Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

A ajuns în Italia în anul în care Mutu semna cu Inter, iar 20 de ani mai târziu e gata să debuteze în naţională! Totul despre marea surpriză a lui Cosmin Contra în preliminariile Euro 2020

A ajuns în Italia în anul în care Mutu semna cu Inter, iar 20 de ani mai târziu e gata să debuteze în naţională! Totul despre marea surpriză a lui Cosmin Contra în preliminariile Euro 2020galerie foto

Echipa națională

Comentarii

Cosmin Contra a surprins pe toată lumea în momentul în care a anunţat că în planurile sale se află şi un român din Serie B. Fundaşul Vasile Mogoş (26 de ani), de la Cremonese, a fost ignorat până acum de cei care erau la naţionala.

Necunoscut pentru fotbalul românesc, Mogos a acceptat sa îşi spuna povestea pentru Telekom Sport.

Născut la Vaslui, Vasile Mogos îl avea pe tatal lui fotbalist (Pavel Mogos), aşa ca  s-a îndrăgostit destul de repede de mingea de fotbal.

"Eram un copil energic, mă jucam mereu cu vecinii de-a v-aţi ascunselea în jurul blocului. Îmi aduc aminte că prima dată aveam în jur de 6 ani şi jucam cu fratele meu mai mare. Mă puneau să stau în poartă, dar mie îmi plăcea şi aşa, atâta timp cât făceam parte din echipa. Tatăl meu juca fotbal când era tânăr, într-o echipă de categorie minoră, dar mi-a transmis pasiunea sa. Mă jucam de dimineaţa până seara, uitam de tot atunci când eram cu mingea. Poate părea ciudat, dar eu chiar am visat dintodeauna să joc fotbal, a fost un vis şi o pasiune pe care am cultivat-o mereu. Şi încă o fac...", şi-a început fotbalistul povestea în dialogul cu Telekom Sport.



Dintr-o familie cu 5 copii (ceilalţi fraţi Ioana, Paul, Geanina şi Lucian), Mogoş a plecat destul de devreme din România împreuna cu părinţii săi care nu se mai descurcau cu banii. Pavel şi Aurica Mogoş au ales Italia pentru a le asigura copiilor un viitor mai bun. Drumul până acolo a fost făcut cu trenul şi apoi cu autocarul. Au plecat cu trenul, apoi şi-au continuat drumul cu un autocar: “A fost o călătorie ce a durat 3 zile. Îmi aduc aminte că am plecat cu trenul din Vaslui spre Bucureşti şi de acolo cu autocarul spre Italia”.



La 7 ani era în Italia, dar tatăl a ţinut ca băiatul sau sa continue cu fotbalul. A ajuns în "Cizmă" în anul în care Adrian Mutu se transfera la Inter, de la Dinamo. Două decenii mai târziu, Mogoş se pregăteşte să debuteze şi el în echipa naţională.

“Când am ajuns în Italia, în 1999, tata m-a dus la şcoala de fotbal din San Damiano. Nu înţelegeam limba încă, dar mingea o înţelegeam. Aşa că am muncit şi uşor, usor am reuşit sa învăţ şi limba şi totul a devenit mai usor. Pentru mine, Italia a fost începutul unei aventuri: fotbalul".

Copilul a avut de mic un model în fotbal: Andrey Shevchenko. "Pentru ca ştia ca sunt înnebunit după el, tata mi-a făcut cadou un tricou cu numele lui şi jucam mereu cu el. Am fost foarte mândru de cadoul asta special".



Când vine vorba sa se prezinte fundaşul spune care sunt punctele sale forte şi cum fura meserie de la colegii săi cu experienţa.

"Calităţile mele: săritura la cap, fuga şi şutul. Bineînţeles pot si chiar trebuie să lucrez la acestea în continuu. De fapt, în fotbal e mereu ceva de îmbunătăţit, iar eu nu vreau să mă mulţumesc cu puţin. Am jucat cu fotbalişti cu experienţă de categorii mai mari chiar dacă nu aşa de cunoscuţi, dar de la ei am învăţat foarte mult. Asta îmi şi place, să învăţ de la cei mai buni ca mine”.

În 2007 a fost la un pas sa revină in fotbalul românesc, la Vaslui. Dar antrenorul de atunci Dorinel Munteanu a avut alte preferinţe. “De ce nu s-a făcut transferul? La asta nu aş şti să vă răspund, ar trebui sa îl întrebaţi pe tatăl meu. A fost acum multă vreme, chiar nu ştiu de ce nu am semnat cu Vasluiul. Oricum pentru mine nu mai contează fiindcă sunt multumit de parcursul meu”.

In cei 19 ani petrecuţi în Italia, a jucat la Lumezzane, Teramo, Reggiana sau Ascoli, dar nimeni de la naţionala nu l-a căutat deşi stafful monitoriza zeci de jucători. Cel care l-a remarcat a fost Cosmin Contra. Selectionerul i-a făcut o vizita la meciul Cremonese - Palermo, scor 2-0, când a fost adversarul lui George Puşcaş.



“A fost un moment foarte emoţionant pentru mine arunci când selecţionerul s-a uitat la mine. Ce ar însemna pentru mine sa ajung la naţionala? Un vis care se împlineşte pentru familia mea în mod special, dar si pentru toţi cei care ma cunosc şi ma susţin. L-am cunoscut pe Puşcaş şi pe Stoian, am jucat contra Radu. Cred ca e greu sa ieşi in evidenţă aici in Italia, deoarece chiar si Liga a 2-a, e foarte grea şi pentru ceilalţi jucători, nu doar pentru români”, spune Vasile Mogoş.

Vine rar in România, dar rămâne conectat la tor ce se întâmpla aici cu ajutorul părinţilor. "Doar când mă intorc la ai mei în San Damiano, ei au decoder si urmaresc toate canalele TV din România. Mă intorc de câte ori pot in ţara de fapt abia aştept să merg în iunie când o să fiu în vacanţa”.

Mogos are o viaţă simplă în Italia şi se concentrează pe fotbal. Se luptă însa de multe ori cu prejudecăţile legate de romani. “Viaţa mea e destul de simplă... Mă trezesc, merg la antrenamente în baza programului pe care îl am stabilit şi apoi mă întorc acasă. Ma întreabă colegii cum e România şi eu le spun ca e o ţară foarte frumoasă. Din păcate sunt multe persoane cu prejudecăţi, noi românii nu avem intotdeauna o faima tocmai bună. Ei totuşi mă cunosc pe mine şi ştiu ce fel de persoană sunt”.

Fotbalistul care ar putea să devină surpriza lui Contra în preliminariile Euro 2020, mai are un alt talent în afara fotbalului. “Hobby-ul meu? Îmi place să tund şi prietenii mei se lasă pe mână mea atunci când mai vin pe la mine, dar acum sunt singur. În rest, îmi plăcea ascult muzica populară şi manele. Mâncărurile preferate sunt tot cele din România".

 Galerie foto

Afla mai multe despre: vasile mogos 

viewscnt
Articole similare