Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

”Ce poate mânca un sportiv de performanţă dintr-o diurnă de 25 de lei?” Răspunsul incredibil oferit de Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului

”Ce poate mânca un sportiv de performanţă dintr-o diurnă de 25 de lei?” Răspunsul incredibil oferit de Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului

Sporturi

Comentarii

Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului, a încercat să explice problemele pe care le are sportul românesc. Bran a ezitat să ofere totuşi soluţii pentru unele dificultăţi foarte mari cu care se confruntă sportivii.

Ioana Bran a fost numită la MTS la începutul anului, dar n-a ieşit în evidenţă cu nicio decizie concretă care să ajute sportivii. Zilele trecute, Ana Maria Popescu - medaliată cu argint la Campionatul Mondial de Scrimă din China - s-a plâns că sportivii români sunt nevoiţi să facă performanţe în condiţii critice: ”În loc de primiri fastuoase şi de flori mi-aş dori să primesc un preparator fizic, mi-aş dori să primesc un medic care să vină cu noi la competiţie. Ce mi-aş mai dori? Mi-aş dori să nu mă mai uit cu jind la celelalte delegaţii care vin cu staff-urile complete, mi-aş dori să nu mai fie aşa pentru noi şi mi-aş dori să nu mai fiu excepţia care confiormă reguila”.

Întrebată despre probleme de la Federaţia Română de Scrimă, Ioana Bran dă vina pe ”greaua moştenire”. Tânăra în vârstă de 31 de ani susţine că MTS sprijină financiar FRS, dar nu poate rezolva toate problemele care s-au acumulat de-a lungul timpului: ”Sunt foarte multe probleme acumulate de-a lungul anului. Unele pot fi rezolvate mai repede, altele, aşa cum au fost creeate în ani îndelungaţi, aşa pot fi rezolvate într-o perioadă puţin mai lungă de timp. Cu Federaţia Română de Scrimă avem contract de finanţare, nu există problemă din punctul acesta de vedere. Colaborăm foarte bine, MTS sprijină activitatea sportivă, cantonamente, echipamente, în funcţie de calendar”, a declarat Ioana Bran pentru Telekom Sport.

Ministrul Tineretului şi Sportului a fost întrebată şi despre alte probleme ale sportului românesc, cum ar fi diurnele foarte mici. Ioana Bran n-a oferit nicio promisiune în acest sens şi a încercat să explice că un oficial român primeşte şi mai puţini bani pentru diurnă, în comparaţie cu un sportiv. În plus, susţine că un sportiv de performanţă trebuie să rămână între anumite limite de greutate.

Reporter: Un sportiv de la canoe primeşte pentru mâncare 25 de lei pe zi...

Ioana Bran: Este o situaţie reală... (pauză) poate că nu reuşeşti de aceşti 25 de lei să îţi iei cea mai bună hrană. (Reporter Telekom Sport: Un puşcăriaş probabil că are 30 de lei pe zi...) Un oficial al statului român, când pleacă în delegaţie, primeşte 17 lei diurnă. Un sportiv este îndrumat de un medic, un nutriţionist pentru a-şi face mesele în aşa fel încât să aibă ce îi trebuie şi organismul să nu aibă lispuri.

Ce poate mânca un sportiv de performanţă de 25 de lei ca să ia medalii?
Eu nu spun că situaţia e uşoară, ci că au nevoie de o dietă, în funcţie de felul cum spune medicul sau antrenorul. Din ce ştiu, ei trebuie să se păstreze la o anumită greutate, nu au voie să oscileze. Pentru că altfel riscă să dezechilibreze puţin şi modul cum s-a obişnuit pe partea de antrenament.

Ce aţi făcut concret pentru sportul de masă? Aproximativ 50% din români sunt obezi, sportul e opţional în şcoli...
Programul de care vă spuneam la început, care va fi al cincilea program naţional al MTS, ”România în mişcare”, vine tocmai în sprijinul acestui demers, de a încuraja sportul de masă. De asemenea, ar fi nevoie, lucru care încă nu s-a făcut, dar îl avem în vedere, de o campanie de conştientizare a efectului de a  nu face sport.

În teorie, dar în practică ce s-a făcut în cele 6 luni de zile?
S-a creeat acest program care se numeşte ”România în mişcare”.

Şi avem şi date care să arate cum s-a implementat sau care sunt rezultatele până în acest moment?
Primul subprogram, prima parte a programului se desfăşoară în această lună şi este vorba de finanţarea structurilor sportive din judeţ. Subprogramul 2 - care va fi la nivel de judeţ şi subprogramul 3 - care va urca până la nivel naţional, se vor desfăşura în luna octombrie.

Care este bugetul alocat de Minister Federaţiei de Tenis şi câte terenuri de tenis a construit Ministerul în ultimii patru ani?
În 2017 a apărut o problemă de natură juridică între MTS şi Federaţia Română de Tenis. În 2017 a fost sistată finanţarea către Federaţia Română de Tenis. Acum, acestă problemă se află pe masa organelor legiutoare. Încă nu avem o hotărâre definitivă şi irevocabilă. În momentul de faţa, nici MTS, nici Federatia nu mai decid ce se întâmplă. Va decide (n.r. vor decide) tribunalul şi instanţele competente. Din cauza acestui litigiu care se află pe rol, MTS nu recunoaşte conducerea ... adică nu recunoaşte... Nu are cu cine să semneze un contract de finanţare. În momentul în care va fi trecut un preşedinte în registrul sportiv la tribunal, atunci se va putea încheia un contract de finanţare.

Ce se întâmplă cu bazele sportive care aparţin de MTS? Exemplu baza ”Cireşarii”, care de 10 ani se plimbă între Primărie şi MTS, nimeni nu o vrea.
Vă povesteam despre descentralizare. Această descentralizare înseamnă trei componente, trei părţi. Şi anume, patrimoniu, partea financiară şi resursa umană. În momentul în care se va realiza descentralizarea, o mare parte din patrimoniul şi din structurile subordonate MTS-ului vor intra în subordinea UAT-ului. Până atunci, punctual, mai sunt pe circuit  solicitări din partea mai multor UAT-uri, mai multor primării sau consilii judeţene, de a solicita câte o bază punctual. Se face o analiză în cadrul Ministerului şi se vede dacă este oportun de a o da acum sau se aşteaptă descentralizarea.

Şi ”Cireşarii” de ce aţi cedat-o?
Acum nu am în faţă cererea şi HC-ul să vă răspund punctual, dar pot să vă răspund ulterior.

Despre noua Sală Polivalentă din Bucureşti...
Ministerul Tineretului şi Sportului nu are capacitatea financiară de a construi o sală polivalentă. În general, construcţiile mari se realizează prin Compania Naţionala de Investiţii.

Aţi făcut vreun demers către doamna premier Dăncilă?
Acest demers se poate face de către noi sau de către o primărie.  

Aţi făcut o astfel de notă?
În momentul de faţă nu am făcut. Se lucrează la ea, dar nu o avem făcută.

În cât timp credeţi că va avea Bucureştiul o sală de sport?
Este o întrebare la care nu aş vrea să mă hazardez să vă dau un răspuns. Toţi aceia cu care am avut contact până acum ştiu că mie nu îmi place să fac promisiuni, dacă sunt anumite date care nu ţin efectiv de puterea ta de decizie.

Afla mai multe despre: ioana branmtsana maria branza 

viewscnt
Articole similare