Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cine este Ruben de la Barrera, urmaşul lui Gică Hagi la Viitorul: ”Unul dintre cei mai talentaţi tineri antrenori spanioli”

Cine este Ruben de la Barrera, urmaşul lui Gică Hagi la Viitorul: ”Unul dintre cei mai talentaţi tineri antrenori spanioli”galerie foto

Farul Constanța

Comentarii

Rubén de la Barrera este noul antrenor al echipei Viitorul Constanţa. Dar, cine este Rubén de la Barrera?

FC Viitorul a anunţat, vineri, că noul tehnician al echipei constănţene este spaniolul Ruben Alfonso de la Barrera Fernandez. Antrenorul a semnat, în prezenţa lui Gheorghe Hagi, a preşedintelui clubului - Gheorghe Popescu şi a directorului sportiv - Zoltan Iasko, un contract valabil pentru următorii doi ani.

”Unul dintre cei mai talentaţi tineri antrenori spanioli” nota presa din Galicia acum aproape patru ani, când Rubén de la Barrera (31 de ani la acea vreme) o ducea pe modesta Cultural Leonesa în Segunda Division.

S-a duelat cu Zinedine Zidane în Cupa Spaniei

Născut la La Coruna, Ruben de la Barrera Fernandez s-a apucat de antrenorat în 2010 la Villarabo. Avea doar 25 de ani, dar cariera o începuse chiar mai devreme, în 2004 la juniorii lui Ural. La vârsta de 19 ani, galicianul a renunţat complet la fotbal şi a descoperit tainele antrenoratului. Trecerea de la nivel juvenil la seniori nu a fost una facilă, dar deşi era un tehnician extrem de tânăr a reuşit rapid să impresioneze pe banca tehnică a lui Villaralbo.

Trei ani mai târziu, Rubén de la Barrera a semnat cu Guijuelo, acolo unde a condus echipa spre playofful de promovare în Segunda Division. A pierdut în faţa celor de la Leganes, dar presa spaniolă a remarcat stilul de joc al talentatului tehnician originar din La Coruna. Pentru Ruben era sezonul de debut la un nivel atât de înalt, adică în liga a treia spaniolă. A reuşit în mod miraculos să o ducă pe Guijuelo în cărţile promovării, deşi gruparea la care joacă acum Răzvan Ochiroşii îi impusese în acel sezon evitarea retrogradării.

Pentru Rubén de la Barrera, provocarea a venit oarecum normal. A semnat cu Real Valladolid unde a preluat echipa secundă a clubului, din dorinţa de a creşte şi mai mult ca antrenor: ”A fost o provocare serioasă pentru mine. Cunoşteam felul în care Valladolid are grijă de jucătorii tineri şi ştiam ce academie bună e acolo. A fost un moment prielnic pentru mine pentru a progresa. Şi cred că a fost un pas foarte corect pentru mine”

Curajos, Rubén de la Barrera spune asta, deşi nu a rezistat foarte mult timp la echipa secundă a lui Valladolid. Voia să joace un fotbal ofensiv, un fotbal bazat pe posesie, iar oficialii i-au cerut rezultate. Care au întârziat, iar Ruben s-a întors la Guijuelo pentru încă un sezon.

Din mai 2015 a început cu adevărat cariera de antrenor a lui Rubén de la Barrera. Tânăr, talentat, autodidact, foarte pasionat, spaniolul a fost instalat pe banca tehnică a celor de la Cultural Leonesa. Nu i s-au impus obiective măreţe, ci mai degrabă construcţia unei echipe care în 2-3 ani să atace promovarea în a doua ligă spaniolă.

A reuşit să promoveze la primul sezon, spre surprinderea tuturor. Ba chiar, a calificat-o pe Cultural Leonesa în optimile Cupei Regelui Spaniei acolo unde a dat piept cu Real Madrid. 91 de meciuri a pregătit-o Rubén de la Barrera pe Leonesa, dintre care a câştigat 44 şi a pierdut numai 23.

