Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

30 de ani de la Steaua - AC Milan. Cum arăta ultima echipa românească care a ajuns într-o finală de cupă europeană

30 de ani de la Steaua - AC Milan. Cum arăta ultima echipa românească care a ajuns într-o finală de cupă europeană

Fotbal

Comentarii

În urmă cu fix 30 de ani, România se afla încă în comunism, dar fotbalul era la putere. Pentru a doua oară în istorie, aveam o echipă în finala Cupei Campionilor, care câţiva ani mai târziu avea să devină UEFA Champions League. De atunci multe s-au schimbat, dar performanţa elevilor lui Anghel Iordănescu nu a fost egalată.

Meciul cu AC Milan de pe Camp Nou a rămas ultima finală de cupă europeană disputată de o echipă românească, iar viitorul este de-a dreptul negru pentru fotbalul românesc, o astfel de performanţă fiind imposibilă cel puţin în viitorul apropiat. 

În acel an, 1989, pe un Camp Nou umplut de 98.000 de fani se încheia o eră şi pentru Steaua, totodată şi pentru fotbalul românesc, după câştigarea celui mai important trofeu la nivel de cluburi în 1986, tot pe pământ spaniol şi semifinala din 1988, pierdută cu Benfica. 

Anghel Iordănescu stătea pe banca tehnică a "roş-albaştrilor", iar el îi trimitea în teren încă din primul minut pe Silviu Lung - Dan Petrescu, Ştefan Iovan, Bumbescu, Nae Ungureanu - Daniel Minea, Tudorel Stoica, Gică Hagi, Iosif Rotariu - Victor Piţurcă, Marius Lăcătuş. În a doua repriză avea să mai intre pe teren şi Gabi Balint, iar pe bancă mai erau jucători precum portarul Liliac, Petre Bunaciu, Lucian Bălan şi Adrian Negrău. 

  • AC MILAN - STEAUA 4-0
  • Marcatori: Gullit (18, 38), Van Basten (28, 46)
  • AC MILAN: Galli - Tassotti, Costacurta (75 Virdis), Baresi, Maldini - Colombo, Donadoni, Ancelotti, Rijkaard - Gullit (59 F. Galli), Van Basten. Antrenor: Arrigo Sacchi
  • STEAUA: S. Lung - D. Petrescu, Iovan, Bumbescu, Ungureanu - Hagi, T. Stoica, D. Minea, I. Rotariu (46 Balint) - Lăcătuş, Piţurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu

Din păcate, partida s-a încheiat cum nu se putea mai prost pentru reprezentanta României. AC Milan, cu o echipă stelară formată din italieni şi tripleta de aur olandeză - Rijkaard, Gullit, van Basten - câştiga fără drept de el, scor 4-0, golurile fiind marcate de Gullit şi van Baste, ambii câte două.

"CEA MAI FRUMOASĂ ZI DIN FOTBAL"

Era utimul act al celei de-a 34-a ediţii a celei mai prestigioase competiţii europene intercluburi. Berlusconi făcuse din "Diavol" o adevărată maşină de fotbal. "Cea mai frumoasă zi din fotbal este victoria în faţa Stelei, scor 4-0, din finala Cupei Campionilor Europeni din 1989. Au fost multe momente frumoase, dar victoria de pe Camp Nou ne-a adus pentru prima dată Cupa Campionilor sub conducerea mea. Îmi amintesc perfect cum stadionul era plin de steaguri în culorile noastre. Pe autostrada spre Spania s-au creat blocaje în trafic. Tot poporul roş-negru a ajutat la câştigarea acelui trofeu, nu numai echipa", a spus Berlusconi, într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport.

HAGI: "M-AM LUAT CU MÂINILE DE CAP"

Acum câţiva ani, în cadrul emisiunii Replay de la TVR, Gheorghe Hagi a dezvăluit un moment tensionat care a avut loc înaintea finalei. "Când am intrat în cabine şi am văzut echipamentul de joc, albastrul acela urât m-am luat cu mâinile de cap. Am făcut o criză de nervi, am zis, domnule, aşa ceva nu se poate! E finala Cupei Campionilor şi noi jucăm cu jambierele rupte! Da, da, nu vă miraţi! Aveam jambierele rupte! Era finala Cupei, trebuia să aveam un echipament nou, frumos, ceva deosebit...".

În ciuda rezultatului dur, ceea ce a făcut acea echipă a Stelei rămâne o performanţă uriaşă, reuşind să elimine pe parcurs echipe precum IFK Goteborg şi Galatasaray. 

Afla mai multe despre: steauaac milan 

viewscnt
Articole similare