Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ce echipă din străinătate vine să inaugureze stadionul lui Sepsi. Alegere surprinzătoare făcută de şefii clubului. EXCLUSIV

Ce echipă din străinătate vine să inaugureze stadionul lui Sepsi. Alegere surprinzătoare făcută de şefii clubului. EXCLUSIVgalerie foto

Sepsi Sf. Gheorghe

Comentarii

Sepsi Sfântu Gheorghe se pregăteşte să-şi inaugureze stadionul, într-o ceremonie care va avea loc pe 8 octombrie. Inaugurarea va fi făcută printr-un meci cu o echipă din străinătate.

Pe 8 octombrie, Sepsi şi-a programat inaugurarea stadionului, un eveniment foarte aşteptat de suporterii din Sfântu Gheorghe. Dezvăluirea a fost făcută de Laszlo Dioszegi la Telekom Sport.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO CU STADIONUL LUI SEPSI!

În cadrul evenimentului va fi disputat şi un meci amical, cu o echipă din străinătate, o alegere surprinzătoare la prima vedere, dar care are o simbolistică mult mai mare în spate.

Surpriză uriaşă. Ce echipă din străinătate va inaugura stadionul lui Sepsi

În cele mai multe cazuri, inaugurarea unui stadion se face în compania unui adversar cu nume, care are o anumită reputaţie în fotbalul internaţional. Sepsi face însă excepţie.

La inaugurarea stadionului din Sfântu Gheorghe au fost invitaţi cei de la FC DAC Dunajska Streda, o echipă mică din Slovacia, care a fost înfiinţată în 1904, dar care are o singură cupă în palmares.

”Noul stadion se inaugurează pe 8 octombrie, dacă pandemia nu dă totul peste cap, vedem, dar 99% inaugurăm stadionul pe 8 octombrie, cu o echipă din Slovacia, Dunajska Streda.

FC Voluntari e echipă norocoasă, ei au venit când am inaugurat stadionul vechi, tot ei vin şi acum, când îl inaugurăm pe acesta nou. Deci Voluntari e o echipă norocoasă”, a dezvăluit Laszlo Dioszegi la Telekom Sport.

Alegerea lui FC DAC Dunajska Streda pare surprinzătoare, dar are o explicaţie

FC DAC Dunajska Streda se mândreşte că a fost înfiinţată în 1904, dar, de fapt, este rezultatul fuziunii dintre FC DAC 1904 şi FC Senec, în 2008. A fost metoda prin care FC DAC 1904 a ajuns din liga a treia slovacă direct în prima divizie, unde jucau cei de la FC Senec.

Actuala echipă joacă în Dunajska Streda, un orăşel din Slovacia cu doar 23.000 de locuitori. Însă FC DAC se bucură de multă susţinere, atât financiară, cât şi din tribune. Şi acum vine explicaţia pentru alegerea făcută de Sepsi.

FC DAC Dunajska Streda a fost construită pe aceleaşi principii ca şi Sepsi Sfântu Gheorghe. Echipa reprezintă minoritatea maghiară din Slovacia, unde sunt aproximativ 500.000 de unguri. În Dunajska Streda doar 25% sunt slovaci. Ceilalţi sunt vorbitori de limbă maghiară.

FC DAC 1904 s-a bucurat din plin de susţinerea financiară a guvernului maghiar, care a construit aici cea mai modernă academie de fotbal din Slovacia. Academia se întinde pe 20 de hectare, are 12 terenuri de fotbal şi are grupe de la 9 la 19 ani.

Copiii care vin aici beneficiază de echipament modern şi de dotări de ultimă generaţie, care se întâlnesc în marile academii din fotbalul european. Toate au fost realizate cu finanţare asigurată de controversatul Viktor Orban.

Tot cu sprijin maghiar, pentru FC DAC a fost construit şi un stadion nou, MOL Arena, de 12.700 de locuri, care a costat aproximativ 22 de milioane de euro şi care a fost inaugurat în 2019.

Patronul echipei este Oszkar Vilagi, un om de afaceri care face parte din minoritate maghiară şi care a preluat clubul în 2013. Asemănările cu Sepsi nu se opresc însă aici.

La partidele jucate pe MOL Arena, înainte de fluierul de start, pe stadion este intonat imnul Ungariei. În timpul meciurilor, printre cântecele fanilor se numără şi celebrul ”Ria Ria Hungaria”, dar şi versuri patriotice maghiare. Nu de puţine ori, aceste momente sunt huiduite şi fluierate de suporterii echipelor adverse. Vă sună cunoscut?

Zeci de milioane de euro investite de Viktor Orban în cluburi din afara Ungariei

În afara graniţelor Ungariei trăiesc în jur de 5 milioane de maghiari. Cei mai mulţi sunt în ţările vecine, România, Serbia, Croaţia sau Slovacia. În România există cea mai mare comunitate maghiară, cu peste 1,2 milioane de persoane.

În toate aceste ţări, premierul Viktor Orban, fost fotbalist şi mare fan al fotbalului, a decis să investească zeci de milioane de euro în dezvoltarea cluburilor considerate reprezentative pentru comunităţile de maghiari din aceste ţări.

Aceste echipe au beneficiat de investiţii serioase în infrastructură, toate şi-au construit academii şi stadioane moderne. De exemplu, numai stadionul lui Sepsi a costat în jur de 25 de milioane de euro, dar la Sfântu Gheorghe se construieşte un întreg complex, unde va funcţiona şi academia clubului.

Aceste sume cheltuite de Ungaria în dezvoltarea fotbalului din ţările vecine fac parte dintr-un plan mai amplu al lui Viktor Orban, unul dintre cei mai controversaţi lideri politici din Europa.

Pe de-o parte, Viktor Orban a acordat cetăţenii şi a oferit drept de vot la aproximativ 95% dintre maghiarii născuţi şi crescuţi în afara graniţelor Ungariei. Prin aceste investiţii consistente în comunităţiile maghiare, premierul Viktor Orban vrea să se asigure că ungurii de aici îl susţin şi îi oferă votul.

Pe de altă parte, prin academiile dezvoltate în ţările vecine, Ungaria poate identifica, selecta şi dezvolta jucători care ulterior pot fi eligibili pentru naţionala maghiară. În România, un astfel de jucător este Nandor Tamas, un tânăr mijlocaş în vârstă de 20 de ani, care în prezent este împrumutat de Sepsi de la Academia Puskas.

Nandor Tamas s-a născut în Târgu Secuiesc, dar încă de mic a fost chemat să joace pentru Academia Puskas. În timpul junioratului el a evoluat pentru naţionalele României, însă la un moment dat a ales să joace pentru Ungaria: ”Când eram acolo (n.r. la Academia Puskas), ei mi-au transmis că preferă să joc la naţionala Ungariei”, a povestit Nandor Tamas.

Alte echipe de fotbal din Europa, finanţate de guvernul maghiar, sunt Backa Topola (din Serbia) şi NK Osijek (din Croaţia). Premierul Ungariei a aplicat peste tot aceeşi reţetă.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: sepsi 

viewscnt
Articole similare