Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cine este Gaizka Garitano, noul antrenor al lui Cristi Ganea de la Bilbao şi de ce cresc şansele românului să joace mai mult

Cine este Gaizka Garitano, noul antrenor al lui Cristi Ganea de la Bilbao şi de ce cresc şansele românului să joace mai mult

Stranieri

Comentarii

Gruparea Athletic Bilbao, ocupanta locului 18 în clasament, a anunţat, marţi, demiterea antrenorului Eduardo Berizzo, în vârstă de 49 de ani. Bascii l-au numit pe banca tehnică pe Gaizka Garitano, antrenorul de la Athletic B.

Chiar dacă provine de la echipa secundă a clubului, Gaizka Garitano este antrenor de La Liga şi pe foarte multă lume din Spania a surprins faptul că tehnicianul basc a acceptat să antreneze Bilbao Athletic, echipa din liga a treia iberică.

Dar aducerea lui Gaizka la Bilbao B nu a fost deloc întâmplătoare. Presa spaniolă scrie că Garitano a fost o soluţie pentru prima echipa şi înainte de numirea lui Berizzo la cârma echipei mari, dar oficialii basci au preferat să meargă pe mâna argentinianului datorită stilului sau de joc mai ofensiv.

Sociedad vs Bilbao sau Garitano vs Garitano

Faptul că Garitano a acceptat totuşi să preia conducerea lui Bilbao B îi face pe jurnaliştii apropiaţi de clubul din Ţara Bascilor să creadă că antrenorul a aşteptat această numire la cotitură. "Era convins că va antrena până la urmă pe San Mames, iar acum are şansă să o facă" scrie presa din Bilbao. Garitano a pregătit timp de 55 de meciuri echipa secundă a bascilor, dar înainte de Athletic B a strâns alte 27 de meciuri la Deportivo la Coruna, 10 la Real Valladolid şi nu mai puţin de 135 pe banca lui Eibar, rudă mai săracă din Ţara Bascilor.

La Eibar, Gaizka s-a remarcat cu adevărat. Este primul antrenor care a promovat formaţia din Ipurua în La Liga, o performanţă uriaşă ţînând cont de problemele pe care le traversa Eibar. În 2013-2014, Eiba avea datorii de 5 milioane de euro, o suma care poate fi fatală pentru un club totuşi sărac. Nu doar că Garitano a scos echipa din acest haos, dar a reuşit să o şi păstreze în La Liga.

Primul tur de campionat din istorie în La Liga a fost încheiat de basci pe locul 8, iar Garitano a devenit brusc un antrenor la modă în Spania. S-a zvonit chiar că ar fi putut ajunge la Valencia, dar că a refuzat propunerea "liliecilor", pentru că n-ar fi vrut să preia în plin sezon o altă echipă.

Ca jucător, Gaizka a crescut la Athletic, dar a ajuns să îmbrace şi tricoul marilor rivali de la Real Sociedad. Devine al doilea Garitano din La Liga după Asier, antrenorul marilor rivali de la Real Sociedad, cu care însă nu este înrudit de niciun fel.

A lucrat la Deportivo cu Andone

Gaizka Garitano a lucrat ca antrenor la Deportivo la Coruna cu Florin Andone, actualul fotbalist de la Brighton.

Iar colaborarea a decurs foarte bine. Bascul a mizat cu încredere pe fotbalistul român care a marcat 7 goluri sub comanda sa, plus alte două pase decisive. 

De ce cresc şansele lui Cristi Ganea

Înainte de toate, Garitano resetează toate relaţiile pe care jucătorii le aveau cu staff-ul tehnic în ultima perioada. Este cunoscut drept un antrenor care ştie să-şi apropie vestiarul, astfel că internaţionalul român, care părea să fi căzut în dizgraţia fostului tehnician, are acum parte de un nou început.

Ca sistem de joc, Garitano mizează pe un 4-2-3-1.  La Eibar şi Depor a fost sistemul cel mai des folosit, dar Gaizka a arătat că poate schimba din mers lucrurile. Fundaşii săi laterali trebuie să ştie cu mingea, învăluie des, dar au disponibilitate mare la efort, pentru că trebuie să facă excelent ambele faze ale jocului. Yuri va fi probabil prima opţiune şi în mandatul sau, dar Ganea nu va mai fi marginalizat.

În plus, este genul de antrenor care da şanse tinerilor. Probabil că Athletic sub comanda sa are şanse mai mari să se despartă de veteranul Balenziaga (concurent şi el cu Ganea) decât de internaţionalul român. 

Afla mai multe despre: cristi ganeaathletic bilabogaizka garitano 

viewscnt
Articole similare