Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

A doua „Cenuşăreasă” care aşteaptă miezul nopţii la Mondial

A doua „Cenuşăreasă” care aşteaptă miezul nopţii la Mondial

Pariuri sportive

Comentarii

Uruguay a fost prima şi ultima echipă mică, la Mondial, care a reuşit să ridice trofeul suprem. Nu i-a mai repetat nimeni performanţa. Până acum.

Cu doar 3,3 milioane de locuitori şi cu un lot net inferior adversarelor, Uruguay devenea cea mai bună din lume la prima ediţie a Cupei Mondiale, din 1930, o mare surpriză. În 1950,  „celeştii” aveau să câştige din nou.

În afară de ei, nimeni nu a mai reuşit să ia Mondialul din postura de outsider. Însă, finala din 2018 reînvie această posibilitate, această poveste a celui mic, dar priceput şi capabil de lucruri mari.

O ţară cu 4 milioane de locuitori, aflată în afara Top 10 FIFA la fotbal, Croaţia este aproape de o mare performanţă. Ce cote ar fi avut Uruguay să câştige în 1930 sau 1950? Probabil unele asemănătoare Croaţiei din 2018.  Foştii noştri vecini au acum o cotă de peste 5,00 să învingă Franţa şi una de aproape 3,00 să obţină trofeul, la Cupa Mondială din Rusia.

Intruse în lumea celor mari

Brazilia, Italia, Germania, Argentina, Franţa, Anglia şi Spania sunt numele mari care au ridicat trofeele de Cupă Mondială. Când şi de cate ori, vedeţi pe Wikipedia sau în alte articole pline de cifre. Lângă ele se află şi „Cenuşăreasa” celestă Uruguay. O a doua „Cenuşărească” stă la uşa acestui club select şi aşteaptă şi ea să se facă miezul nopţii pentru ea la un Mondial.

Mică la stat, dar nu şi la sfat şi nici mică la jocul de fotbal, Croaţia a ajuns în finală cu mare luptă şi şi-a câştigat cu mare trudă şi pricepere respectul şi admiraţia lumii întregi. Nu este o surpriză în genul gazdei Coreea de Sud de la Mondialul din 2002. Nu este nici o surpriză gen Islanda venită să omoare fotbalul la EURO 2016. Este o surpriză şi mai rară: surpriza fotbalului de valoare crescut cu greu în ţările mici.

Croaţia ştie fotbal, are jucători valoroşi, joacă un fotbal excelent. Sclipirile în care a întors meciul cu Anglia, deşi jocul din prima parte fusese fără orizont, arată determinare şi psihic, lucruri care completează tablolul unei echipe puternice pe toate planurile. Ce jucător va fi decisiv în finală?

Croaţia a convins că merită  

Deşi perspectiva unei finale cu Croaţia părea una neatractivă, pentru că toată lumea dorea să vadă pe teren echipe consacrate, percepţia s-a schimbat. Croaţia a intrat pe gâtul iubitorilor fotbalului pas cu pas, meci cu meci, prelungire cu prelungire.

Acum, paradoxal, toţi ochii sunt aţintiţi pe ea mai mult decât pe Franţa, într-o finală de Mondial care aduce o emoţie unică, neexperimentată de majoritatea: cea a echipei care răstoarnă toate calculele hârtiei.

Va fi greu cu Franţa, dar…

… Dar a fost greu şi cu Nigeria (2-0), Argentina (3-0) si Islanda (2-1) în faza grupelor, iar apoi şi mai greu cu Danemarca şi Rusia la loviturile de departajare şi foarte greu a fost golul din minutul 109 cu Anglia care nu a mai lăsat timp loteriilor de la punctul cu var. În lista vastă de pariuri speciale ale casei de pariuri online Betano, Franţa şi Croaţia au cote de 9,00 şi respectiv 14,00 să câştige în prelungiri.

Chiar dacă va pierde sau va câştiga finala, acum –înainte de finală – totul este mai mult despre Croaţia, decât despre Franţa. Cel puţin aici la noi, prin Estul Europei. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie.

Şi, la final, cifrele finalei

Meciuri directe: 3 victorii Franţa, 2 egaluri, 0 victorii Croatia

Franţa la Mondial: 64 de partide  – 32 victorii, 13 egaluri, 19 înfrângeri

Croaţia la Mondial: 22 de partide, 11 victorii, 4 egaluri, 7 înfrângeri

Ştiaţi că... au jucat în semifinala Mondialului din 1998, iar Franţa a câştigat cu 2-1 după două goluri ale fundaşului Lilian Thuram

 



 

Franţa

Croaţia

Finale jucate / câştigate

2 / 1

0

La Mondialul din Rusia

5 victorii, 1 egal

5 victorii, 1 egal

Golaveraj

10-4

12-5

Kilometri alergaţi

608

724

Golgheteri

Griezmann, Mbappe 3

Mandzukic, Modric, Perisic 2

Cel mai valoros jucător

Mbappe 120 mil. €

Rakitic 50 mil. €

Valoare lot

1.080.000.000 €

364.000.000 €

 

 

Afla mai multe despre: pariuri 

viewscnt
Articole similare