Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Adevărul despre Sepsi. Informaţii incredibile despre clubul cu bani din Ungaria. S-a aflat abia acum

Adevărul despre Sepsi. Informaţii incredibile despre clubul cu bani din Ungaria. S-a aflat abia acum

Sepsi Sf. Gheorghe

Comentarii

Laszlo Dioszegi se mândreşte cu Sepsi OSK, echipa din Liga 1 care a fost surpriza sezonului. Omul de afaceri din Sfântu Gheorghe a dezvăluit cum a apărut clubul, care e sursa banilor, cine sunt oamenii implicaţi şi cum e percepută echipa de fani.

Dezvăluiri despre revelaţia din Liga 1, Sepsi OSK, echipa din Sfântu Gheorghe

  • Unul dintre finanţatorii lui Sepsi, Laszlo Dioszegi, a preluat brutăria pe care o deţine în prezent de la părinţii săi în 2002, când avea şase angajaţi, un cuptor şi o maşină pentru livrări. În timp, omul de afaceri şi-a dezvoltat firma şi a ajuns la 220 de angajaţi, 30 de maşini care transportă produsele în 12 judeţe din România şi chiar a ajuns să deschidă un magazin în Londra. 

Într-un interviu amplu acordat publicaţiei Index.hu, din Ungaria, Laszlo Dioszegi a oferit informaţii despre revelaţia din fotbalul românesc, Sepsi OSK, club care s-a luptat cu CFR Cluj, FCSB şi Universitatea Craiova în play-off-ul Ligii 1. 

"În 2011, a doua mea operaţie de hernie de disc a mers puţin greşit: mi-au deteriorat nervii, am stat în pat două luni. Am avut timp să mă gândesc", şi-a amintit Dioszegi. "După câteva zile, l-am sunat pe prietenul meu, şi pe vecinul meu, Dávid Kertész, care a studiat arhitectura pentru profesia sa. I-am spus că brutăria se descurcă destul de bine. <<Dacă am relua fotbalul în oraş?>>, care a încetat în 2008. Am fost de acord într-o singură zi, a existat o dispută doar în culorile clubului, aş fi ales verde şi alb, dar în cele din urmă a fost convins să păstreze culorile roşu şi alb, având în vedere tradiţiile"

Sepsi OSK şi-a început activitatea din ultima ligă a României, iar totul a fost făcut pe repede înainte, întrucât timpul alcătuirii lotului şi administraţiei a fost scurt. Francis Siklódi a fost primul antrenor: "Un profesor entuziast de educaţie fizică, antrenor de fotbal, Francis Siklódi, tocmai lucra pentru a lansa o echipă U17. Şi a reuşit".

Laszlo Dioszegi îşi doreşte ca echipa să fie o mândrie pentru etnicii maghiari: "Dintre cei 25 de angajaţi ai clubului nostru, iar acum nu mă gândesc la fotbalişti, ci la angajaţii din birouri, angajaţi, 24 sunt maghiari. Este adevărat. Odată cu răspândirea globalizării, nu mai putem să ne asigurăm că toţi sunt maghiari şi în lot, dar un sfert din lotul nostru este încă maghiar", a mai spus patronul echipei. 

Cine sunt oamenii care finanţează Sepsi OSK

"Clubul are patru proprietari, în afară de mine. Pe prietenul meu Dávid Kertész, care a participat la proiectarea Cetăţii (n.r. - noul stadion al lui Sepsi) ca arhitect, precum şi Attila Kovács şi Dávid Pozna. Eu şi Dávid Pozna suntem antreprenori, Attila Kovács şi Dávid Kertész ne-au ajutat doar. David este vicepreşedinte, iar Attila este doar un simplu membru. Sunt cei care îşi dau banii, sunt cei care îşi dau inima, sufletele", a mai spus Dioszegi. 

Echipa din Liga 1 nu primeşte bani din Ungaria, susţine patronul lui Sepsi

  • În 2018, publicaţia Atlatszo scria că guvernul condus de Viktor Orban a trimis aproximativ 22.5 miliarde de forinţi (70 de milioane de euro) spre echipele de fotbal din străinătate, unde se află etnici maghiari. 
  • Laszlo Dioszegi susţine că echipa din prima ligă nu primeşte bani din partea Ungariei. În schimb, forinţii au fost direcţionaţi spre infrastructura sportivă de la Sfântu Gheorghe. În 2018, sursa citată anunţa că Sepsi a primit 2.1 miliarde de forinţi (6,6 milioane de euro).
  • Academia de Fotbal din Miercurea Ciuc a primit 2.1 miliarde de forinţi (6,6 milioane de euro) pentru costurile de funcţionare şi dezvoltarea infrastructurii. 

"Echipa de adulţi nu primeşte niciun sprijin din partea Ungariei, care vine cu bani, venituri din sponsorizări pe piaţă. De unde vin banii din sponsorizări? Din asta trăim. Aproape cincizeci la sută din bugetul nostru este alcătuit din drepturile TV, iar, din fericire, sumele din televiziune sunt semnificative în România. Suma începe de la 1 milion de euro pentru fiecare echipă şi, indiferent de câte locuri aţi termina, veţi obţine banii în acest mod în sezonul viitor. Acum am terminat pe locul al patrulea, aşa că vom avea 2.6 milioane de euro în sezonul 2021-2022, care reprezintă jumătate din bugetul nostru total. Şi în sezonul care tocmai s-a încheiat, am avut două milioane de euro. În consecinţă, ne putem baza pe cinci până la cinci milioane şi jumătate de euro în noul sezon. 

Jumătate din acestea sunt adăugate de sponsori, precum MOL, OTP, Gyermelyi Pasta din Ungaria, iar de aici brutăria Diószegi, Ariadne Impex, Depo, Bertis. Am reuşit să aducem mulţi sponsori de partea noastră, pentru că suntem norocoşi că suntem singurul club de frunte din regiune. Braşovul tocmai a fost promovat în divizia a doua (n.r. - Corona Braşov)", a mai spus patronul lui Sepsi pentru sursa citată. 

Omul care a pus bazele clubului susţine că percepţia asupra echipei s-a schimbat de-a lungul timpului: "99% din baza de fani ai lui Sepsi este maghiară, dar şi românii din mediul urban ne simpatizează. Întreg oraşul este cu noi, cu inima şi sufletul. Nu există probleme etnice. Desigur, dacă jucăm în Bucureşti, nu suntem băieţi buni acolo, dar trebuie să spun că am fost deja acceptaţi în toată România. Se uită la noi cu admiraţie pentru ceea ce am reuşit să realizăm cu bani atât de puţini. FCSB, CFR Cluj-Napoca sau Universitatea Craiova au buget de 10 milioane de euro", a adăugat Dioszegi. 

Sepsi OSK s-a clasat pe locul al patrulea în play-off-ul Ligii 1 şi va juca, în premieră, în competiţiile europene. Echipa antrenată de Leo Grozavu va juca în preliminariile Conference League şi sunt şanse ca meciurile să fie găzduite de noul stadion din Sfântu Gheorghe. 

 

Afla mai multe despre: sepsiviktor orbanlaszlo dioszegisepsi oskbani sepsi osk 

viewscnt
Articole similare