Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Coşmarul României de la Mondialul din '90, Packie Bonner, a povestit cum l-a ghicit pe Daniel Timofte la 11 metri. "Mergea foarte încet către minge"

Coşmarul României de la Mondialul din '90, Packie Bonner, a povestit cum l-a ghicit pe Daniel Timofte la 11 metri. "Mergea foarte încet către minge"

Fotbal

Comentarii

Portarul naţionalei de fotbal a Irlandei, de la Campionatul Mondial din Italia - 1990, Packie Bonner, a povestit episodul în care a devenit erou naţional, după meciul contra României, când a apărat o lovitură de la 11 metri lui Daniel Timofte.

Pe 25 iunie 1990, pe Stadionul Luigi Ferraris din Genoa, România şi Irlanda se întâlneau în optimile de finală ale Campionatului Mondial. După 120 de minute de egalitate, s-a trecut la executarea loviturilor de departajare, acolo unde irlandezii au ştiut să îşi ţină controleze nervii mai bine decât românii. S-a mers umăr la umăr până la ultima serie de executanţi, până în momentul în care a venit rândul lui Daniel Timofte, atunci la Dinamo, să îl învingă pe Packie Bonner. Nu a făcut-o, iar Irlanda a obţinut o calificare istorică în faza sferturilor de finală.

Ajuns la 59 de ani, Packie Bonner a fost invitatul lui Joe Molloy, în cadrul emisiunii "Sunday's of the ball", unde a povestit, printre altele, şi momentul în care a reuşit să salveze lovitura de la 11 metri şi să-şi pună coechipierii în postura decisivă. Atunci, David O'Leary a transformat penalty-ul care adus bucuria în Irlanda, şi tristiţea fără margini în România.

"Când Timofte se îndrepta, se putea vedea că are emoţii. L-aţi putut vedea mergând foarte încet către minge. A intrat ca rezervă, aşa că nu a fost încălzit. Unghiul în care stătea, a fost aproape telepatic că trebuie să sar acolo. Nu a fost un penalty grozav, a fost mai mult un şut la firul ierbii, numai bun de apărat. Când nimereşti colţul şi nu este un şut foarte bine plasat, nici şutul nu este foarte puternic şi ai şansa să respingi, ceea ce s-a şi întâmplat", a povestit Bonner, care a jucat timp de 20 de ani doar la Celtic Glasgow, iar pentru Irlanda a bifat 80 de selecţii. 

Coşmarul României de la Mondialul din '90, Packie Bonner, a povestit cum l-a ghicit pe Daniel Timofte la 11 metri

Peste ani, Packie Bonner şi Daniel Timofte au avut timp să stea la discuţii. Cu siguranţă cel care a radiat mai mult de fericire, ca şi în 1990, a fost irlandezul.

"Am discutat la telefon şi mi-a făcut mare plăcere să vorbim. A fost o discuţie amuzantă, l-am şi întrebat cum s-a simţit când se îndrepta către minge la acel penalty şi mi-a spus că s-a răzgândit în ultimul moment, pentru că cineva i-ar fi spus că sunt mai lent când plonjez spre dreapta. S-a răzgândit, iar eu am apărat. Am discutat şi despre ce s-a întâmplat după acel meci. Parcă mi-a spus că are un bar numit Penalty, iar eu am o barcă numită Timofte. Nu aş putea spune că era un iaht. Cu siguranţă nu era un iaht, era o barca pentru clasa muncitoare. Am avut de reparat la ea... era la reparat, pentru că era o barcă veche, iar în ziua acelui meci tocmai o terminaseră. Prietenii şi fratele meu au terminat treaba, apoi au mers să vadă penaltiurile, iar apoi s-au dus să bea wiskey. Cineva a intrebat, cum ar trebui să numim această barcă? Au spus că poate fi un singur nume, Timofte” a explicat legendarul portar irlandez, în 2019.

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare