Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

10 reguli de ştiut despre EURO 2020: penalty-uri în faza grupelor, câştigătoarea nu ia trofeul original acasă. Toate informaţiile

10 reguli de ştiut despre EURO 2020: penalty-uri în faza grupelor, câştigătoarea nu ia trofeul original acasă. Toate informaţiile

EURO 2020

Comentarii

Regulamentul oficial al Campionatului European cuprinde toate detaliile legate de turneul final, într-un dosar de aproximativ 19.000 de cuvinte, pe 70 de pagini.

10 reguli pe care poate nu le ştiaţi

Iată zece reguli de la Euro pe care nu toată lumea le ştie, conform News.ro.

Ochii pe trofeu

Trofeul Henri Delaunay, care îi este decernat echipei câştigătoare a turneului după finală, rămâne la UEFA după ceremonie. Câştigătorii duc acasă de fapt o replică full-size, care nu poate părăsi ţara federaţiei respective fără acceptul în scris al UEFA.

Câştigătorii primesc şi 40 de medalii de aur – iar învinşii din finală 40 de medali de argint – care să le fie date jucătorilor şi stafului. Fiecare echipă participantă la turneu primeşte o placă comemorativă.

Penalty-uri în faza grupelor

Dacă două echipe care se întâlnesc în ultimul meci din grupe sunt la egalitate perfectă şi termină la egalitate, poziţia lor în grupă este stabilită la lovituri de departajare. Acest scenariu încă nu s-a întâlnit la un turneu final european de seniori.

Au existat lovituri de departajare în grupe la alte competiţii UEFA: la Euro feminin U19 din 2003, Suedia a învins la lovituri de departajare Italia, scor 4-2, după ce după prelungiri scorul era 3-3 şi la restul criteriilor cele două echipe erau la egalitate.

Dacă două sau mai multe echipe care nu se întâlnesc în ultimul meci din grupă sunt la egalitate de puncte, sunt folosite diverse criterii pentru departajare. În primul rând, sunt luate în calcul rezultatele directe, după care se trece la golaveraj şi la alte criterii, dacă este cazul.

Încearcă din nou

Dacă un meci nu poate începe sau nu poate fi jucat complet, se dispută sau completează ziua următoare, dacă este posibil în acelaşi loc. Un meci suspendat este continuat din acel minut (la acelaşi scor şi cu mingea de unde se afla în momentul întreruperii). Echipelor li se permite să schimbe jucătorii pentru jocul reprogramat sau care se reia, cu următoarele excepţii:

Jucătorii suspendaţi pentru sau eliminaţi sau înlocuiţi la meciul care a fost întrerupt nu pot participa. Echipa de la care a fost eliminat un jucător sau au fost eliminaţi mai mulţi va rămâne cu acelaşi număr de jucători, adică fără cei eliminaţi.

Echipele pot face doar numărul de schimbări care erau permise şi în momentul suspendării meciului.

Cartonaşele galbene primite la meci rămân valabile la reluare. Dacă una dintre echipe are mai puţin de şapte jucători, meciul nu se joacă sau este abandonat.

Membri bonus în lot şi înlocuiri

Pentru a se evita riscul ca echipele să aibă probleme cu privire la jucătorii disponibili din cauza covid-19, s-a decis ca în mod excepţional loturile tuturor echipelor participante să fie mărit la 26 de jucători. Totuşi, numărul maxim de jucători permis pentru fiecare meci va rămâne 23.

Înaintea primului meci, în lot se pot face înlocuiri fără limită de număr, în cazul unor accidentări grave sau al unor boli (inclusiv covid-19 sau faptul că jucătorul a fost contact apropiat al unei persoane infectate).

Portarii pot fi înlocuiţi în timpul turneului în caz de incapacitate fizică, chiar dacă sunt disponibili unul sau doi portari în lot. Un jucător înlocuit în lot nu mai poate fi reintrodus.

