Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cu ei ne batem sâmbătă. Pe cine şi pe ce se bazează naţionala Lituaniei

Cu ei ne batem sâmbătă. Pe cine şi pe ce se bazează naţionala Lituaniei

Echipa națională

Comentarii

Selecţionerul Edgaras Jankauskas a convocat 24 de jucători pentru meciurile cu România şi Serbia. Partida România - Lituania are loc sâmbătă de la ora 21:45 pe arena Ilie Oană din Ploieşti, dar se va juca fără spectatori.

Lituania vine la Ploieşti după o înfrângere suferită în meciul tur contra României în ultimul minut. Chiar dacă reprezentativa ţării noastre s-a impus greu la Vilnius, Lituania nu are un lot puternic la dispoziţie. Doar câţiva jucători pot crea cu adevărat probleme naţionalei lui Contra. Iată pe ce se bazează selecţionerul Edgaras Jankauskas.

Toţi cei trei portari joacă în Israel

Erenstas Setkus, Dziugas Bartkus şi Emilijus Zubas sunt cei trei goal-keeperi convocaţi de Jankauskas pentru dubla cu România şi Serbia. Setkus (33 de ani) apără la Hapoel Haifa, acolo unde este coechipier cu Gabriel Tamaş. Zubas (28 de ani) joacă la Bnei Yehuda, iar Bartkus (29 de ani) evoluează la Ironi Kiryat Shmona. Setkus este cel mai experimentat dintre ei şi ar urma să evolueze ca titular contra României. Din lot nu face parte fostul portar de la FC Vaslui şi Dinamo, Vytautas Cerniauskas (actualmente la CSKA Sofia).

Defensivă experimentată

Un singur fundaş din defensiva lui Jankauskas este născut în 1995. Rolandas Baravykas (23 de ani) joacă la Zalgiris şi se află la cea de-a 12-a selecţie în echipa naţională. În rest, Lituania se bazeaza pe fotbalişti experimentaţi. Algis Jankauskas este liderul de vârstă la cei 36 de ani ai săi, Slavikas are 32 de ani, iar Klimavicius 29 de ani. Doar doi dintre fundaşi joacă în afara Lituaniei, dar în campionate modeste: Vaitkunas în Belarus şi Girdavainis în Azerbaidjan.

Ofensivă cu 2-3 individualităţi

Arvydas Novikovas, Vykintas Slivka şi Fedor Cernych (foto sus) sunt cei mai periculoşi fotbalişti din lotul echipei naţionale a Lituaniei. Primul joacă în Polonia la Jagiellonia, în timp ce al doilea evoluează pentru scoţienii de la Hibernian. Căpitanul Fedor Cernych (27 de ani) este cel mai bun fotbalist lituanian al momentului. Este titular la Dinamo Moscova şi are 46 de selecţii la nivelul primei reprezentative şi 8 goluri.

Cernych este al cincilea marcator din toate timpurile în istoria primei reprezentative, pentru care evoluează din 2012. E la doar două goluri de actualul său selecţioner, care a punctat de 10 ori în 56 de meciuri.

Selecţioner cu nume greu, dar fără performanţe ca antrenor

Edgaras Jankauskas este unul dintre cele mai importante nume din istoria fotbalului de la Vilnius. A fost declarat de 5 ori cel mai bun jucător al anului în această ţară şi a jucat în cariera sa la echipe ca CSKA Moscova, Club Brugge, Real Sociedad, Benfica, Nice, FC Porto sau New Enlgand Revolution.

Cea mai bună perioadă a carierei sale a fost la Porto sub comanda lui Mourinho, acolo unde a devenit şi campion al Europei în 2004. 15 trofee a câştigat Jankauskas în calitate ca jucător.

El a fost numit selecţioner în urmă cu 3 ani şi a strâns până în prezent 24 de meciuri pe banca lituanienilor. Doar 3 victorii a obţinut în 3 ani şi alte 4 remize. De 17 ori, Lituania cu Jankauskas selecţioner a pierdut.  Şi-a început cariera de antrenor la Lokomotiv şi Hearts ca secund, apoi a preluat-o pe Trakai (prima ligă din Lituania) fără să impresioneze. 

Afla mai multe despre: naţionala românieinaţionala lituanieiedgaras jankauskas 

viewscnt
Articole similare