Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

ANALIZĂ | Cu ei ne batem! Cum arată naţionala suedeză: plusuri, minusuri, rezultate, lot şi echipă probabilă

ANALIZĂ | Cu ei ne batem! Cum arată naţionala suedeză: plusuri, minusuri, rezultate, lot şi echipă probabilăgalerie foto

Echipa națională

Comentarii

Reprezentativa României începe campania de calificare pentru Euro 2020 cu Suedia, într-o grupă F din care mai fac parte Spania, Norvegia, Insulele Feroe şi Malta. Primul adversar din preliminarii este naţionala Suediei. Meciul de la Stockholm se joacă sâmbătă, de la ora 19:00. La EURO 2020 se califică direct primele două clasate în fiecare grupă preliminară.

Naţionala Suediei, primul adversar din preliminariile Euro 2020 a bifat o performanţă remarcabilă la Cupa Mondială din Rusia 2018. După ce în preliminarii şi la baraj a lăsat acasă Olanda şi Italia, la turneul final, Suedia a eliminat Germania şi a sprintat spre faza sferturilor de finală unde a pierdut în cele din urmă în faţa Angliei (goluri Harry Maguire şi Dele Alli).

Deşi lipsită de superstarul ei, Zlatan Ibrahimovic, naţionala nordică a impresionat la turneul final din Rusia în special prin victoriile obţinute în faţa Mexicului (3-0) şi Elveţiei (1-0).

Noul an e slab pentru suedezi până acum

În primele două jocuri din 2019 însă, naţionala pregătită de Janne Anderson nu a câştigat niciuna din partidele amicale disputate. În decurs de trei zile, o selecţionată experimentată a Suediei a pierdut cu Finlanda (0-1) şi a remizat cu Islanda (2-2). Ambele jocuri s-au disputat în Qatar, la Doha.

Selecţionerul şi staff-ul său

Jan Olof Andersson (56 de ani) s-a născut la Halmstad şi a bifat o carieră de fotbalist destul de modest la echipe mici precum Alets IK, IS Halmia sau Laholms FK. În 1988 şi-a început cariera de antrenor, pentru început ca secund al mult mai cunoscuţilor Mats Jingblad şi Tom Prahl. 

A preluat-o apoi pe Alets IK, formaţie pe care a condus-o vreme de un sezon. Următorii 5 ani i-a petrecut pe banca tehnică a celor de la Laholms, după care a făcut o pauză de 6 ani, înainte sa preia formaţia Halmstads BK. Cinci sezoane a stat Janne Andersson pe banca formaţiei din oraşul său natal, iar în 2010 a preluat-o pe Orgryte. Au urmat 5 ani pe banca tehnică a lui IFK Norrkoping, una dintre formaţiile de tradiţie ale Suediei, cu care a şi cucerit titlul în această ţară, iar din 2016 a fost numit în funcţia de selecţioner.

Andersson îl are ca model pe Bengt Johansson, antrenorul de handbal care s-a născut în aceeaşi regiune ca şi el şi care i-a fost profesor în şcoala generală.

Este considerat un antrenor modern, foarte riguros în pregătirea meciurilor, extrem de abil în studierea adversarilor şi foarte manierat în relaţia cu presa, jucătorii şi fanii. Janne Anderson a preluat echipa reprezentativă într-un moment dificil, când Suedia a rămas fără simbolul ei din ultimul deceniu, Zlatan Ibrahimovic. ”Din prima zi când a preluat echipa a fost foarte direct şi tranşant. Am ştiut imediat că trebuie să fim atenţi cum ne comportăm atât în teren, cât şi în afara lui, dar şi că echipa e mai importantă decât orice individ. Şi cred că puteţi observa pe teren că fiecare dintre noi munceşte enorm în folosul echipei, atât ofensiv cât şi defensiv. Cred că această muncă pe care o depunem la comun reprezintă noul simbol al echipei naţionale” explica Andreas Granqvist, unul dintre cei mai importanţi jucători suedezi în mandatul Andersson şi, totodată, căpitanul naţionalei.

