Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

ANALIZĂ | Miracolul Watford! Secretele debutului fantastic de sezon al micuţei grupări din Premier League

ANALIZĂ | Miracolul Watford! Secretele debutului fantastic de sezon al micuţei grupări din Premier League

Premier League

Comentarii

Pentru prima data în istoria clubului, Watford a câştigat primele patru meciuri disputate în Premier League. Formaţia pregătită de Javi Gracia ocupă locul 3 cu 12 puncte, la egalitate cu Liverpool şi Chelsea, dar peste formaţii ca Manchester City, Manchester United sau Tottenham.

Fanii lui Watford trăiesc momente de vis. Echipa lor are parte de un debut perfect de campionat şi aşteaptă cu încredere confruntarea cu Manchester United de pe 15 septembrie. Ultima ispravă a echipei lui Javi Gracia: victorie pe teren propriu în faţa lui Tottenham, duminică, 2 septembrie.

Şi-au vândut cel mai bun jucător în vară, dar au câştigat o echipă

Watford s-a despărţit în vară de brazilianul Richarlison, fotbalist pentru care Everton a plătit 40 de milioane de euro. Ambrabat şi Zarate au adus alte 10 milioane de euro în club după transferurile lor la Al Nassr şi Boca Junior.

În schimb, gruparea de pe Vicarage Road a plătit 13 milioane de euro pentru transferul definitiv al lui Gerard Deulofeu de la Barcelona şi alte 2.8 milioane pentru transferul portarului Ben Foster de la West Bromwich. În total, galben-negrii au cheltuit 27 de milioane de euro pe transferuri, una dintre cele mai modeste campanii de achiziţii din Premier League.

Cu toate că au rămas fără Richarlison sau Amrabat, cei de la Watford mizează pe continuitate. Linia mediană formată din Roberto Pereyra (foto sus), Doucoure, Capoue şi Hughes a jucat impecabil până acum, iar defensiva răspunde extraordinar, fiind a doua din campionat după cea a lui Pool.

În plus, Watford a folosit în toate cele patru etape acelaşi prim unsprezece, semn că Javi Gracia simte că forţa grupului şi omogenitatea sunt principalele atuuri ale lui Watford după pierderea lui Richarlison.

Secretul numit Javi Gracia, antrenorul supranumit ”Pep, cel defensiv”

Fostul mijlocaş defensiv de la Real Sociedad şi Villarreal a preluat-o în această vară pe Watford, după o experienţă nereuşită în Rusia, la Kazan. Spaniolul a reuşit cea mai bună performanţă din cariera sa în 2007, când a reuşit să ducă modesta Pontevedra în Segunda Division.

Experienţele Almeria, Osasuna şi Malaga l-au intărit, iar sosirea în Anglia, deşi a fost privită cu scepticism de specialişti l-a transformat într-un adevărat performer după primele patru meciuri.

Nu este o premieră pentru Gracia, care în 2014 avea să semneze cel mai bun debut din istoria clubului Malaga în La Liga: 31 de puncte în primele 19 meciuri.

Un antrenor care ştie să lucreze cu echipe modeste, fără pretenţii pe piaţa transferilor şi capabil să gestioneze situaţii limită. În Spania, Gracia a impresionat prin stilul pe care l-a implementat unor echipe mici, asigurându-se că posesia defensivă devine obligatorie. În ciuda faptului că de regulă, primul său unsprezece nu răspundea unui profil de primă mână, Javi Gracia a reuşit atât la Osasuna, cât şi la Malaga, să ofere un fotbal dominat de mişcare rapidă, tranziţie şi posesie, fără riscul de a pierde uşor mingea. Echipa sa de la Osasuna reuşea să se apere ţinând de minge, ceea ce în Spania reprezenta o noutate absolută.

Face aproape acelaşi lucru şi la Watford, acolo unde Janmaat şi Holebas au preluat rolurile lui Betran şi Damia, fundaşii laterali pe care Gracia îi prefera la Osasuna. Având însă mai multă calitate la dispoziţie la Watford, spaniolul a ştiut să se adapteze şi echipa sa are momente când domină adversarul prin posesie, trecând de la posesia defensivă la acel tiki-taka pur iberic, dar uşor ajustat. Deeney şi Grey schimbă rolurile în teren şi transformă Watford într-o formaţie cu doi atacanţi, asta spre deosebire de perioada Malaga, acolo unde Gracia era obligat să-l folosească pe Amrabat ca fals 9.

Roberto Pereyra a devenit cel mai important jucător al britanicilor în mandatul său şi chiar dacă evoluează constant în bandă, de multe ori primeşte sarcini de mediapunta. Şi se vede: argentinianul cumpărat de la Juventus are 3 goluri în primele patru etape şi scoate cel mai uşor adversarii din joc prin pasă, în acest debut de sezon.

Detaliul care sperie lumea fotbalului din Anglia

Dacă ar fi să luam în calcul cotele de la pariuri sau evaluările loturilor de pe site-ul de specialitate Transfermarkt, Watford ar fi printre principalele candidate la retogradare în acest sezon. Doar Huddsersfield şi Cardiff au loturi mai prost evaluate ca Watford, care pierde clar lupta cu formaţii la fel de mici precum Wolverhampton, Crystal Palace, Burnley sau Fulham la o primă evaluare a cotei jucătorilor.

Cu toate că e prematur şi formaţia de pe Vicarage Road se poate transforma în cele din urmă într-o candidată la evitarea retrogradării, fanii speră la un sezon de vis.

Britanicii au descoperit o statistică incredibilă. Cu un an înainte să câştige titlul în Anglia, Leicester terminase pe locul 14. Acelaşi lucru s-a întâmplat cu Watford sezonul trecut, cu exact aceeaşi linie de clasament. Coincidenţă sau nu, fanii galben-negrilor, visează.

Afla mai multe despre: watfordpremier leaguejavi graciaroberto pereyra 

viewscnt
Articole similare