Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

A plecat din ţara în care s-a născut ca să devină campioană olimpică pentru România! "Ştiam că îmi doresc ceva mai bun pentru mine"

A plecat din ţara în care s-a născut ca să devină campioană olimpică pentru România! "Ştiam că îmi doresc ceva mai bun pentru mine"galerie foto

Sporturi

Comentarii

Serafima Moscalu a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul de judo de la Tokyo şi s-a apropiat de Jocurile Olimpice

Zilele, lunile şi anii de sacrificiu şi de antrenamente au început să-şi arate roadele. Originară din Republica Moldova şi plecată de acasă de la o vârstă fragedă pentru a-şi împlini visul de a deveni campioană olimpică la judo, Serafima Moscalu a urcat pe podiumul unui important Grand Slam, cel organizat chiar în patria acestui sport, Japonia.  

Câştigătoare a medaliei de bronz la categoria -70 kg, după ce a învins-o în meciul decisiv pe rusoaica Madian Taimazova, Serafima s-a luptat multă vreme cu dorul de părinţi. Născută la Bălţi, în Republica Moldova, ea s-a mutat la Cluj-Napoca la vârsta adolescenţei cu visul de a deveni din ce în ce mai bună pentru a urca pe podiumul olimpic! 

„La început mi-a fost dor de casă, dar ştiam pentru ce am venit şi ştiam că îmi doresc ceva mai bun pentru mine şi oarecum ăsta era scopul meu. Nu era gândul spre casă sau altceva. Adică ăsta mi-era gândul: spre judo, spre o medalie olimpică”, a spus Serafima Moscalu, medaliată cu bronz Grand Slam Tokyo, conform Sportsnet.ro.  

Ea îşi vede de părinţii mai mult prin intermediul reţelelor sociale, pentru că acasă ajunge foarte rar.  

„De două ori pe an. O dată când plec în ianuarie şi mai merg în vară, dar cel puţin anul ăsta nu am fost. Să sperăm că în decembrie mă duc” – Serafima Moscalu, medaliată cu bronz Grand Slam Tokyo. 

Antrenoarea ei de la lotul naţional, Gianina Andreica, este cea care o cunoaşte cel mai bine, fiind în sală încă de la primele antrenamente ale tineret venite din Republica Moldova.  

„Din prima zi în care a intrat în sală ne-am dat seama că are calităţi pe care trebuie să le muncim. Dacă ai şi calităţi şi eşti şi devotat şi îţi doreşti, atunci performanţa va apărea cu siguranţă. Clubul meu şi domnul Berceanu aveau o colaborare cu un club din Moldova. Antrenorul din Moldova a văzut în Cluj o seriozitate şi o disciplină şi în primul rând o continuitate. Astea i-au dat dânsului o încredere. Şi a spus: <<dacă vrei să faci judo de performanţă, acolo trebuie să mergi>>. A venit la clubul nostru, la CSM şi de acolo a început tot” – Gianina Andreica, antrenor lot olimpic feminin. 

Părinţii se tem de accidentări grave 

Considerată una dintre marile speranţe ale judo-ului românesc, Serafima Moscalu recunoaşte că judo i se potriveşte perfect, chiar dacă mama ei se îngrijorează la fiecare meci.  

„Eu am fost de mică o fire foarte agitată. Şi ai mei au fost pentru judo, nu au fost niciodată împotrivă. Au fost împotrivă doar cu accidentările. E normal să-mi zică mami că nu vrea să mă mai audă că mă doare ceva sau că mă lovesc la ceva. Dar în rest, am avut susţinere din partea lor” – Serafima Moscalu, medaliată cu bronz Grand Slam Tokyo. 

Şi, de multe ori, temerile mamei sunt îndreptăţite, pentru că Sera a trecut prin accidentări care pentru restul lumii pot părea dure. Dar ea spune că nimic nu o poate opri să intre pe tatami. 

„Judo de performanţă fac de la vreo 16 ani, dar am început ca toţi de mici. Dar nu pot să zic că ăla-i judo. Judo de performanţă, judo-judo, începe de la 15 ani încoace. Acolo începe şi munca grea. Mai am două-trei degete care nu au fost rupte. Şi la picioare-s rupte. La antrenamente pe legăm, nu e o problemă” – Serafima Moscalu, medaliată cu bronz Grand Slam Tokyo. 

În vârstă de 24 de ani, Serafima are un singur vis şi se concentrează exclusiv pe el în acest moment: o medalie olimpic. Ea deja ştie cum va sărbători performanţa: pe plajă. 

„Încerc să mă concentrez pe asta momentan, să nu dezvolt alte pasiuni, să nu mă concentrez pe altceva, să am doar o concentrare, doar pe judo, ca să merg în continuare pe asta. Să obţin ceea ce mi-am propus. M-am gândit cum o să sărbătoresc medalia la Olimpiadă. Foarte frumos, pe plajă undeva departe. Mă duc probabil undeva prin Asia. Au plaje frumoase” – Serafima Moscalu, medaliată cu bronz Grand Slam Tokyo. 

Până atunci, trebuie să obţină calificarea la marea întrecere de la Paris. Atât ea, cât şi antrenoarea ei, Gianina Andreica, spun că şi să ajungi la Jocurile Olimpice este o performanţă uriaşă.  

„E foarte greu. Probabil e unul dintre cele mai grele lucruri pe care le poţi face în viaţă, pentru că te autodepăşeşti pentru a ajunge acolo”– Serafima Moscalu, medaliată cu bronz Grand Slam Tokyo. 

„La nivelul la care judo este acum e foarte greu să ai linişte şi să stai liniştită că eşti calificată. Azi poti fi calificat şi după două competiţii ai ieşit din calificări. Deci e foarte greu. Eu am susţinut şi susţin în continuare: judo s-a dezvoltat extrem de mult şi de frumos. Putem compara cu tenisul de câmp. Valoarea judo-ului este la aceeaşi linie să spun, cu tenisul de câmp. Intensitate, sportivi de foarte mare calitate. Judo s-a schimbat foarte mult şi prin regulament şi tehnic. Sunt câteva modificări care s-au făcut şi este foarte greu de la un an la altul, să-ţi pui un obiectiv clar şi să-ţi spui: <<da, sunt în top>>. Nu, nu poţi rămâne niciodată în top. Şi campionul mondial poate ieşi din primul tur la un concurs” – Gianina Andreica, antrenor lot olimpic feminin. 

A câştigat patru meciuri pentru bronzul de la Tokyo 

În cadrul Grand Slam-ului de la Tokyo, Serafima Moscalu a învins-o în meciul decisiv pentru medalie pe rusoaica Madian Taimazova. În primul tur al competiţiei, românca a trecut de israelianca Maya Goshen, pentru ca în optimi să se impună în faţa japonezei Mayu Honda. A fost învinsă în sferturile de finală de olandeza Sanne van Dijk, cea care avea să cucerească şi medalia de aur. Ajunsă în recalificări, Moscalu a dispus de venezueleanca Elvismar Rodriguez, calificându-se, astfel, în finala pentru bronz, unde a învins-o pe Taimazova.  

 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: serafima moscalujudo 

viewscnt
Articole similare