Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cine a fost Florian Walter şi ce avere avea omul care a finanţat Dinamo, U Cluj şi Petrolul! A făcut milioane din "gunoi", în 2007 şi-a schimbat numele şi a avut probleme cu legea

Cine a fost Florian Walter şi ce avere avea omul care a finanţat Dinamo, U Cluj şi Petrolul! A făcut milioane din "gunoi", în 2007 şi-a schimbat numele şi a avut probleme cu legeagalerie foto

Special

Comentarii

Florian Walter (56 de ani) a murit, duminică seară, la câteva zile după ce a fost internat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă Floreasca, în urma unui accident vascular cerebral. Afaceristul ieşit din fotbal după ce a plecat de la Petrolul avea în continuare legături strânse cu mulţi oameni din fotbalul românesc, unde a activat timp de peste un deceniu, fiind finanţator la trei echipe de mare tradiţie: Dinamo, U Cluj şi Petrolul.

În ultimii ani, Florian Walter a avut mari probleme cu legea, fiind acuzat în mai multe dosare de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Care a fost însă traseul lui Florian Walter (Buşcă) în lumea afacerilor şi a fotbalului din România?

Milionar la Revoluţie

Conform propriilor spuse, Florian Walter a început să facă bani încă înainte de revoluţie, din vânzarea de bunuri "pe sub mână", în special butelii. Aşa se face că Revoluţia l-a prins pe acesta cu o sumă considerabilă la "saltea". Acesta dezvăluia în trecut că în 1990 dispunea de aproximativ un milion de lei. O poveste similară cu cea a lui Cristi Borcea, cel care urma să-i devină ulterior partener în afaceri şi în acţionariatul lui Dinamo.



A fost închis în Austria!
Cotidianul scrie că Walter a continuat să acţioneze în zona economiei subterane şi după 1990, când s-a implicat în transportul de persoane care mergeau să lucreze la negru în Occident, fiind şi arestat cu această acuzaţie în Austria, la începutul anilor '90.

Ulterior, Walter a intrat rapid în relaţii cu oameni influenţi din zona politică şi a pus bazele unor afaceri de comerţ cu materiale de construcţii şi mobilă.

Marea lovitură a venit abia ulterior, când Walter a înfiinţat firme care se ocupă cu salubritatea, câştigând contracte cu instituţii uriaşe precum Aeroportul Otopeni, CFR, Primăria Sectorului 1 sau Metrorex.

Romprest a devenit cea mai cunoscută firmă de salubritate din România, iar ulterior din acţionariat au mai făcut parte şi alţi finanţatori ai lui Dinamo (Cristi Borcea şi Dragoş Săvulescu).



Notorietate prin fotbal: Florian Buşcă devine Florian Walter
Florian Walter şi-a câştigat notorietatea după ce a început să investească în fotbal, ca acţionar al lui Dinamo. Acesta era însă cunoscut drept Florian Buşcă, nume la care a renunţat în 2007.

Atunci, Florian Buşcă şi-a schimbat numele în Florian Walter. Motivul? Conform unui articol publicat de ProSport în 2012 decizia nu a reprezentat un simplu moft pentru afacerist. "Omul de afaceri avea nevoie de o nouă identitate pentru că era interesat de un contract de salubrizare în baza americană de la Kogălniceanu, iar Florian Buşcă nu era un nume prezentabil după povestea din Austria şi după ce procurorii îl cercetaseră pentru înşelăciune şi cămătărie".

Ulterior, Walter a ieşit din acţionariatul lui Dinamo şi a mers la Cluj, pentru a conduce un club pe cont propriu. Aşa a ajuns să o preia pe U Cluj, unde a rezistat însă doar până în 2012, când s-a mutat cu tot cu jucători la Ploieşti.

În 2010, averea lui Walter se ridica la cel mai înalt nivel şi era estimată la peste 62 de milioane de euro, în condiţiile în care principala sa firmă, Romprest, tocmai pusese mâna pe un contract fabulos, pe 10 ani, cu Primaria Sectorului 1.

  • Averea lui Florian Walter: 2010 - 62 de milioane de euro, 2014 - 50 de milioane de euro, 2015 (după ce a fugit din ţară) - 22-25 miloane de euro;

Florian Walter, bun prieten cu Gigi Becali! Afaceri cu FCSB

Notorietatea câştigată l-a adus pe Walter aproape de mulţi oameni importanţi din fotbalul românesc, iar acesta s-a apropiat foarte mult de finanţatorul FCSB, Gigi Becali, cu care se sfătuia în momentul în care a ajuns la conducerea Universităţii Cluj.  În acea perioadă, George Galamaz, Laurenţiu Marinescu, Dorinel Popa sau Octavian Abrudan au ajuns în acea perioadă de la FCSB la Cluj, în timp ce ardelenii l-au trimis la Bucureşti pe Gabriel Machado, un transfer ratat însă care l-a făcut pe Becali să nu mai dorească să cumpere jucători de la U.



Dat în urmărire internaţională, prins în Emirate în 2016!
Marile probleme ale lui Florian Walter (Buşcă) au început ulterior, iar în 2015 afaceristul părăsea ţara cu puţin timnp înainte ca procurorii DIICOT să înceapă urmărirea penală împotriva sa.

 A fost acuzat a constituit şi coordonat un grup infracţional organizat, ce acţiona în mai multe judeţe şi în Bucureşti, care ar fi desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip ”fantomă”. Prejudiciul constatat în acest dosar este de aproximativ 20 de milioane de euro.

În 2016, după ce fusese dat în urmărire internaţională timp de un an, Walter era prins în Emiratele Arabe Unite şi extrădat, după care ajungea în arestul DNA Ploieşti.


A rămas în arest din martie 2016 până în august 2016, fiind ulterior eliberat şi plasat sub control judiciar pentru continuarea anchetei.

Între timp, Walter a fost acuzat şi de coruperea unui procuror. În 2018, pocurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată, într-un dosar în care era acuzată că a încercat să îngreuneze cercetările în cazului omului de afaceri Florian Walter, dat în urmărire internaţională, pe numele căruia exista un mandat european de arestare.

 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: florian walterflorian buscaflorian bucsaafaceristinvestitor fotbal 

viewscnt
Articole similare