Aşa arată staff-ul lui Janne Andersson: Peter Wettergren (antrenor secund), Maths Elfvendal (antrenor cu portarii), Paul Balson (Analist), Frederik Larsson (fizioterapeut), Lars Jacobsson, Tom Prahl, Roger Sandberg (scouteri), Stefan Pettersson (Team Manager)

Lotul de jucători

Suedia a rămas fără Zlatan Ibrahimovic, dar a câştigat, aşa cum spunea şi Granqvist la nivel de echipă. Majoritatea fotbaliştilor convocaţi de Janne Andersson pentru duelul cu România se remarcă prin felul în care reuşesc să facă ambele faze ale jocului.

Din lotul convocat pentru meciurile cu România şi Norvegia fac parte atât fotbalişti experimentaţi, cât şi jucători tineri, de perspectivă. Suedia nu mai înseamnă o mână de invdividualităţi înzestrate fizic şi tehnic, ci un grup de jucători care au împrumutat rapid noţiunea de ”familie”.

Pentru duelurile cu România şi Norvegia, suedezii nu pot conta pe Victor Lindelof starul de la Manchester United. Găsim în schimb fotbalişti de la AS Roma, Celtic, Werder Bremen, Bologna, Sampdoria, Leipzig, Krasnodar, Feyenoord şi chiar din zona Golfului de la Al Ain. Vice căpitanul Sebastian Larsson este cel mai experimentat dintre ei. La 33 de ani are 109 selecţii în naţională! Căpitanul Andreas Granqvist şi fundaşul de fier de la Celtic, Mikael Lustig sunt următorii. Ei trei şi Marcus Berg sunt trecuţi de 30 de ani, în timp ce mijlocaşul lui Toulouse, Jimmy Durmaz abia i-a împlinit vineri. În rest, toţi ceilalţi 19 jucători au vârste sub 30 de ani, iar 5 dintre ei, chiar sub 25 de ani. Mezinul grupului este Alexander Isak, vârful lui Willem considerat noul Zlatan Ibrahimovic. El este şi cel mai tânăr marcator din istoria echipei naţionale a Suediei, după reuşita contra Slovaciei la 17 ani, 3 luni şi 22 de zile. Marcus Berg este cel mai bun marcator din lot cu 19 goluri în 67 de selecţii, iar Isak, Papagiannopolous şi Sebastian Andersson sunt fotbaliştii cu cele mai puţine selecţii. Pe lângă Lindelof, care lipseşte din motive personale, Janne Andersson şi-a permis să nu convoace pentru acest meci fotbalişti valoroşi precum Alexander Milosevic (Nottingham), Martin Olsson (Swansea), Jakob Johansson (Rennes) Oscar Hilijemark (Genoa), Isaac Thelin (Leverkusen) sau John Guidetti (Alaves)

Top 5 jucători suedezi în acest moment

În absenţa lui Victor Lindelof, Suedia se bazează pe alţi fotbalişti foarte bine cotaţi. Mai jos, o listă a celor mai bine 5 cotaţi jucători din lotul echipei lui Janne Andersson:

  1. Emil Forsberg - 25 de milioane de euro
  2. Viktor Claesson - 14 milioane de euro
  3. Ludwig Augustinsson - 12 milioane de euro
  4. Robin Olsen - 10 milioane de euro
  5. Albin Ekdal - 5 milioane de euro

Istoricul întâlnirilor directe cu România

  • 1 septembrie 1935 - Suedia - România 7-1
  • 27 iunie 1937 - România - Suedia 2-2
  • 15 iunie 1955 - Suedia - România 4-1
  • 17 iunie 1956 - România - Suedia 0-2
  • 8 septembrie 1982 - România - Suedia 2-0
  • 9 iunie 1983 - Suedia - România 0-1
  • 13 iunie 1994 - România  - Suedia 1-1
  • 10 iulie 1994 - Suedia - România 2-2
  • 9 februarie 1997 - Suedia - România 2-0
  • 27 martie 2018 - România - Suedia 1-0

