Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Alin Petrache nu ia în calcul demisia: "Aţi văzut un căpitan să părăsească vasul care se scufundă?"

Alin Petrache nu ia în calcul demisia: "Aţi văzut un căpitan să părăsească vasul care se scufundă?"

Rugby

Comentarii

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu va demisiona după ce naţionala a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2019 pentru că a folosit ilegal un jucător, în acest caz existând o culpă comună.

Oficialul FRR a făcut o paralelă cu situaţia de la COSR, for de la cârma căruia a demisionat la finalul Jocurilor Olimpice din 2016.

Am demisionat atunci pentru că vin din acest sport, mi-am dedicat viaţa acestui sport şi acest sport m-a educat. În clipa în care ne stabilim nişte obiective, trebuie să fie puse într-un cadru clar şi când nu ne-am îndepliniti acele obiective să fac un pas în spate şi să las pe altcineva mai bun să facă. Deşi eram de doi ani la timona Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi am lăsat multe dintre programele care au mers şi vor merge în continuare. Acum să fac un pas în spate e destul de greu să fac un pas în spate. Nu aţi văzut niciodată un căpitan să-şi părăsească vasul în clipa‚ în care vasul se scufundă. Toată viaţa mi-am dedicat-o şi o voi dedica rugbyului. Este adevărat că avem o vină, dar avem o vină majoritatea dintre noi. Avem o vină fiecare în parte. Dar suntem o echipă şi vom merge mai departe. Facem toate lucrurile posibile pentru a aduce bucurie pe chipurile românilor care sunt aproape de echipa naţională. Să nu uităm că după 10 ani de muncă asiduă, într-un final se va împlini acest proiect cu stadionul echipei naţionale. Sunt proiecte pe care le-am început în 2009 şi unele pe care le-am dus la echipa de U20”, a spus Petrache.

În acelaşi timp, şeful federaţiei de rugby consideră că naturalizarea jucătorului Sione Faka’osilea a fost făcută conform prevederilor legale ale federaţiei internaţionale, care între timp au fost modificate: „Sunt proiecte pe termen lung, nu putem să facem ca şi românul, ca din acel bici să batem şi să avem acele rezultate. Acum suntem în acea reconstrucţie pe care ne-o dorim cu toţii şi nu putem vedea în faţa noastră decât Franţa 2023 pentru a ne relua ceea ce ni s-a luat. Ştiţi cum e, am câştigat pe teren şi ni s-a luat în birouri. Ceea ce s-a întâmplat cu noi, cu spaniolii, cu belgienii a lăsat o urmă adâncă în feedraţia internaţională, s-au făcut schimbări şi avem un cadru legal pentru a se putea face acele eligibilizări. Pentru că nu a existat. Din punctul meu de vedere, ceea ce a făcut fedraţia în acel moment a fost făcut aşa cum scria la carte. Aşa cum am interpretat noi să facem. Suntem vinovaţi toţi. Nu există o vină punctuală, nu există o persoană pe care să o urc pe eşafod şi să o executăm. Există o vină comună a tuturor pe care ne-am asumat-o cu toţii. Această echipă va merge mai departe. Nu există o vină, v-am pus la dispoziţie toate hârtiile, am avut şi de partea noastră voturi, avem confirmări de la un preşedinte care spune că este elibil pentru echipa României, nu a jucat pentru nicio echipă naţională a statului Tonga. Avem o confirmare a Comitetului Olimpic din Tonga în care regele acelei ţări confirmă că s-a făcut o eroare umană. Este un moment delicat”.            



La 15 mai, reprezentativa de rugby a României a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2019 şi amendată cu 100.000 de lire sterline, de comisia World Rugby în cazul privind eligibilitatea jucătorului din Tonga Sione Faka’osilea în echipa naţională.

Faka'osilea a jucat pentru reprezentativa de rugby în şapte din Tonga în competiţia Gold Coast 2012-2013 şi nu mai avea dreptul de a evolua pentru o altă echipă naţională. Jucătorul din Tonga, în vârstă de 31 de ani, a debutat în naţionala României în martie 2017, într-o partidă cu Rusia, şi a evoluat de atunci în şase din opt meciuri din cadrul Rugby World Championship, în 2017 şi 2018.

Comisia Independentă a World Rugby a decis atunci ca meciul Belgia - Spania să nu se rejoace, iar cele două echipe, alături de România, să fie excluse de la Cupa Mondială. Locul României în grupa A la CM din Japonia va fi luat de Rusia, iar în locul Spaniei va juca Germania la barajul pentru CM.

Echipa naţională de rugby a României a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Japonia, din 2019, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, cu 18-10 (12-0), în Rugby Europe Championship.

Ibericii au considerat însă că victoria Belgiei în faţa Spaniei a fost facilitată de arbitrul Vlad Iordăchescu. Jucătorii spanioli l-au alergat pe arbitrul român după meci, pentru a-i cere socoteală pentru prestaţia sa, care, în opinia lor, a avantajat decisiv echipa gazdă. Iordăchescu a părăsit cu greu terenul stadionului din Bruxelles, unde a avut loc meciul.
 

Afla mai multe despre: rugbyromaniaalin petrache 

viewscnt
Articole similare