Echipele pot face cel mult cinci schimbări pe meci, iar a şasea schimbare este permisă exclusiv în prelungiri. Fiecare echipă poate folosi cel mult trei întreruperi pentru a face schimbările (pauza, finalul, pauza prelungirilor nu reduc numărul de întreruperi din joc care pot fi folosite). O întrerupere suplimentară poate fi folosită în prelungiri.

Respectarea programului

Ambele echipe trebuie să fie prezente la stadion cu cel puţin 75 de minute înainte de startul jocului, termen care reprezintă şi momentul maxim pentru prezentarea foilor de joc. Echipele primesc un program care trebuie respectat până la start, datorită căruia ştiu când pot începe încălzirea şi o termină şi când trebuie să fie pregătite să iasă din tunel. Imnul naţional pentru fiecare echipă nu trebuie să dureze mai mult de 90 de secunde.

Nu uita paşaportul

La Euro-2020, vor fi “acasă” mai multe echipe decât de obicei, însă jucătorii tot nu trebuie să îşi uite paşapoartele, deoarece identitatea şi eligibilitatea lor sunt verificate strict. “Fiecare jucător care participă la competiţie trebuie să aibă un paşaport sau un card de identitate valabil emis de ţara pentru care joacă, care să conţină o fotografie şi detalii legate de data naşterii (zi, lună, an). În caz contrar, lui nu i se va permite să participe la competiţie”, se arată în regulamentul Euro-2020.

Jocul numerelor

Celor 26 de jucători le sunt alocate tricouri cu numerele 1-26. Numărul 1 trebuie purtat de un portar, însă celelalte 25 de numere sunt la discreţia echipelor. Echipele trebuie să aibă un set suplimentar de tricouri pentru portar, fără număr şi nume, în aceleaşi culori ca tricoul normal al portarului lor, pentru situaţia în care un jucător de câmp ar fi nevoit să intre în poartă la un meci.

Luaţi loc

Fiecare echipă are 18 locuri pe banca de rezerve: 12 jucători şi şase oficiali, inclusiv un medic. Ambele echipe mai au dreptul la cinci locuri tehnice pentru persoane care oferă suport tehnic. Conform protocolului UEFA, locurile vor fi distanţate unul faţă de celălalt, astfel că locurile alocate echipelor ar putea ajunge să fie şi pe locuri din spatele băncii propriu-zise. Locuri suplimentare vor fi puse la dispoziţia fiecărei echipe în zona băncii, separate de public. 

Câteva cuvinte

Treaba unui jucător nu se încheie atunci când meciul s-a terminat. Un fotbalist din fiecare echipă (plus antrenorii principali) trebuie să dea imediat declaraţii deţinătorului de drepturi TV pe sau lângă teren (interviu super-flash). Regulamentele mai prevăd că antrenorul şi “cel puţin patru jucători-cheie” de la fiecare echipă, inclusiv jucătorul meciului, trebuie să fie disponibili pentru toţi deţinătorii de drepturi TV sau radio în primele 15 minute de după fluierul final. Acestea sunt interviurile flash.

Antrenorii principali trebuie să participe şi la conferinţa de presă oficială, care începe în 20 de minute de la finalul meciului. De asemenea, va avea loc, conform protocolului UEFA, o zonă mixtă de la distanţă. Zona mixtă convenţională, în care reprezentanţii mass-media aşteptau declaraţii de la jucători la trecerea de la vestiare către autocar, nu trebuie să fie organizată.

Numele competiţiei

Ceea ce o să vedeţi desfăşurându-se este, conform numelui oficial, “Turneul final al Campionatului European de Fotbal 2018-20”. Competiţia este cunoscută şi ca “UEFA EURO 2020”. Este a 16-a ediţie, iar a 17-a va avea loc în 2024, în Germania.

Afla mai multe despre: euro 2020reguli euro 2020informatii euro 2020 

viewscnt
Articole similare