Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Comparat în trecut cu Hagi şi Cristiano Ronaldo, fotbalistul român crescut de Sporting Lisabona a ajuns rezervă în campionatul Ucrainei

Comparat în trecut cu Hagi şi Cristiano Ronaldo, fotbalistul român crescut de Sporting Lisabona a ajuns rezervă în campionatul Ucrainei
Comentarii

Tatăl său îl vedea la nivelul lui Gheorghe Hagi, portughezii îl considerau viitorul Cristiano Ronaldo. La câţiva ani distanţă, Cristian Ponde nu reuşeşte să-şi mai câştige nici măcar statutul de titular la formaţia de primă ligă din Ucraina, Karpaty Lvov (locul 12 din 14).

Cum a ajuns Cristian Ponde în Portugalia

Povestea de viaţă a lui Cristian Ponde este una amplă. Fotbalistul în vârstă de 24 de ani s-a născut în comuna Făureşti, judeţul Maramureş, şi a emigrat împreună cu familia la vârsta de 8 ani, în 2003, în căutarea unei vieţii mai bune. La vârsta de 9 ani, Cristian începe fotbalul la echipele de juniori ale formaţiei de primă ligă portugheză Olhanense. În urma evoluţiilor foarte bune, atrage atenţia scouterilor de la Sporting Lisabona, care îl transferă rapid, la doar 10 ani. La acea vreme, Cristian Ponde era văzut de portughezi ca fiind urmaşul lui Cristiano Ronaldo, un superstar în devenire.

Portughezii l-au suflat omologilor români

În 2011, la 16 ani, primeşte cetăţenia portugheză, iar federaţia lusitană de fotbal se grăbeşte să-l înregimenteze în loturile naţionale de tineret. Tânărul fotbalist se simte onorat să reprezinte Portugalia şi nu refuză. Tot în acea perioadă, semnează cu firma de impresariat Gestifute, deţinută de cel mai notoriu impresar al ultimilor ani, Jorge Mendes, cel care se ocupă şi de carierele lui Cristiano Ronaldo sau Jose Mourinho.

Bifează prezenţe la naţionalele U17, U18 şi U19 ale Portugaliei, însă o accidentare îl scoate din circuit, în 2014, fiindu-i imposibil, apoi, să mai revină la forma care îl consacrase. Pierde un an din cauza accidentării la genunchi, odată cu el şi aura de viitor superstar. Tatăl său îl considera, în presa portugheză, ca fiind următorul Gheorghe Hagi sau poate chiar mai grandios.

Joacă 90 de meciuri la echipa secundă a celor de la Sporting B, dar nu reuşeşte să facă pasul la prima echipă. Este împrumutat un sezon la Covilha, în liga a doua din Portugalia, joacă constant bine, revine la Sporting Lisabona, însă din nou este ignorat de antrenorii lui Sporting.

Pleacă de la Sporting Lisabona şi semnează cu Karpaty Lvov

În vara lui 2018 rămâne liber de contract şi semnează, suprinzător, cu ucrainienii de la Karpaty Lvov, acolo unde îl antrena portughezul Jose Morais, om de încredere al lui Jose Mourinho. Morais pleacă după câteva luni, însă Ponde rămâne. După un sezon în care marchează 7 goluri în 27 de meciuri, Ponde începe şi acest an ca titular, însă departe de forma arătată în sezonul trecut. Aşa că este "tras pe dreapta" de antrenorul ucrainian Oleksandr Chyzhevskyi. 

În ultimele patru etape, Ponde a fost rezervă utilizată în a doua repriză, ori a rămas pe banca de rezerve. În ultima rundă, Ponde a evoluat 17 minute în egalul suprinzător înregistrat de Karpaty Lvov, pe terenul celor de la Dinamo Kiev. După 12 runde, Karpay are 10 puncte şi se află în lupta pentru evitarea retrogradării, cu SC Dnipro-1 (fostul Dnipro Dnipropetrovsk), Olimpik Doneţk, Vorskla Poltava şi FC Lviv.

Cristian Ponde, eligibil pentru naţionala României

În continuare, Cristian Ponde rămâne eligibil pentru naţionala de seniori a României. Chiar dacă a evoluat pentru grupele de juniori ale Portugaliei, Ponde nu a făcut niciodată pasul către echipa de seniori a lusitanilor. Chiar şi aşa, va fi foarte greu ca Ponde să îmbrace vreodată tricoul României: 1. forma actuală nu este una care să îl recomande; 2. ignoranţa faţă de orice încercare a oficialilor români de a-l convinge să ne reprezinte.

Afla mai multe despre: fotbalcristian ponde 

viewscnt
Articole similare