Lucrurile s-au schimbat după ce clubul a fost preluat de Asipre, o companie din Qatar condusă de Mohd Khalifa Al Suwadi. Ruben de la Barrera a plecat de la Leonesa în 2018 şi deşi a fost dorit la Deportivo la Coruna a ales să meargă la Real Sociedad, ca secund al lui Asier Garitano. Un antrenor al cărui fan s-a declarat în 2015 şi despre care mărturisea că îi poate oferi ceea ce îi lipsea în cariera sa de antrenor.

În stagiunea 2018-2019, antrenorul spaniol în vârstă de 35 de ani a semnat cu Al Ahli din Qatar, acolo unde a condus echipa timp de 24 de meciuri.

Filosofie ”made in Barca” şi pasiunea pentru Bielsa sau Guardiola

”Obiectivul meu ca antrenor nu este altul decât a-i ajuta pe fotbalişti să se descopere. Să-şi descopere potenţialul maxim, să aibă încredere că pot face orice. Este imposibil să nu fi nedrept cu unii dintre ei, dar atât timp cât înţeleg că le doresc binele, şi că doar împreună putem câştiga, atunci totul e mult mai uşor” explica De la Barrera într-un interviu acordat presei spaniole.

La fel ca Ruben Albes, celălalt antrenor spaniol ajuns în România, Ruben de la Barrera este fan Marcelo Bielsa şi Pep Guardiola: ”Bielsa este un antrenor care te inspiră, inevitabil. E important să te adaptezi unui club şi să nu cauţi să câştigi prin orice mijloace. Ideea mea despre fotbal nu e diferită. Nu mă pot considera un antrenor căruia nu-i place Mourinho, nu sunt nebun. E un tehnician uriaş. Lumea crede că eşti fie pe filosofia lui Guardiola, fie pe filosofia lui Mourinho. Aşa ne-a format societatea, dar nu este mereu chiar aşa. Totul ţine de identitate, care mi se pare diferită de filosofia de joc. Identitatea nu are nimic de a face cu ideea de a vedea la lucru o echipă care joacă aşa cum îi place lui Guardiola, lui Bielsa, lui Fabio Cappello sau Nevio Scala. Se leagă mult de tradiţie, dar şi de ceea ce se vrea la un club de fotbal profesionist. Jucătorii trebuie să se simtă confortabil pe teren, pentru că atunci dau cel mai bun randament. Obiectivul esenţial este să te poţi adapta rapid şi să poţi oferi rezultate folosindu-te de fotbalul pe care ţie îţi place să-l oferi. Nu poţi ignora rezultatele, pentru că fără ele, nu ar exista statistici, clasamente, trofee” explică noul antrenor de la Viitorul Constanţa.

Tânărul tehnician al Viitorului a demonstrat pe banca celor de la Cultural că filosofia sa de joc se apropie de felul în care Guardiola vede fotbalul. Echipa sa avea verticalitate, dar practica un fotbal bazat în primul rând pe posesie. Bine organizată fie în 4-1-4-1, fie în 4-4-3 sau 4-4-2, Leonesa lui De la Barrera a marcat 162 de goluri în două sezoane, ceea ce spune multe.

Ruben a plecat cu o medie de 1.71 de puncte obţinute pe meci, iar fanii lui ”Cultu” au rămas dezamăgiţi de plecarea acestuia. Recent, ei i-au solicitat revenirea la cârma formaţiei care a retrogradat din nou în liga a treia spaniolă. ”Iubesc Cultural, dar ca să mă întorc, trebuie să fiu şi dorit” a răspuns Ruben de la Barrera.

Pentru tehnicianul de 35 de ani începe o nouă experienţă, la un club care pune mult accent pe dezvoltarea de tineri jucători şi care prin definiţie, practică un fotbal care se întâlneşte perfect pe drum cu filosofia şi identitatea de joc a tânărului tehnician spaniol.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: ruben de la barrera 

viewscnt
Articole similare