediatorilor din Bucureşti.

"Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Sportiv a devenit o instituţie modernă, cu jurisdicţie privată în gestionarea litigiilor din sportul românesc. Este venită ca şi pliere pe ceea ce s-a produs în modernizarea legislaţiei sportului românesc, respectiv  prin legea 90 din 20.05.2018. 

Vom oferta acele contracte de activitate sportivă şi acele contracte individuale de muncă,  încheiate pe perioadă determinată cu sportivii care sun străini sau vin în România, astfel încât oferta noastră către federaţii şi structurile sportive să cuprindă clauza compromisorie. Adică textul, orice litigiu prinivd interpretarea, derularea prezentului contract de activitate sportivă se va soluţiona pe calea Tribunalului de Arbitraj Instituţionalizat Sportiv Român.  Ca atare, legislaţia românească prevede ca această instanţă să ia act prima. În maximum nouă luni, arbitrajul judiciar trebuie să emită o decizie arbitrară" a declarat Alin Romulus Păcurar, arbitru judiciar la Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Sportiv Român.

"Sperăm să ajutăm cluburile, federaţiile şi sportivii ca să nu mai aibă problemele pe care mulţi le întâmpină, iar noi să le putem rezolva. Chiar şi noi ne confruntăm cu mici probleme la Federaţia Română de Judo, unde sper să putem rezolva problemele respective şi să putem arăta ce e frumos în sport, cât de frumos e sportul" a declarat Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, care va activa ca arbitru judiciar la Tribunalul de Arbitraj Instituţionalizat Sportiv Român

Afla mai multe despre: tribunal de arbitraj sportivalina dumitrumonica iagăr 

viewscnt
Articole similare