Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

BREAKING NEWS | Raportul preliminar de la UEFA: Sebastian Colţescu, nevinovat după ce a fost acuzat de rasism! Cine ia decizia finală

BREAKING NEWS | Raportul preliminar de la UEFA: Sebastian Colţescu, nevinovat după ce a fost acuzat de rasism! Cine ia decizia finală

Special

Comentarii

​UEFA, prin Comisia de Etică şi Disciplină, a investigat incidentul din meciul PSG - Istanbul BB, în care Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism. La câteva luni distanţă de la acel moment, arbitrul român a fost găsit nevinovat în raportul preliminar al inspectorului desemnat de UEFA pentru a ancheta cazul.

Sebastian Colţescu, găsit nevinovat în raportul preliminar după ce a fost acuzat de rasism

UPDATE: UEFA a confirmat oficial că a primit raportul de la inspectorul desemnat să investigheze cazul de rasism de la partida PSG- Istanbul Basaksehir, de pe 8 decembrie 2020. Comunicatul oficial al UEFA este următorul:  ”În urma unei investigaţii condusă de un Inspector de Etică şi Disciplină UEFA, în legătură cu evenimentele ce au condus către abandonul meciului din Liga Campionilor 2020/2021, dintre PSG şi Istanbul Basaksehir FK, pe 8 decembrie 2020, un proces a fost deschis împotriva domnilor Sebastian Constantin Colţescu şi Octavian Şovre pentru o potenţială încălcare a Articolului 11 din Regulile Disciplinare UEFA. Mai multe informaţii despre acest caz vor fi făcute disponibile odată ce Corpul de Control, Etică şi Disciplină UEFA a luat o decizie”.


La ultimul meci european, Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism, după ce a fost auzit în timp ce a rostit cuvântul "ăla negru". În ancheta UEFA a fost inclus şi Octavian Şovre, cei doi fiind acuzaţi de rasism de secundul lui Istanbul BB, Pierre Webo. 

Conform surselor Telekom Sport, raportul preliminar al inspectorului desemnat de UEFA pentru a ancheta cazul a arătat că Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre sunt nevinovaţi.

Totuşi, ultimul cuvânt îl va avea Comisia de Disciplină, care va analiza raportul inspectorului şi va decide dacă ceea ce s-a întâmplat acolo a respectat sau a încălcat etica UEFA.

Detaliile din raportul preliminar au fost anunţate de ProSport„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi  evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raportul inspectorului de disciplină şi etică al UEFA. 

Afla mai multe despre: sebastian coltescuuefarasismsebastian coltescu rasismdecizie sebastian coltescu 

viewscnt
Articole similare