Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cine este Robert Moreno, noul antrenor al Spaniei. A crescut în umbra lui Luis Enrique

 Cine este Robert Moreno, noul antrenor al Spaniei. A crescut în umbra lui Luis Enrique

Fotbal

Comentarii

Spania vine la Bucureşti pentru confruntarea cu România cu un selecţioner fără experienţă la acest nivel, dar crescut cu filozofia celor de la Barcelona.

Robert Moreno (41 de ani) a preluat naţionala Spaniei în luna iunie, după ce selecţionerul Luis Enrique s-a retras din motive personale de la cârma echipei. Cel mai tânăr selecţioner al Spaniei din ultimii 71 de ani şi al treilea în topul all-time, Moreno a fost în ultimii 9 ani umbra lui Luis Enrique. Au început colaborarea în 2010 la Barcelona B, cu Moreno pe o funcţie în departamentul scouting. Au urmat apoi AS Roma, Celta Vigo şi din nou Barcelona, cu care au luat două titluri, trei Copa del Rey şi Champions League în 2015.

Dintr-o familie în care tatăl a fost taximetrist, iar mama s-a ocupat de un magazin cu produse de panificaţie, Moreno a jucat fotbal la echipe necunoscute până la 24 de ani, în centru. De la 14 ani şi-a descoperit pasiunea pentru antrenorat şi a început să studieze intens această latură. La 25 de ani era deja licenţiat la cel mai înalt nivel ca antrenor. A renunţat la Facultatea de Drept în anul trei, a terminat apoi Universitatea de Comerţ şi Relaţii Internaţionale din Barcelona. Înainte de a ajunge la Barcelona B, a lucrat ca agent de pază în benzinărie, apoi agent de vânzări la El Corte Ingles şi administrator la o bancă. În 2003 a pregatit, în Catalunia,  Penya Blaugrana Collblanc, apoi au urmat Marianao Poblet, L Hospitalet, Castelldefels şi Damm.

Moreno este văzut ca unul dintre pionerii analizei video în Spania, fiind extrem de pasionat de această latură. În 2013 a publicat o carte intitulată Reţeta mea pentru 4-4-2, în care explică în peste 270 de pagini beneficiile acestei aşezări tactice. Acum este adeptul sistemului 4-3-3 pentru Furia Roja. A fost director tehnic si unul dintre fondatorii editurii MC Sports, care are şi un magazin online cu cărţi de specilitate despre fotbal. Camera tehnică pentru antrenorii din La Liga a fost ideea lui Moreno. Tehnicianul a propus acest proiect şi celor de la UEFA, dar a fost ignorat.

Afla mai multe despre: robert morenonationala spaniei 

viewscnt
Articole similare