Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cu ce amintiri a rămas Diego Maradona despre România: ”Am sfârşit morţi”. Postarea care a rămas pe Facebook

Cu ce amintiri a rămas Diego Maradona despre România: ”Am sfârşit morţi”. Postarea care a rămas pe Facebookgalerie foto

Special

Comentarii

Naţionala României i-a provocat amintiri neplăcute legendarului Diego Maradona şi una dintre ele a fost la Cupa Mondială Italia 1990, când naţionala noastră a făcut 1-1 cu Argentina. În vara acestui an, Maradona a povestit cât de greu i-a fost să joace în acel meci contra României. Legendarul argentinian, considerat de mulţi cel mai bun fotbalist din istorie, a murit ieri, 25 noiembrie, după ce a suferit un atac de cord.

Prima amintire pe care Diego Maradona a avut-o cu România a fost un amical disputat pe 12 mai 1982. Argentina s-a impus atunci cu 1-0, printr-un gol marcat de Ramon Diaz, în minutul 56. În acea echipă a României se regăseau nume precum Ioan Andone, Mircea Rednic, Michael Klein, Loţi Boloni, Aurică Ţicleanu, Ilie Balaci sau Rodion Cămătaru şi selecţioner era Mircea Lucescu. Maradona avea atunci 22 de ani, era în plină ascensiune, juca la Boca Juniors şi peste câteva luni avea să se transfere la FC Barcelona. Însă cea mai urâtă amintire pe care naţionala României i-a provocat-o a fost la Cupa Mondială din 1990.

Cu ce amintire a rămas Diego Maradona după România - Argentina 1-1

La Mondialul din Italia, naţionala României a picat în grupă cu Argentina, Camerun şi URSS. România şi Argentina s-au întâlnit în ultima etapă din grupă şi meciul s-a jucat la Napoli, acolo unde Maradona este considerat un adevărat zeu. Însă acea partidă cu România i-a provocat amintiri neplăcute. Scorul a fost deschi de Monzon, în minutul 62, după un assist dat chiar de Maradona. Însă Gabi Balint a reuşit să egaleze în minutul 68 şi România a obţinut un rezultat foarte mare.

Naţionala noastră a terminat grupa pe locul 2, după Camerun, în timp ce Argentina a ocupat a treia poziţie. Potrivit formatului de atunci, au mers mai departe primele trei clasate. Însă rezultatul a fost o mare dezamăgire pentru Maradona. În vara acestui an, la 30 de ani distanţă, Maradona a povestit pe contul său de Facebook cu ce amintiri a rămas de la acel România - Argentina 1-1:

”Acum 30 de ani, împotriva României, trebuia să obţinem calificarea pentru faza următoare. Aveau mari jucători, precum Hagi, Lacatuş, Popescu. Aveam un galben şi cu altul nu aş jucat meciul următor. A fost multă luptă, foarte fizică şi cu puţin fotbal. Iar la sfârşitul primei reprize, numărul 5 al României (n.r. - Iosif Rotariu) mi-a rupt glezna stângă, mi-a deschis-o cu o lovitură.

În a doua repriză, am jucat cu infiltraţii şi puteam face foarte puţin. Dar nu eram nebun să ies. Îmi amintesc că la pauză, Moncho Monzon mi-a spus că vrea să înscrie un gol, iar eu i-am răspuns că la cornere să atace prima bară, pentru că urma să trimit mingea acolo. Şi mulţumesc Domnului, Moncho s-a dus să o caute unde i-am spus. Dar, din păcate, nu am putut păstra scorul şi am fost egalaţi imediat.

Am sfârşit morţi şi foarte amărâţi, pentru că a trebuit să jucăm împotriva Braziliei”,
şi-a amintit legendarul Diego Maradona.

  • România: Lung - Rotariu, Andone, Popescu - Rednic, Sabău, Hagi, Lupescu, Klein - Balint, Lăcătuş
  • Selecţioner: Emeric Ienei
  • Argentina: Goycochea - Monzon, Serrizuela, Simon - Basualdo, Batista, Burruchaga, Trogglo, Olarticoecha - Maradona, Caniggia
  • Selecţioner: Carlos Bilardo

De notat că România a fost eliminată în următoare fază de Irlanda, după penalty-uri, în timp ce Argentina a ajuns până în finală, unde a fost învinsă de RFG cu 1-0.

Cu ce amintiri a rămas Gică Hagi despre Maradona, după România - Argentina 1-1

În 1990, Gică Hagi era o stea în plină ascensiune. În acea vară doar ce se transferase de la Steaua la Real Madrid şi era dornic să-şi demonstreze valoarea în fotbalul internaţional. Meciul cu Argentina a fost o ocazie foarte bună pentru el şi duelul cu Maradona a fost foarte intes urmărit.

Aseară, Gică Hagi a povestit la Telekom Sport cu ce amintiri a rămas despre Maradona după acea partidă şi cum a reuşit argentinianul să-l impresioneze: ”Pentru mine a fost o provocare foarte mare, am vrut să arăt, semnasem cu Madridul, eram şi eu acolo la nivel destul de bun şi a fost o provocare în care cred că am trecut testul. Jucător unic, trebuie să rămânem noi cu el, că mingea era jucăria lui şi asta e fotbalul, fiecare fotbalist  trebuie să joace fotbal cu plăcere, cu zâmbetul pe buze şi să dai tot ce ai mai bun pe teren. El a arătat lucrul asta şi asta îmi vine imediat, acest lucru m-a impresionat la el”, a povestit Hagi pentru Telekom Sport.

Diego Maradona s-a stins din viaţă la doar 60 de ani, miercuri, 25 decembrie, după ce a suferit un atac de cord. El se afla la locuinţa sa din Tigre, unde se recupera după o operaţie la cap. Maradona a fost operat cu succes pe creier, la 3 noiembrie, pentru îndepărtarea unui hematom subdural, descoperit în urma unei investigaţii CT.

Afla mai multe despre: maradona 

viewscnt
Articole similare