Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Culisele raportului făcut de inspectorul UEFA despre cazul Sebastian Colţescu. SURPRIZĂ | Arbitrul român riscă în continuare să fie pedepsit

Culisele raportului făcut de inspectorul UEFA despre cazul Sebastian Colţescu. SURPRIZĂ | Arbitrul român riscă în continuare să fie pedepsit

Fotbal

Comentarii

Inspectorul desemnat de UEFA să ancheteze presupusul caz de rasism de la meciul PSG - Istanbul Başakşehir, când Sebastian Colţescu a fost acuzat că i-a jignit pe Demba Ba şi Pierre Webo, a fost finalizat. Telekom Sport vă prezintă detalii despre acest raport.

Ancheta în care Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism a ajuns la final. Inspectorul desemnat de UEFA a terminat raportul, pe care urmează să-l înainteze Comisiei de Disciplină a forului continental. În acest raport, inspectorul UEFA notează că Sebastian Colţescu n-a folosit un limbaj rasist şi nu a avut o atitudine peiorativă. Însă nu tot raportul este în favoarea lui Sebastian Colţescu.

Raportul UEFA care-l face pe Colţescu să spere la o decizie favorabilă

Inspectorul care a fost desemnat de UEFA să ancheteze cazul a luat declaraţiile tuturor celor implicaţi. De asemenea, a apelat la specialişti pentru a cere lămuriri despre semnificaţia cuvântului ”negru” în limba română. A ajuns astfel la concluzia că ”potrivit raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative”.

În continuare, inspectorul UEFA notează că folosirea cuvântului s-a făcut cu intenţia de a-l ajuta pe arbitrul principal să-l identifice pe jucătorul echipei din Turcia (n.r. Demba Ba) şi de aceea, în timpul conversaţiei, s-a folosit de culoarea pielii. Însă niciodată nu a fost un caracter peiorativ sau negativ.

Prin aceste formulări, inspectorul UEFA îl scapă pe Sebastian Colţescu de acuzaţia de rasism.

Totuşi, Sebastian Colţescu ar putea fi pedepsit de UEFA, dar nu pentru rasism

Există însă o parte în acest raport care nu îi este favorabilă lui Sebastian Colţescu. Inspectorul UEFA a mai notat că Sebastian Colţescu a avut un comportament neadecvat, pe care ar fi putut să-l evite. Tot în raport scrie că arbitrul român n-a încălcat articolul 14 din Regulamentul Disciplinar UEFA, care ar fi putut să-i aducă lui Sebastian Colţescu o pedeapsă de 10 etape de suspendare, pentru rasism.

Totuşi, Sebastian Colţescu ar putea fi judecat şi sancţionat pentru comportament neadecvat. Membrii Comisiei de Disciplină a UEFA l-ar putea ancheta pe Sebastian Colţescu pentru încălcarea articolelor 11 şi 15 din Regulamentul Disciplinar, după ce inspectorul care a anchetat cazul a notat că arbitrul român a avut un ”comportament neadecvat, care ar fi putut fi evitat”.

Ce spun articolele care îl incriminează pe Sebastian Colţescu:

Articolul 15: Comportamentul neregulamentar al jucătorilor şi oficialilor

1. Următoarele suspendări se aplică în cazul meciurilor din competiţie:

a)suspendarea pentru un meci din competiţie sau o anumită perioadă pentru:
iv.insultarea jucătorilor sau altor persoane prezente la meci;
v.comportament nesportiv;

Articolul  11 Principii generale de conduită

1. Asociaţiile membre şi cluburile, precum şi jucătorii, oficialii şi membrii acestora, şi toate persoanele desemnate de UEFA să-şi exercite funcţiile, trebuie să respecte Legile Jocului, precum şi Statutele, regulamentele, directivele şi deciziile UEFA şi să respecte principiile de conduită etică, loialitate, integritate şi sportivitate.

2. De exemplu, o încălcare a acestor principii este comisă de oricine:
b) al cărui comportament este insultător sau încalcă,în oarecare mod,normele de bază ale unei conduite decente;
I) care provoacă culpabil întreruperea sau abandonarea unui meci, sau este responsabil pentru întreruperea sau abandonarea acestuia;

3. Încălcarea principiilor şi regulilor menţionate mai sus se pedepseşte prin măsuri disciplinare.

Raportul întocmit de inspectorul UEFA urmează să fie înaintat la Comisia de Disciplină a forului continental, care, în baza lui, va decide dacă a fost sau nu rasism, sau dacă Sebastian Colţescu poartă vreo parte din vină pentru situaţia apărută la meciul PSG - Istanbul Başakşehir.
 

Afla mai multe despre: uefa 

viewscnt
Articole similare