Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Brazilienii recunosc valoarea fostului dinamovist Florea Dumitrache: "Unul dintre cei mai buni atacanţi ai Europei". Cum a ratat transferul la Juventus Torino

Brazilienii recunosc valoarea fostului dinamovist Florea Dumitrache: "Unul dintre cei mai buni atacanţi ai Europei". Cum a ratat transferul la Juventus Torinogalerie foto

Echipa națională

Comentarii

Celebrul cotidian brazilian, Otempo, a rememorat disputa dintre Brazilia şi România de la Campionatul Mondial din 1970, încheiată cu scorul de 3-2. Printre comentarii, brazilienii l-au catalogat pe Florea Dumitrache ca fiind unul dintre cei mai valoroşi atacanţi ai Europei, la acea vreme.

Brazilienii au transmis, joi, pe programul SporTV meciul dintre România şi Brazilia, de la Guadalajara (Mexic), pe 10 iunie, în faţa a 50.804 de fani. Meciul s-a încheiat cu victoria Braziliei conduse din teren de marele Pele, cu scorul de 3-2.

Înaintea meciului, Brazilia avea patru puncte, deoarece fiecare victorie era recompensată cu două puncte, România şi Anglia împărţeau locul secund, cu două puncte, în timp ce Cehoslovacia era ultima, cu zero puncte.

Brazilienii ţinteau cel puţin un punct pentru a termina grupa pe locul 1 şi a rămâne la Jalisco, pentru faza următoare a competiţiei. Locul doi urma să joace la Leon, iar asta presupunea o deplasare lungă. Brazilienii s-au impus, într-un final, cu scorul de 3-2, iar în cealaltă partidă, Anglia a trecut de Cehoslovacia cu 1-0. România a plecat acasă.

Echipele de start: 

România: Adamache - Sătmăreanu, N.Lupescu, Dinu, M.Mocanu, I.Dumitru. R. Nunweiller, Neagu, Dembrovschi, Dumitrache, Lucescu. Au mai jucat Rică Răducanu, G. Tătaru.
Antrenor: Angelo Niculescu.

Brazilia: Venerando - Carlos Alberto, Brito, Fontana, Marques, Piazza, Jairzinho, Tostao, Pele, Paulo Cezar. Au mai jucat: Marco Antonio şi Edu.
Antrenor: Mario Zagallo.

Aveau să marcheze Pele (19,67), Jairzinho (22) / Dumitrache (34), Dembrovschi (84).

Naţionala României a fost lăudată de jurnaliştii brazilieni, care au rezumat duelul dintre Pele şi Florea Dumitrache. "România, o echipă bună. Se întorcea la Cupa Mondială după 32 de ani. În calificări, eliminase Portugalia, locul trei de la Cupa Mondială din 1966. Au mai rămas acasă Grecia şi Elveţia. Toţi jucătorii jucau în România, inclusiv Dumitrache, unul dintre cei mai buni atacanţi din Europa, la acea vreme. Fotbalistul a primit o ofertă din partea celor de la Juventus Torino, însă Nicolae Ceauşescu nu i-a permis să plece. Un stadion îi poartă numele. O altă vedetă era Mircea Lucescu, care a avut o carieră solidă atât ca jucător, cât şi ca antrenor la Internazionale Milano, apoi la Şahtior Doneţk", au scris brazilienii.

În acel an, Brazilia avea să se încununeze pentru a treia oară campioană mondială, după ce a învins Italia cu scorul de 4-1.

Cine a fost Florea Dumitrache?

Născut pe 22 mai 1948, la Bucureşti, Dumitrache a fost adus la Dinamo de profesorul Traian Ionescu în 1964, cunoscând consacrarea la gruparea din Ştefan cel Mare, cu care a câştigat trei titluri de campion naţional, precum şi o Cupă a României, fiind de doua ori golgheterul Diviziei A, în sezoanele 1968/1969 şi 1970/1971. După plecarea de la Dinamo, în 1976, Dumitrache a mai jucat trei sezoane la Jiul Petrosani si alte patru la Corvinul Hunedoara, retragandu-se din activitate in 1984. Florea Dumitrache a disputat 357 de partide in prima divizie, înscriind 170 de goluri. El a imbracat de 31 de ori tricoul reprezentativei Romaniei (inclusiv la Campionatul Mondial din Mexic, 1970), reusind sa marcheze 15 goluri.

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare