Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

ANALIZĂ Mihai Dolinschi | Reinventarea daneză

ANALIZĂ Mihai Dolinschi | Reinventarea daneză

EURO 2020

Comentarii

Kasper Hjulmand, selecţionerul Danemarcei, a gândit la startul Campionatului European o formulă de joc care să se învârtă în jurul lui Christian Eriksen. Un sistem 4-3-3, care să îi ofere fotbalistului de la Inter cât mai multă libertate de mişcare. Pe multe secvenţe, chiar o aşezare 4-2-3-1.

După problema majoră de sănătate a lui Eriksen, din finalul primei reprize cu Finlanda, antrenorul danez s-a readaptat la lotul de calitate pe care îl are şi a fost inspirat în regândirea întregului sistem de joc, după ce formula iniţială nu funcţionase fără Christian, în partea a doua a meciului din prima etapă a fazei grupelor.

Fostul antrenor al celor de la Nordsjaelland a gândit o formulă care să se plieze mult mai bine pe calităţile jucătorilor în planul ofensiv, dar care să aducă şi mai multă siguranţă în compartimentul defensiv. Pe scurt, încă de la meciul cu Belgia, Kasper a introdus un fundaş central, pe Vestergaard, lângă Kjaer şi Christensen, în locul liderului Eriksen. O mutare ce pare defensivă, dar care a adus mai multă viteză, în special în flancuri.

O dată cu trecerea la 3-4-3, apariţiile lui Daniel Wass, în partea dreapta, şi ale lui Joakim Maehle, în stânga, au fost mult mai dese. Participarea lor la joc a fost mult mai mare, iar Delaney şi Hojberg au fost şi ei mult mai activi în posesie, prin verticalizări sau şuturi de la distanţă.

Cu un lot numeros şi impresionant calitativ, Hjulmand a renunţat la Wind, un atacant bun în duelurile fizice, dar rigid, şi l-a introdus pe Milkel Damsgaard, care a adus mai multă dinamică în compartimentul ofensiv. Un jucător dezechilibrant, foarte bun pe devieri, capabil să interpreteze orice rol în linia de atac, cu 3 oameni a Danemarcei şi cu execuţii de la distantă. Golul înscris de fotbalistul Sampdoriei, împotriva Rusiei, fiind un exemplu perfect.

Danemarca a arătat o energie fantastică după drama din meciul cu Finlanda. O echipă agresivă în toate zonele terenului, o inteligenţă fabuloasă a jucătorilor de readaptare la un nou plan tactic cu un presing şi un contra-presing de multe ori sufocant pentru adversari, cu fluiditate şi flexibilitate în momentele de posesie. Calităţi ce s-au văzut şi în partida din optimi contra Ţării Galilor.

Acum, în faţa Danemarcei stă Cehia, o altă echipă surpriză, care a impresionat la acest turneu final. Un duel în care echipa antrenată de Kasper Hjulmand porneşte ca favorită.

Având şansa de a avea un jucător de calitatea lui Kasper Dolberg, ca a treia variantă pentru postul de atacant, un fotbalist anunţat ca o mare promisiune în urmă cu 5 ani la Ajax şi, totodată, un jucător care a tranşat calificarea în sferturi a danezilor, arată clar calitatea excelentă a grupului pregătit de Hjulmand şi motivele pentru care danezii au şanse mari să pătrundă în careul de aşi de la Campionatul European. 

Afla mai multe despre: danemarca 

viewscnt
Articole similare