Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Boxerul torţionar a murit într-o mizerie cruntă. În anii 70 bătea ”duşmanii de clasă” la îndemnul Securităţii

Boxerul torţionar a murit într-o mizerie cruntă. În anii 70 bătea ”duşmanii de clasă” la îndemnul Securităţii

Box

Comentarii

Fostul boxer Horst Adolf Stumpf a murit la începutul acestei luni, într-un container mizer, în care şi-a dus ultimii ani de existenţă, scrie Prosport. Avea 74 de ani. A fost campion naţional şi medaliat cu bronz la Campionatele Europene la box, dar ajuns cunoscut prin ”faptele sale de vitejie” din afara ringului.

Horst Adolf Stumpf a fost un boxer puternic, aspru, un semigreu nativ cu aspect de brută. Calităţile pugilistice şi caracterul l-au adus în atenţia Securităţii, care prin anii 70 l-a folosit pentru a-i intimida şi chiar să-i stâlcească în bătaie pe ”duşmanii de clasă”.

"Părinţii mi-au murit imediat după ce m-am născut. Omorâţi de ruşi. Eu şi ceilalţi 8 fraţi am ajuns la bunici, unde stăteau şi alţi verişori. Unii peste alţii, în două camere! Dormeam unde prindeam loc. Sub masă, sub pat... N-o să ştiu niciodată câţi eram în gloată!". Lipsurile şi conformaţia l-au împins către box. "Mai întâi, campion la juniori. Apoi, în ’64, am ajuns în armată. La Steaua! Stăteam la Snagov, eram de la toate sporturile. Fotbal, Emeric Jenei. Handbal, Gheorghe Gruia. La box, eu şi Alec Năstac. Marele meu coleg, dar şi rival!", spunea într-un interviu pentru Gazetă.

În 1971, a luat bronz la Europene, la Madrid. "M-a bătut doar marele Mate Parlov. Avea să iasă campion olimpic în ’72". A fost ultima bornă a carierei!

 

 

Afla mai multe despre: horst adolf stumpfsecuritatedecestragediebox 

viewscnt
Articole similare