Experiențe împreună.
You are here:

Burleanu, supărat că LPF a anunţat implementarea VAR fără să notifice FRF: ”Am rămas foarte surprins” Ce-a uitat să ne spună Iorgulescu

Burleanu, supărat că LPF a anunţat implementarea VAR fără să notifice FRF: ”Am rămas foarte surprins” Ce-a uitat să ne spună Iorgulescu

Fotbal

Comentarii

Răzvan Burleanu susţine că decizia conducerii LPF de a anunţa implementarea VAR în Liga 1, l-a surprins, deoarece oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal ar fi trebuit să notifice toate cele trei părţi componente ale protocolului în prealabil.

”Am rămas foarte surprins de comunicatul de presă din partea LPF. Nu numai că, în mod normal, ar fi terbuit să ne informeze şi pe noi că au reuşit să găsească resursele financiare pentru acest proiect, dar în acelaşi timp să corecteze o greşeală, care am văzut că s-a strecurat în comunicatul de presă al FRF, şi anume că acest sistem va fi testat în playoff-ul şi playout-ul competiţiei. Există un protocol la nivelul AIFAB şi FIFA, care stabileşte cu mare precizie unde poţi să testezi acest sistem tehnilogic şi unde nu poţi să o faci.

Ceea ce este cel mai important în implementarea tehnologiei VAR nu este neapărat tehnologia pe care vei ajunge să o foloseşti, cât implementarea. Când mă refer la implementare, să nu ai întârzieri foarte mari.

Odată ce ne-am asumat acest proces, ne vom asigura şi de implemetarea lui. Adică în niciun caz nu suntem dispuşi să investim, şi o vom face, în tot ceea ce înseamnă pregătirea arbitrilor şi în vară să avem surpriza că LPF nu are resursele financiare. Nu, sunt aici să vă confirm că sistemul VAR, odată demarat, va fi implementat. Că altfel nu putem noi să justificăm noi, ca Federaţie, nişte resurse financiare pe care le-am alocat deja. Estimăm cheltuielile undeva la 50-60.000 de euro pentru pregătirea arbitrilor.

Sunt trei părţi implicate în acest protocol, FRF, AIFAB şi FIFA. LPF nu există în acest protocol. Singurul rol al LPF-ul în această componentă este să se asigure că în vara anului următor, ba chiar mai devreme, pentru că undeva în primăvară va trebui să cumpărăm noua tehnologie, să aibă banii. Altfel spus, până în primăvară trebuie să îşi identifice foarte clar sursele de finanţare. Dacă LPF nu va avea resursele financiare, vă asigur că VAR se va implementa în orice condiţie.

Primele meciuri care pot beneficia, dacă nu va fi absolut nicio problemă, vor fi din noul sistem competiţional.

Nu vom agrea să avem doar anumite meciuri , care să fie selectate pentru a beneficia de sistemul VAR. Dacă se va implementa, toate meciurile trebuie să beneficieze de acest sistem.

Analizăm în momentul de faţă dacă vom apela la una dintre cele două variante -  fie vom crea un hub central, fie vom apela la nişte van-uri care vor fi mutate de la stadion la stadion”, a spus Burleanu.

LPF a anunţat implementarea VAR în Liga 1

Începând cu sezonul competiţional 2020-2021, LPF va implementa sistemul de arbitraj video la meciurile disputate în cadrul competiţiei Casa Liga I, anunţat, marţi, liga profesionistă pe site-ul oficial.

"În urma articolelor apărute de-a lungul timpului în mass-media, am constatat cu surprindere că publicul iubitor de fotbal nu este la curent cu demersurile întreprinse de LPF pentru implementarea sistemului de arbitraj video la meciurile de fotbal din cadrul competiţiei Casa Liga I. Pentru corecta informare a publicului, inclusiv a unora dintre reprezentanţii cluburilor membre, aducem la cunoştinţă faptul că încă de la implementarea arbitrajului video în campionatele disputate in vestul Europei am întreprins demersuri pentru implementarea acestui sistem la nivelul competiţiei Casa Liga I. În acest sens am iniţiat contacte atât cu furnizorii interni şi externi de soluţii tehnice pentru arbitrajul video, cât şi cu FIFA şi FRF, responsabil pentru asigurarea specializării arbitrilor pentru acest sistem de arbitraj. În urma demersurilor efectuate, ne face plăcere să vă informăm că, începând cu viitorul sezon competiţional, LPF va implementa sistemul de arbitraj video la nivelul competiţiei Casa Liga I. Facem precizarea că acest demers nu va implica niciun cost suplimentar din partea cluburilor membre LPF, cu excepţia costurilor aferente baremurilor arbitrilor VAR. În situaţia în care sistemul tehnic va fi funcţional, conform reglementărilor FIFA în vigoare, precum şi în funcţie de disponibilitate de resurse umane specializate pregătite de FRF, intenţionăm să testăm sistemul de arbitraj video la unele meciuri din cadrul play-off-ului actualei ediţii a campionatului Casa Liga 1", a anunţat lpf.ro.

De asemenea, LPF solicită FRF să "ia toate măsurile pentru a asigura instruirea corespunzătoare a arbitrilor, astfel încât aceştia să asigure o mai bună gestionare a situaţiilor potenţial conflictuale din timpul meciurilor de fotbal".

"Reamintim pe această cale că principalii protagonişti ai jocului de fotbal trebuie să rămână jucătorii şi antrenorii, iar publicul trebuie să se bucure de spectacolul sportiv oferit de aceştia, şi nu de polemicile generate de conflictele tot mai dese dintre arbitri şi antrenori, petrecute atât pe terenul de joc şi la marginea spaţiului tehnic, cât şi pe tunelurile stadioanelor. De altfel, aceste din urmă dispute verbale, purtate departe de camerele de filmare, nu permit în niciun caz transparenţa şi verificarea susţinerilor părţilor implicate, motiv pentru care soluţiile pronunţate de comisiile federale ajung să fie puse la îndoială, poate chiar în mod nejustificat.

Solicităm aşadar ca gestionarea acestor conflicte să se facă în mod civilizat şi profesionist, fără a se pierde din vedere faptul că miza jocului poate crea stări tensionate, pe care arbitrii ar trebui să le dezamorseze în loc să le alimenteze. 

Suntem convinşi că în virtutea relaţiilor de bună colaborare dintre LPF şi FRF, vom îmbunătăţi în continuare spectacolul fotbalistic oferit iubitorilor de fotbal din România", se arată în comunicatul LPF.

viewscnt
Articole similare