Analiză Suedia

Mircea Lucescu a explicat în direct la Telekom Sport cum joacă reprezentativa suedeză: ”Va fi foarte greu pentru noi pentru pentru că nu se compară cu meciul pe care l-au jucat anul trecut. Atunci au folosit rezervele mai mult. A fost o performanţă bună, chiar şi cu rezervele, să câştigi. Acum folosesc echipa care joacă împreună de aproape doi ani. E echipa care a eliminat Italia, care a făcut rezultate foarte bune la Cupa Mondială. Şi în Liga Naţiunilor a început mai prost şi a câştigat grup. O echipă foarte disciplinată, foarte bine pregătită fizic, pentru că acesta este spiritul lor de sportivi 100%. Au o disciplină bună de joc, din punct de vedere tactic ştiu foarte bine ce au de făcut. Din punct de vedere tactic ştiu exact ce trebuie să facă, revin foarte uşor în apărare. Joacă fără niciun fel de posesie, recuperează imediat, verticalizează, trebuie să fim foarte atenţi, să închidem mai ales în zonele centrale, iar pe margini să nu îi lăsăm să ajungă la centrare. Mai ales Augustinson centrează din 25 de metri, nu se duce până la linia de fund. Claesson intră permanent în interior. Ei riscă la toate acţiunile, dar dacă le reuşeşte ajung la finalizare des. E clar că e un meci dificil. Trebuie să fim bine organizaţi şi să evităm contactul direct cu ei. Cel mai bine ştie Contra acest lucru, sunt convins că i-a analizat bine” a declarat Mircea Lucescu despre partida dintre Suedia şi România”

Faţă de turneul final din Rusia, Janne Andersson l-a pierdut pe Toivonen care şi-a anunţat retragerea la 32 de ani din echipa reprezentativă. În locul său, lângă Berg, selecţionerul suedez caută soluţii. Nu l-a convocat pe John Guidetti şi nici pe Kiese Thelin, astfel că împotriva României ar putea apărea fie Quaison, fie Isak, fie Claesson ceva mai sus în poziţionat în teren.

Minusuri: Fundaşii laterali suedezi urcă într-adevăr destul de mult şi au o capacitate de efort remarcabilă. În defensivă vor evolua cel mai probabil Lustig, Granqvist, Helander şi Augustinsson, în timp ce în faţa lor vor fi poziţionaţi Gustav Svensson şi Albin Ekdal. Unul dintre ei este mai mult ”distrugător”, celălalt, un fin pasator. Forsberg şi Claesson ar trebui să acopere benzile, dar obişnuiesc să ”taie” jocul prin intrări în zona centrală.

Linia lor defensivă nu e tocmai rapidă, cu toate că se plasează foarte bine şi are un joc aerian excelent. Fără Lindelof, greul va pica acum pe Helander, masivul fundaş al Bolognei (1.92 cm) fiind greoi în duelurile unu contra unu. Lustig şi Granqvist nu mai sunt chiar la prima tinereţe, nici Gustav Svensson. De altfel, Svensson şi Berg, doi dintre veteranii echipei se pot transforma uşor din atuuri în bile negre, ţinând cont de vârsta lor şi de faptul că joacă în campionate precum MLS şi Emirate. De asemenea, banca de rezerve nu mai oferă soluţiile de altă dată.

11-le probabil al suedezilor contra României: (4-4-2) Olsen - Lustig, Granqvist, Helander, Augustinsson - Svensson, Ekdal - Claesson, Forsberg - Berg, Quaison

Echipele folosite la ultima întâlnire directa România - Suedia (1-0)

  • România: Tătăruşanu - Manea, Săpunaru, Grigore, Toşca - Marin, Pintilii - Mitriţă, Stanciu, Chipciu - Ţucudean
  • Suedia: Johnsson - Larsson, Jansson, Helander, Hult - Durmaz, Hilijemark, Fransson, Sema - Guidetti, Kiese Thelin

 Galerie foto

Afla mai multe despre: suediaanaliză suediasuedia - românia 

viewscnt
Articole similare