Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ce ofertă a făcut Real Madrid pentru un super fotbalist din România! Preşedintele clubului, uluit de calităţile jucătorului

Ce ofertă a făcut Real Madrid pentru un super fotbalist din România! Preşedintele clubului, uluit de calităţile jucătoruluigalerie foto

Special

Comentarii

Un super fotbalist român a fost dorit cu insistenţă de Real Madrid şi chiar preşedintele clubului spaniol s-a implicat în negocieri, însă transferul nu s-a realizat. Nicolae Dobrin l-a fermecat pe Santiago Bernabeu, preşedintele de atunci al lui Real Madrid, însă nici Nicolae Ceuşescu, nici legendarul fotbalist n-au fost de acord cu transferul.

Site-ul calciomercato.com i-a dedicat un amplu material lui Nicolae Dobrin, despre care se spune că a fost mai talentat chiar şi decât Gică Hagi. Printre altele, jurnaliştii italieni amintesc de momentul în care Santiago Bernabeu s-a zbătut să-l transfere pe Nicolae Dobrin la Real Madrid.

Clubul spaniol a oferit atunci o sumă uriaşă pentru acele vremuri, 2 milioane de dolari, însă Nicolae Ceauşescu îl considera un simbol naţional şi n-a vrut să-l lase să plece. În plus, nici Nicolae Dobrin n-a fost foarte încântat de ideea unui transfer la Real Madrid.

Oferta făcută de Real Madrid pentru un super fotbalist român. Preşedintele Bernabeu a fost vrăjit de calităţile lui Dobrin

În 1972, FC Argeş reuşea o mare surpriză şi câştiga primul titlu din istoria clubului. În mare parte, performanţa i se datora lui Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai talentaţi jucători din istoria României. În toamna acelui an, FC Argeş urma să joace astfel în Cupa Campionilor Europeni.

În primul tur, FC Argeş a trecut fără probleme de Aris Bonnevoie, din Luxembrug, pe care a învins-o cu 6-0 la general. Dobrin a marcat atunci 3 dintre goluri. În următorul tur, FC Argeş avea să dea însă peste una dintre cele mai mari echipe, Real Madrid, care până atunci câştigase de 6 ori Cupa Campionilor Europeni.

FC Argeş a reuşit însă o nouă surpriză. Condusă de geniul lui Nicolae Dobrin, echipa din Piteşti a învins în tur cu 2-1 şi diferenţa de scor putea fi mult mai mare. La finalul acelei partide, Santiago Bernabeu a rămas vrăjit de calităţile lui Nicolae Dobrin.

În retur, Real Madrid s-a impus cu 3-1, însă golul calificării a fost marcat abia în minutul 87, după ce FC Argeş a făcut din nou un meci senzaţional. De altfel, suporterii spanioli se aşteptau la un scor fluviu, însă au fost din nou surprinşi de piteşteni.

După acea dublă, Santiago Bernabeu a făcut eforturi uriaşe să-l transfere pe Nicolae Dobrin: ”Bogatul şi puternicul preşedinte al lui Real Madrid, Santiago Bernabeu, a fost fascinat de talentul lui Dobrin. Îl dorea cu orice preţ în Realul său. A început o lungă şi epuizantă negociere cu autorităţile române.

Se pare că Bernabeu a vorbit direct cu Nicolae Ceuşeascu, preşedintele Republicii Socialiste România, oferindu-i două milioane de dolari pentru a-l avea la Madrid pe Nicolae Dobrin. Ceauşescu a fost de neclintit. Regulamentul pentru fotbaliştii români era clar: era imposibil să te transferi în străinătate până la vârsta de 30 de ani”, notează cei de la calciomercato.com.

Pe lângă cele două milioane de dolari, oferta lui Real Madrid prevedea şi o instalaţie de nocturnă pentru stadionul lui FC Argeş, o facilitate foarte rară în acea perioadă. Însă Nicolae Ceuşescu n-a fost de acord cu transferul lui Dobrin la Real Madrid.

Bernabeu nu s-a lăsat şi a făcut o nouă încercarea de a-l transfera pe Dobrin la Real Madrid

”Santiago Bernabeu este obişnuit să obţină ce vrea. Cei mai buni jucători trebuie să joace la Realul său. Apare o altă oportunitate”, continuă cei de la calciomercato.com.

Oportunitatea despre care italienii vorbesc a apărut pe 15 decembrie 1972. Paco Gento, unul dintre marii jucători din istoria lui Real Madrid, a avut parte de un meci de retragere la care urmau să participe cei mai buni jucători din Europa. Printre ei a fost şi Nicolae Dobrin.

”Prinţul din Trivale” a primit atunci acceptul din partea autorităţilor să stea timp de 10 zile la Madrid, unde s-a antrenat alături de Real. Bernabeu a profitat de ocazie şi a încercat să-l convingă pe Nicolae Dobrin să rămână la Madrid, promiţându-i că-i va rezolva toate problemele ce ar fi urmat să apară cu autorităţile din România.

Nicolae Dobrin îl surprinde pe Santiago Bernabeu şi refuză: ”Responsabilitatea pentru acel transfer ratat poate fi împărţită jumătate între Ceuşescu şi jumătate... eu. Ceauşescu mă considera un simbol al ţării noastre şi cu siguranţă nu-mi putea permite transferul într-o ţară cu dictatură fascistă. Mi-am iubit şi oraşul, şi soţia, şi copilul - care era mic şi nu mi s-a părut potrivit să înfrunt o schimbare atât de importantă.

La Piteşti puteam duce viaţa pe care mi-o doream.... aveam vinul meu, sarmalele mele... nu, eram prea bine în România”, a povestit ulterior Nicolae Dobrin.

Însă în spatele refuzului de a rămâne la Real Madrid a stat şi un alt motiv. Nicolae Dobrin n-a fost încântat de stilul de antrenamente şi de joc pe care Miguel Munoz, antrenorul de atunci, le impusese la Real Madrid. Şi a observat asta în cele 10 zile în care s-a antrenat alături de Real.

”Miguel Munoz a făcut mult antrenament fără minge. Alergă, fugi şi fugi din nou. S-au exersat multe tactici şi meciuri cu 3 atingeri, iar driblingul era interzis, cu excepţia ultimilor 25 de metri. Am simţit că sunt un robot. Nu, acel fotbal nu era pentru mine, chiar dacă cu banii pe care i-aş fi câştigat mi-ar fi fost bine toată viaţa”, avea să recunoscă peste ani Nicolae Dobrin.

Afla mai multe despre: nicolae dobrin 

viewscnt
Articole similare