Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

50 de ani de la momentul in care România îl dădea pe ”Monsieur Handball”

50 de ani de la momentul in care România îl dădea pe ”Monsieur Handball”galerie foto

Handbal

Comentarii

Au trecut 50 de ani de când România îl dădea lumii pe ”Monsieur Handball”. La finele Campionatul Mondial de tineret, unde România a ieşit învingătoare, Cristian Gaţu are numit de revista germană Deutsche Handball Woche, ”Monsieur Handball”. La întoarcearea în ţară, acesta a oferit un interviu resvistei ”Sport” în care a vorbit despre planurile sale de viitor.

Mai jos puteţi citi, integral, articolul publicat în revista ”Sport”, în decembrie 1967:

”MONSIEUR HANDBALL

După victoria finală a echipei României la campionatele mondiale de handbal-tineret, disputate anul acesta în Olanda. Revista gerrnană «Deutsche Handball Woche» scria, printre altele: «...Cristian Gatu a fost «Monsieur Handball» în persoană. Acum, în Rominia sunt doi mari G (n.r. Gruia şi Gaţu) care fac o nouă istorie a handbalului. La Stockhohn a tost Gruia, iar acum, de la Amersfoort până la Rotterdam, a fost Gaţu...»

lată-ne, aşadar, acum la sfirşit de an, în faţa lui «Monsieur Handball». L-am găsit acasă, învăţând pentru examene. Cristian Gaţu este student la Facultatea de construcţii civile. 

— Ultimele... încercări ale anului V — ne explică arătându-ne cursuriie împrăştiate pe birou.

— Îţi dorim succes la examene, dar am vrea să ne spui care îţi este cea mai frumoasă amintire sportivă din 1967.

— Finala campionatelor mondiale de tineret din Olanda. Atunci, în calitate de căpitan al echipei, am dat primele mele autografe...

— Dar cel mai scump trofeu ?

— Sunt... două. Medalia de campion mondial şi un disc oferit de Federaţia iugoslavă celui mai bun jucător al «mondialelor» de tineret. 

— Cum îţi explici simpatia spectatorilor? 

— Cred că publicului îi place fenta. Şi mie-mi place. 

— Ce iti doreşti pentru 1968? 

— În primul rând, bineinţeles, diploma de inginer. Apoi, titlul suprem la Campionatul mondial studenţesc care va avea loc în R.F.G., în ianuarie. 

— Altceva? 

— Să joc intre Gruia, Oţelea şi lacob. De altfel, am şi semnat pentru clubul Steaua aşa că, în viitorul campionat, voi fi stelist. 

— La fotbal ai renunţat definitiv? 

— Vă fac o mărturisire, dar să nu afle federaţia... 

— Se poate?! 

— Joc fotbal în echipa Institutului 

de construcţii, în carnpionatul orăşenesc. Sunt golgeterul echipei... Dar, vă rog să nu afle... 

— Nici o grijă.”

 un articol semnat de P. HENT 

Ce s-a întâmplat cu ”Monsieur Handball” şi cum a evoluat cariera acestui după aceea?!

Imediat după Campioantul Mondial de tineret din Olanda, Cristian Gaţu semna pentru clubul pe care l-a iubit, Steaua Bucureşti, la care a ”jucat efectiv până în 1977-1978”. 

Cristian Gaţu a reuşit performanţe notabile alături de naţionala României. În 1970 obţinea medalia de aur la Campioantul Mondial organizat în Franţa. 

Doi ani mai târziu câştiga prima sa medalie olimpică, bronzul la Olimpiada de la Munchen (1972). 

În 1974, România reuşeşte să pună din nou mână pe cea mai strălucitoare medalie, la Campionatul Mondial din Republica Democrată Germană. Chiar dacă la finalul CM primea distincţia de “jucător al lumii”, Cristian Gaţu păstrează în memorie doar faptul că a fost ”component al unei mari echipe”.

Ultima medalie obţinută de ”Monsieur Handball” alături de naţionala României datează din 1976, argin la Olimpiada de la Montreal, ceea ce va rămâne în memoria marelui handbalist drept cea mai urâtă amintire de la un turneu final: ”ne-au bătut ruşii în finală şi eu plângeam când cânta imnul URSS-ului”.

Tot la nivel internaţional, a câştigat cu Steaua, în 1977, Cupa Campionilor Europeni.

În 1978, se retrage din activitatea de performanţă, la îndemnul tatălui său care se stinsese din viaţă în 1974, bolnav de cancer pulmonar. Acesta îl rugase să-şi aleagă momentul retragerii astfel încât oamenii să se întrebe de ce s-a retras şi nu de ce nu se retrage.

Între 1984 şi 1989 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al grupării din Ghencea, iar între 1989-1990, a fost şef al secţiei de fotbal la Steaua, apoi, între 1990-1991, şeful instruirii sportive şi vicepreşedinte.

În 1996, Cristian Gaţu preia frâiele Federaţiei Române de handbal pe care o păstoreşte timp de 18 ani, până în 2014.

Tot la nivel internaţional, a câştigat cu Steaua, în 1977, Cupa Campionilor Europeni.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: monsieur handballcristian gatuhandbal masculinnationala romaniei,  

viewscnt
Articole similare