Experiențe împreună.
You are here:

Criză totală pentru Gigi Becali. Dezastrul financiar în care se află patronul FCSB din cauza banilor. Ce s-a întâmplat

Criză totală pentru Gigi Becali. Dezastrul financiar în care se află patronul FCSB din cauza banilor. Ce s-a întâmplat

FCSB

Comentarii

FCSB traversează o perioadă excelentă, iar după victoria obţinută cu FC Viitorul, scor 2-0, echipa patronată de Gigi Becali a revenit la patru puncte în spatele liderului Astra Giurgiu.

Gigi Becali a luat cea mai bună dezicie prin aducerea lui Bogdan Argeş Vintilă pe banca tehnică. Antrenorul a luat-o pe FCSB de pe ultimul loc în Liga I şi a readus-o în lupta pentru titlu. Dacă la venirea lui Vintilă chiar şi o calificare în play-of, la finalul sezonului regulat, părea greu de realizat, acum, roş-albaştrii sunt mari favoriţi la câştigarea titlului.

FCSB a avut o revenire incredibilă, iar după primele două meciuri cu noul antrenor pe bancă, ambele pierdute, vicecampioana României a legat o serie impresionantă de rezultate. În 15 meciuri disputate în Liga I şi în Cupa României, roş-albaştrii au pierdut o singură dată, au înregistrat două remize şi alte 12 victorii, dintre care acum sunt 9 consecutive în deplasare.

Însă, pe plan personal, lucrurile nu stau la fel de bine pentru patronul echipei. Conform capital.ro, Gigi Becali n-a avut parte de un an 2019 prea fericit în afaceri, iar acum a părăsit TOP 10 al celor mai bogaţi români. Latifundiarul din Pipera a rămas fără multe afaceri importante, firma de construcţii Arcom şi ferma Avicola Iaşi fiind singurele societăţi care i-au mai rămas în portofoliu.

Gigi Becali are acum o avere estimată la 400-450 de milioane de euro şi a coborât pe poziţia a 11-a în clasamentul celor mai bogaţi români. Evident, FCSB este locul de unde Becali încasează cele mai importante sume de bani, vicecampioana României având în continuare jucători evaluaţi la zeci de milioane de euro, conform site-ului de specialitate transfermarkt.com

Becali, probleme cu DNA. De ce este suspectat patronul FCSB

La finalul lunii noiembrie, patronul celor de la FCSB, Gigi Becali, a fost chemat la sediul DNA, într-un dosar ce viza modul în care acesta a tranzacţionat un teren de 21 de hectare din Voluntari, către nepotul său Vasile Geambazi, apoi a câştigat în instanţă despăgubiri de 75 milioane de euro.

Conform Europa Liberă, Gigi Becali şi Vasile Geambazi au cumpărat cu un milion de euro un teren din Voluntari care urma să fie despăgubit de Comisia Centrală de Restituirea Proprietăţilor. Aceştia s-au adresat instanţei, pe motiv că instituţia înfiinţată pentru despăgubirea celor cu proprietăţi confiscate de comunişti întârzie să le facă dreptate. Astfel, cei doi oameni de afaceri au ajuns să obţină aproape 75 de milioane de euro (după schimbul valutar valabil în 2010) pe un teren pe care l-au cumpărat cu doar un milion de euro.

În octombrie 2010, Geambazi a înştiinţat ANRP că este îndreptăţit să primească banii pentru un teren de 21,7 hectare din Voluntari, după ce a unchiul său, George Becali, a cumpărat drepturile succesorale de la moştenitori cu 1 milion de euro. Deoarece nu a primit niciun răspuns, în primăvara anului următor, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) pentru a primi despăgubirea - 297 milioane de lei (circa 75 milioane euro, la avea vreme). Nu este clar, iar procurorii DNA urmează să investigheze acest aspect, cum a ajuns Geambazi să revendice drepturile de proprietate ale terenului cumpărat de Becali.

În consecinţă, DNA a deschis dosar pe 19 noiembrie 2019, în care Gigi Becali şi Vasile Geambazi sunt urmăriţi penal pentru spălare de bani după ce au primit contravaloarea unui teren din apropierea Capitalei, supraevaluat cu 184 de milioane de lei.  De asemenea, procurorii mai cercetează şi „disimularea” celor doi membri ai familiei Becali a proprietăţii şi a dreptului asupra despăgubirii, „cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase”.

viewscnt
Articole similare