Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

26 de ani de la cel mai frumos început de iulie din istoria României. Ziua în care Regele Hagi a îngenuncheat Argentina lui Maradona

26 de ani de la cel mai frumos început de iulie din istoria României. Ziua în care Regele Hagi a îngenuncheat Argentina lui Maradona
Comentarii

Exact acum 26 de ani, România câştiga în faţa Argentinei lui Diego Armando Maradona la turneul final din Statele Unite ale Americii. Astăzi se împlinesc 26 ani de la acel memorabil meci, din optimile Campionatului Mondial din America.

3 iulie 1994, Rose Bowl, Pasadena. Peste 90 de mii de oameni au înfruntat o căldură infernală şi au asistat la un spectacol total. Cinci goluri, momente de fotbal regal şi o tensiune incredibilă.

România - Argentina 3-2, meci contând pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale. La ora partidei, Gheorghe Hagi, "Maradona din Carpaţi" suferea deja de geniu incontinent. Decarul României vorbea continuu în teren şi dăscălţa fundaşi de clasă ai fotbalului mondial cu o repeziciune incredibilă. Maradona al lor, n-a jucat. Motivele le ştie toată lumea. Chiar dacă juca, în ciuda talentului său incomensurabil, nu i-ar fi putut opri pe Hagi, Ilie Dumitrescu, Răducioiu şi toţi ceilalţi băieţi. România a castigat dintr-o pozitie de persecutie intensă, caci a reuşit să joace cel mai coerent şi egal fotbal văzut vreodată de autorul acestui articol.

Argentina era clar echipa mai bine cotată, dar asta numai printr-un calcul care a însumat cote culese din zone de joc diferite. Batistuta, Basualdo, Balbo, Ortega, Redondo şi celelalte "pume" n-au putut face faţă magiei balistice a Regelui din Carpaţi, care la acea vreme, avea toate motivele să fie considerat printre cei mai buni fotbalişti ai Planetei.

Argentina a fost fortata sa stea cuminte, s-a uitat mirată la ultimele dogmatisme în materie de fotbal si a luat un pic de bataie. Ceva s-a ridicat desupra constrangerilor de loc si de timp, iar acel ceva a fost românesc şi fascinant. Sărbătorile de pe străzile de acasă au proclamat clar scandarea: "Hagi preşedinte!".

În acea zi...după acea zi...Gică Hagi ar fi putut fi orice. Cei care nu l-au văzut jucând şi care astăzi, sunt încă prea tineri, merită să o facă. Şi, înainte de a-i critica pe un ton mult prea ridicat reacţiile sau comportamentul antrenorului de astăzi, ar trebui să înţeleagă că pentru noi, toţi ceilalţi, acele seri create de Hagi şi ai lui sunt UNICE. Şi irepetabile! Şi pentru că sunt convins că generaţia de astăzi este una capabilă să dezvolte inteligenţa pe moment, îi îndemn să nu fie parte a acestei defăimări pioase a celui mai mare fotbalist pe care l-a avut vreodată, România.

Hagi fotbalistul a sedus! A deschis drumuri! Apoi a creat altele. A dictat optimism şi a vorbit despre ce se poate face, nu despre ce se poate pierde. Merită să inţelegem asta, până nu e prea târziu. Şi merită respectul nostru necondiţionat.

Seara magică de la Pasedena a fost posibilă cu ajutorul unor jucători excepţionali în frunte cu Ilie Dumitrescu şi Gică Hagi. Pe toţi îi vei regăsi mai jos, în formula aleasă de selecţionerul Anghel Iordănescu pentru a înfrunta marea echipă a Argentinei.

Romania - Argentina 3-2 (2-1)

Au marcat: Ilie Dumitrescu (11, 18), Hagi (58)/ Batistuta (15 penalty), Balbo (73).

  • România: Prunea - D. Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, Selymes - Lupescu, Gh. Popescu, D. Munteanu - Hagi (căp.) (85 Galca), I. Dumitrescu (88 Papura).
  • Argentina: Islas - Sensini (62 Medina Bello), Caceres, Ruggeri (căp.), Chamot - Ortega, Basualdo, Simeone, Redondo - Balbo, Batistuta.

Stadion: Rose Bowl, Pasadena

Spectatori: 90,469

Arbitru de centru: Pierluigi Pairetto (Italia)

 

Afla mai multe despre: românia-argentina 

viewscnt
Articole similare