Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

VIDEO EXCLUSIV | Cum va funcţiona video arbitrajul în România. Studiu de caz pe henţul evident din FCSB- Beer Sheva. Explicaţiile lui Deaconu

VIDEO EXCLUSIV | Cum va funcţiona video arbitrajul în România. Studiu de caz pe henţul evident din FCSB- Beer Sheva. Explicaţiile lui Deaconu

Superliga

Comentarii

Liga 1 se pregăteşte să intre în era video arbitrajului, oficialii LPF fiind în discuţii pentru intruducerea sistemului VAR din play-off-ul acestui sezon, însă la un singur meci din fiecare etapă.

Prezent în studioul Telekom Sport, vicepreşedintele CCA, Alexandru Deaconu, a vorbit despre modul în care ar putea fi implementat sistemul VAR (video assistant referee), dar a precizat că în acest moment toate variantele existente (Serie A, Bundesliga, etc.) reprezintă doar "teste" ale IFAB (organizaţia care reglementează regulile fotbalului), urmând ca în martie 2018 să se ia o decizie finală pentru uniformizarea acestui sistem.

Deaconu a oferit detalii interesante despre VAR şi a analizat o fază din meciul FCSB - Beer Sheva, scor 1-1, când un jucător al oaspeţilor a făcut un henţ evident pe linia porţii, dar jocul a fost lăsat să continue. "Aceasta e o fază evidentă în care trebuia folosit VAR", a explicat Deaconu. Vezi momentul în clipul de mai jos.

"Acest sistem este în test, iar o decizie finală va fi luată abia în martie 2018. Sunt mai multe variante care funcţionează în diferite ţări. Ulterior vor fi analizate toate aceste experimente şi se va veni cu o concluzie finală.

Atunci IFAB va lua o decizie şi tot atunci se va decide dacă sistemul va fi folosit la Campionatul Mondial din Rusia. Aţi văzut că au fost selectaţi anumiţi arbitri, dar ei nu ştiu dacă vor fi folosiţi pentru Video Assistant Referee. În martie 2018 se decide.  [...].

Există un protocol stabilit la IFAB, dar probabil că la finalul acestor teste se va decide ceva mult mai complet şi mai complex.

Ei spun că dacă un gol se marchează dintr-o lovitură de colţ, iar la reluare se constată că de fapt trebuia acordat aut de poartă la acea fază,  golul se va considera oricum valabil. De ce? Pentru că ei nu consideră că e o eroare importantă a arbitrului. Din acea fază se poate sau nu marca un gol. Importante sunt faze de penalty, faze de ofsaid din care se marchează. Obiectivul nu este să avem 100% decizii corecte. IFAB spune să luăm în calcul deciziile importantele ale arbitrului versus emoţia jocului. Dacă am analiza fiecare fază, emoţia ar dispărea. Sistemul e pentru a schimba erorile evidente
", a explicat Alexandru Deaconu la Telekom Sport.



 

Afla mai multe despre: video arbitraj romaniavarsistem var liga 1faza video arbiraj 

viewscnt
Articole similare